G4Media.ro

Efectul invaziei în Ucraina: Rusia își pierde aliații din jur. Țările din…

Sursa foto: Kremlin.ru

Efectul invaziei în Ucraina: Rusia își pierde aliații din jur. Țările din Asia Centrală și Caucaz stabilesc legături de securitate și comerciale cu SUA și China, de teama Kremlinului

Analiză a publicației ruse NEZAVISIMAIA GAZETA, citată de Rador, Cele mai importante idei:

În ultimul timp au loc evenimente care demonstrează faptul că aliații și partenerii Rusiei schimbă profilul securității naționale. Mai exact, aleg pe cine, în afară de Federaţia Rusă, se pot sprijini în cazul apărării propriilor granițe. În zonele unde sunt prezenți militari ruși pentru menținerea păcii apar proteste.

La Erevan (Armenia), după o nouă ciocnire în Karabah, participanții la un miting au cerut introducerea în regiune a unei „misiuni multinaționale de menținere a păcii”. Republica Moldova se pronunță tot mai des împotriva prezenței în Transnistria a Grupării operative a trupelor rusești și a căștilor albastre ale Federației Ruse și se referă la necesitatea unei misiuni internaționale sub egida ONU. Chișinăul consideră că rușii și-au terminat de multă vreme sarcina de pe Nistru și, în plus, iau partea republicii nerecunoscute (Tiraspolul neagă acest lucru).

După invazia rusă din Ucraina, cererea diplomatică pentru activitatea de menținere a păcii de către Rusia a început să scadă. Chiar și țările din imediata apropiere a Federației Ruse dau dovadă de precauție.

În Tadjikistan, cu participarea armatei SUA, se desfășoară exerciții regionale la care iau parte militari ai părții primitoare, precum și din Kîrghîzstan, Kazahstan și Uzbekistan. Exercițiile se numesc „Colaborare regională – 2022”. Regiunea în care se desfășoară exercițiile aparține în mod tradițional zonei de influență a Rusiei. Și nu numai pentru că țările se învecinează cu Federația Rusă. Acestea sunt legate de Rusia prin acorduri de prietenie și cooperare, inclusiv militară. La controlarea granițelor Tadjikistanului contribuie Baza militară 201 și gruparea de aviație a Federației Ruse, dislocată în republică.

Cu toate acestea, la întâlnirea pe care comandantul Comandamentului Central al SUA, Michael Kurilla, a avut-o cu președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, au fost discutate eforturile comune privind consolidarea securității frontierelor, eliminarea amenințărilor regionale și sprijinirea forțelor armate ale republicii. În cazul apariției unei situații neobișnuite la granița Tadjikistanului cu Afganistanul, ajutorul pentru Dușanbe poate veni din partea Federației Ruse și a Statelor Unite. Pe cine va prefera să se sprijine conducerea Tadjikistanului este o problemă care rămâne deschisă.

Mai mult decât atât, Tadjikistanul, Kazahstanul, Uzbekistanul și Kîrghîzstanul sunt membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) – o organizație controlată de Rusia, iar exercițiile comune cu americanii nu sunt în concordanță cu statutul acesteia. În același timp, în țările enumerate este creat un regim de țară favorizată pentru SUA.

Partenerii Rusiei din Comunitatea Statelor Independente (CSI) caută o alternativă la sprijinul militar rusesc, inclusiv în ceea ce privește menținerea păcii, acceptându-l de la SUA și alți membri NATO. În ciuda eforturilor energice ale Moscovei în ceea ce privește consolidarea legăturilor cu state din Asia Centrală, acestea din urmă iau măsuri de siguranță în mod energic, stabilind legături de apărare cu SUA.

Iar în ceea ce privește domeniul economic, în regiunea care înainte a fost sfera de influență a Federației Ruse, investițiile chineze formează un profil economic orientat spre Beijing. (Traducerea Rador: Silvia Nicolau)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Lumea se deșteaptă și vede ce mizerie e Rusia.

  2. Ceea ce ofera in acest moment istoric J.R.Biden omenirii nu poate fi egalat . SUA ofera siguranta si prosperitate in dauna actiunilor Rusiei ce doreste sa atace pe toata lumea . Peste tot in lume se vor forma aliante militare de forma NATO. Este foarte clara decizia SUA . Pina si China a inteles rapid asta .

  3. hai cracanel, nu incepi operatiuni speciale pentru tarile astea? sa le salvezi din „ghearele” occidentului decadent ?? :-)))

  4. Bob-de- orez asteapta prabusirea Federatiei Plācintā si pe Enisei pana la Marea Alba. Ce Tai Wan? Li s-a furat ce le apartinea de drept de la Ming Dinasty. Vin vremuri super tulburi. Mongolii din Siberia vor zice BOG-dā-Prosti. 3 miliarde de ochi, maini si picioare privesc încruntat spre Bei ( Nord). Putinircā cam stia spielul, de asta s-a sinucis, decat sa moara incet de “Ca’n Cer”. “ Atentie se inchid usile, urmeazā Timpuri Noi”. Stay tuned!