G4Media.ro

Efectele războiului comercial dintre Statele Unite și China/ Investițiile Beijingului în Europa…

sursa foto: Wikipedia

Efectele războiului comercial dintre Statele Unite și China/ Investițiile Beijingului în Europa în scădere cu 80% față de aceeași perioadă a anului precedent

Investiţiile chineze în Europa au scăzut cu 80% în primul semestru din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, din cauza escaladării tensiunilor comerciale, care au dus la încetinirea economiei chineze, conform studiului semianual publicat luni de compania de consultanţă Ernst & Young (EY), transmite DPA.

În primele şase luni din 2019, China a investit 2,4 miliarde de dolari în companiile din Europa, inclusiv 81 de achiziţii şi cumpărări de acţiuni, dar majoritatea au fost tranzacţii de dimensiuni reduse, apreciază EY.

Statul asiatic nu a făcut achiziţii în Germania în perioada ianuarie-iunie 2019 şi a investit doar 505 milioane de dolari în firmele germane. În 2018, China a investit zece miliarde de dolari în cea mai mare economie din UE.

În ultimele decenii, Germania s-a apropiat din ce în ce mai mult de China, din punct de vedere economic. Statul asiatic este acum cel mai mare partener comercial al Germaniei, volumul total al comerţului bilateral ajungând la aproximativ 186,6 miliarde de euro (230 miliarde de dolari) în 2017, conform datelor Guvernului german.

În Germania au sporit temerile că în urma achiziţiilor statul chinez obţine prea mult acces la tehnologiile cheie.

Preluarea, în 2016, a producătorului german de roboţi Kuka de către firma chineză Midea a dat naştere la îngrijorări că statul chinez dobândeşte acces la tehnologii de vârf, dar, în acelaşi timp, îşi protejează propriile firme de preluarea de către companii străine.

Ca rezultat, în decembrie Germania a înăsprit legislaţia privind preluarea de acţiuni în unele firme locale de către companiile străine. Măsura va permite Guvernului de la Berlin să blocheze preluarea unor companii dacă există riscul ca expertiza (know-how) să ajungă peste hotare şi să intervină în cazul în care un cumpărător acumulează o participaţie de 10%.

Înăsprirea regulilor privind investiţiile străine în companiile de importanţă strategică vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciază analiştii. Aceştia adaugă că ar putea fi modificate reglementările privind comerţul extern pentru ca statul să se asigure că tehnologiile cheie rămân în posesia germanilor.

Sursă: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Tot meritul pt oprirea expansiunii Chinei este a lui Donal Trump, primul presedinte american care a intuit ambitiile Chinei si acum o indiguieste.

    Pacat ca noi avem niste guvernanti care nu ne ajuta sa profitam de acest moment. Unele fabrici americane din China ar putea fi relocate in Romania. Salariile in Romania nu sunt mai mari decat in China, iar transportul din Romania in US e mai ieftin. Daca tot am avut in Romania o fabrica Nokia nu vad de ce nu am putea avea o fabrica Apple.

    Dar face ceva actualul guvern ceva in directia asta? Evident ca nu. Sunt mult prea limitati si incompetenti.

  2. De banii Chimei se bucura doar coruptii si comunistii, ca lor nu le plac banii Europei care vin cu cerinte de transparenta si justitie independenta.