G4Media.ro

Eduard Novak i-a dedicat medalia de argint câștigată la Tokyo lui Ivan…

Eduard Novak i-a dedicat medalia de argint câștigată la Tokyo lui Ivan Patzaichin: ”Pentru mine a fost un idol. Am simțit că a fost un telefon de rămas bun”

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a declarat, duminică, pe Aeroportul Henri Coandă, la întoarcerea din Japonia, că îi dedică medalia de argint câştigată la Jocurile Paralimpice de la Tokyo lui Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic la canoe decedat la vârsta de 71 de ani.

  • „Am vrut foarte mult să ajung acasă şi să sărbătoresc, dar sunt foarte trist pentru că astăzi unul dintre idolii mei, care în copilărie m-a motivat şi mi-a arătat că şi în România se poate, Ivan Patzaichin, nu mai este alături de noi. Repet, pentru mine a fost un idol… nu eram prieteni să vorbim zilnic, dar de fiecare dată când ne vedeam îmi spunea: ‘Te apreciez foarte mult’. Şi de fiecare dată eram foarte mândru de acest lucru. Pentru că acel campion din copilăria mea îmi spunea că mă apreciază. Era un lucru extraordinar. El a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice şi a câştigat patru titluri… Azi eu mă întorc de la a cincea ediţie a Jocurilor şi Ivan a plecat dintre noi. De aceea vreau să îi dedic această medalie lui Ivan Patzaichin. Nu este aur, dar ştiu că aurul alb nu iese niciodată din modă”, a spus Novak la Salonul Oficial de la Aeroportul Henri Coandă.
  • „Mulţumesc, Ivan, mulţumesc pentru că mi-ai arătat calea şi că mi-ai arătat că se poate. Eu sper ca peste 20-30 de ani în locul meu să fie un sportiv care să spună că eu am fost cel care i-am arătat calea. Şi cred că acesta este lucrul firesc, aşa trebuie să gândim toţi. Nu vorbeam cu Ivan săptămânal sau zilnic, dar când ne vedeam după un timp simţeam imediat acea vibraţie… Când ne vedeam îmi tremurau picioarele pentru că pentru mine era un zeu. Eram atât de mândru când îmi spunea că mă urmăreşte şi că mă apreciază. L-am sunat înainte să plec la Jocuri şi era în spital. Îmi aduc aminte că era foarte fericit că îmi aude vocea… Iar eu am simţit atunci că este un telefon de rămas bun”, a adăugat ministrul.

Eduard Novak a ţinut un moment de reculegere, amintind totodată şi de decesul pilotului Adrian Răspopa în timpul Raliului Iaşiului. „Totodată, ca să fie acest moment şi mai greu, pilotul Adrian Răspopa a plecat şi el dintre noi. A fost un sportiv şi un prieten… Acestei tragedii au venit una după cealaltă, dar asta este viaţa”, a menţionat Novak.

Multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin a decedat, duminică, la vârsta de 71 de ani.

Născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).

Ciclistul român Eduard Novak, actualul ministru al Tineretului şi Sportului, a cucerit medalia de argint în proba de urmărire individuală pe 4.000 m (categoria C4), la 27 august, pe Velodromul Izu, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

La întoarcerea de la Tokyo, Novak a fost întâmpinat, duminică, la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă, de fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, secretarul general al COSR, Gheorghe Boroi, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, prieteni şi membri ai familiei.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Fa ceva pentru sportul romanesc si pentru ciclism, ca de vorbit si PR ne-am saturat!