G4Media.ro

Economistul libertarian de extremă dreapta Javier Milei va fi noul președinte al…

Photo by ALEJANDRO PAGNI / AFP

Economistul libertarian de extremă dreapta Javier Milei va fi noul președinte al Argentinei: „Astăzi începe sfârşitul decadenţei și reconstrucţia Argentinei”

Economistul ultraliberal Javier Milei va fi următorul preşedinte al Argentinei după ce a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat rivalul său, ministrul centrist al economiei Sergio Massa, recunoscându-şi înfrângerea duminică seara, notează AFP, citată de Agerpres.

Javier Milei, 53 de ani, „este preşedintele pe care majoritatea argentinienilor l-au ales pentru următorii patru ani”, a declarat Massa, care s-a clasat în frunte în primul tur, pe 22 octombrie.

Cu puţin timp înainte de anunţarea rezultatelor oficiale parţiale, el a făcut cunoscut, în faţa partizanilor săi adunaţi la sediul său de campanie din Buenos Aires, că l-a sunat pe Javier Milei pentru a-l „felicita şi a-i ura mult succes”.

Potrivit rezultatelor parţiale oficiale, Javier Milei a obţinut 55,95% din voturi, faţă de 44,04% pentru Sergio Massa, informează AFP.

Javier Milei a afirmat duminică seară în discursul său de victorie că „astăzi începe sfârşitul decadenţei” şi „reconstrucţia Argentinei” şi a avertizat că „nu vor exista jumătăţi de măsură”.

„Este o noapte istorică pentru Argentina”, le-a declarat Javier Milei miilor de partizani aflaţi la sediul său de campanie din Buenos Aires, după victoria sa detaşată cu peste 55% din voturi asupra ministrului centrist al economiei Sergio Massa.

„S-a terminat cu modelul sărăcitor al castelor, astăzi adoptăm modelul libertăţii, pentru a redeveni o putere mondială”, a continuat el. „Astăzi ia sfârşit un mod de a face politică şi începe altul”, a mai afirmat Milei.

„Ne confruntăm cu probleme monumentale: inflaţie, stagnare, absenţa locurilor de muncă reale, insecuritate, sărăcie şi mizerie”, a enumerat preşedintele ales. „Probleme care vor avea o soluţie doar dacă îmbrăţişăm din nou ideile de libertate”, a subliniat el.

„Nu este loc pentru gradualism, nu este loc pentru soluţii călduţe sau jumătăţi de măsură”, a avertizat cel care de doi ani se pronunţă în favoarea unei terapii cu şoc pentru o economie epuizată de o inflaţie cronică, în prezent la 143% pe un an.

El a întins mâna „tuturor argentinienilor şi liderilor politici, tuturor celor care vor să se alăture noii Argentine”, dar a avertizat şi în legătură cu o posibilă rezistenţă socială la reformele sale.

„Ştim că sunt oameni care vor se vor împotrivi, care vor dori să menţină acest sistem de privilegii pentru unii, dar care sărăceşte majoritatea. Eu le spun aceasta: tot ce este în lege este îngăduit, dar nimic (din ce este) în afara legii”, a mai afirmat viitorul preşedinte.

Javier Milei va prelua mandatul pe 10 decembrie, urmând preşedintelui peronist (centru-stânga) Alberto Fernandez.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cred ca daca luam toate discursurile tuturor președinților după ce au câștigat alegerile în Argentina, toate începeau la fel: reconstrucție, bla…
    E nevoie de mult mai mult decât de vorbe pentru o țară ca Argentina

  2. „libertarian de extremă dreapta” este un oximoron politic. Mai bine ati incerca sa va documentati macar 5 minute despre ce inseamna libertariansim si extrema dreapta (Wikipedia nu se pune). Nu mai copiati descreieratii de la BBC si The Guardian.