G4Media.ro

Economia Turciei, în cădere. S-a contractat cu 3% în ultimul trimestru al…

Economia Turciei, în cădere. S-a contractat cu 3% în ultimul trimestru al lui 2018, cel mai prost parcurs din ultimul deceniu

Văzută la un moment dat ca o stea în devenire de către investitorii internaționali, economia Turciei se confruntă cu rezultate din ce în ce mai proaste. A crescut cu doar 2,6 procente în 2018, după cum o relevă datele Institutului de Statistică al Turciei, citate de Reuters, acesta fiind cel mai scăzut nivel din 2009 încoace.

Printre cele mai afectate sectoare ale economiei se numără cel al construcțiilor. După ce o bună vreme a fost alimentat de o adevărată bulă de credite imobiliare, domeniul construcțiilor a căzut în extrema cealaltă, contractându-se în trimestrul patru cu 8,7 procente (raportat la perioada similară a lui 2017).

Potrivit Reuters, datele indică probleme similare și în industrie, care a trecut printr-o contracție de 6,4%.

Performanțele economice slabe ale Turciei vin pe fondul unor șocuri majore prin care a trecut și moneda națională pe parcursul anului trecut. În 2018, devalorizarea lirei în raport cu dolarul a dus la pierderea a aproape 35%.

Context.

Sincopele majore din economia turcă au devenit vizibile în anul 2018, când moneda națională s-a devalorizat masiv față de dolarul american.

În aceeași perioadă s-au făcut remarcate tensiunile diplomatice și comerciale crescânde dintre Turcia și Statele Unite. Ele s-au manifestat prin sancțiuni reciproce impuse de Ankara și Washington și retragerea a numeroși investitori de pe piața turcă, în condițiile în care președintele Recep Erdogan a încercat să preia controlul asupra politicii monetare.

Un măr al discordiei în deteriorarea fără precedent a relației dintre cei doi aliați NATO l-a constituit plasarea în detenție a pastorului american, Andrew Brunson, o afacere care a atras sancțiuni directe ale SUA împotriva unor înalți oficiali guvernamentali turci.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Spoiler alert @ ce va urma în Ro! Copiem turcii, obiceiuri balcanice moștenite acum câteva sute de ani. 😀

  2. Acesta este modelul Venezuela, reteta sigura pt dezastru. Mai prost este ca avem si noi un Maduro.

  3. mai tinete-l pe erogan inca 10 ani la putere si vom vedea nu -3% dar -300%

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.