G4Media.ro

Echipa de jurnaliști de la portalul Transindex, una dintre ultimele publicații independente…

Sursa: transindex

Echipa de jurnaliști de la portalul Transindex, una dintre ultimele publicații independente de limbă maghiară din Transilvania, și-a anunțat demisia în bloc cu mai puțin de două luni înainte de alegerile din Ungaria

Echipa de jurnaliști de la portalul Transindex, unul dintre ultimele publicații independente de limbă maghiară din Transilvania, și-a anunțat, marți, demisia în bloc, după 23 de ani de funcționare, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile din Ungaria, programate pentru data de 3 aprilie.

Într-un text publicat marți pe site-ul Transindex, jurnaliștii explică: ”simțim că munca noastră în cadrul acestei instituții a devenit cu totul imposibilă și nu mai putem să îndeplinim sarcina care ar fi sarcina unei prese libere”.

”Cu toții observăm că spațiile libertății de exprimare și publicitate maghiară din Transilvania au devenit din ce în ce mai restrânse în ultima perioadă. De aproape doi ani, luptăm pentru supraviețuirea noastră într-un mediu politic (…) acum facem bagajele pentru că nu mai avem de ales”, mai arată jurnaliștii maghiari.

Ei au precizat că atâta timp cât au lucrat pentru site-ul Transindex au făcut presă conform deciziilor redacției și nu după agenda vreunui partid politic.

Potrivit jurnaliștilor maghiari, proprietarul majoritar al Transindex ”este pe cale să vândă” și în acest context, ”nu ne mai vedem independența ca jurnaliști”.

Transindex este opoerată de o companie și de o asociație neguvernamentală. ONG-ul a fost fondat de membri ai echipei editoriale și este condusă de foști și actuali membri.

Acționarul majoritar al companiei este Aron Hajdu, directorul Transindex, și Annamária Gyöngyi, care deține 30% din acțiuni.

NOTĂ: Echipa G4Media.ro se declară solidară cu colegii de la publicația Transindex. Le mulțumim colegilor maghiari pentru activitatea lor în slujba presei independente, într-un peisaj local dominat de publicații controlate de guvernul de la Budapesta. Le mulțumim pentru buna colaborare, îi asigurăm de respectul nostru și le dorim să revină cât mai repede în peisajul jurnalistic.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

 1. ”Aproape de doi ani luptăm pentru existența noastră într-un mediu determinat politic, în care presa nu mai poate alege decât una din două căi : ori capitulează și funcționează în continuare practic ca simplu difuzor, după pretenții ale diferitelor interese politice, sau încearcă să-și realizeze sarcinile, dar în acest caz riscă să i se facă imposibilă funcționarea. Noi am ales calea a doua și acum împachetăm deoarece nu avem altă opțiune.”

  RIP transindex, după origo, magyar nemzet, index și alte medii

 2. Încep sa cada site-urile de propaganda useristoida. Pai ori faci presa ori spui ca Trump e al Rusiei și orice ede dreapta e “extrema” cum vedem zi de zi la gepatru. Nu întodeauna merge “cine nu e cu noi, e împotriva noastră” bai băieți. Aia mor dinmlupsa de cititori. Nu ca are cineva ceva cu ei.

  • Nu fi cinic disclaimer
   Evident nu cunoști situația dacă crezi că ziariștii respectivi pleacă din moft . Propagandă useristoidă ? Ești total pe lângă. Adevărul este că miza este aservirea intregii medii maghiare din țările vecine – subțire cât există – unui singur scop : realegerea lui Orban.

  • @brian “Potrivit jurnaliștilor maghiari, proprietarul majoritar al Transindex ”este pe cale să vândă“ .

   După cum vezi e vorba de bani. Nu are legătura cu ideologia ci cu economia.

  • Non-Stimate Disclaimer, deci in textul de mai sus zici ceva de propaganda useristoida, ce-o inseman asata, dar mai jos rspunzi si zici ca nu e vorba de ideologie ci de economie/bani!
   Si totusi de ce si-ar demisia niste jurnalisti daca e vorba doar de bani?
   Sau Orban ca si mentorul Putin nu ii tolereaza decat pe aia care raspund la bani?

  • disclaimer
   ~După cum vezi e vorba de bani. Nu are legătura cu ideologia ci cu economia.~
   Este trist că trebuie să-ți explic, ce consecințe are identitatea proprietarului, asupra independenței unei publicații / medii. Poate te uiți în jur la noi, la câteva canale TV și publicații, care deservesc interese de grup și fac propagandă deșănțată pentru agende obscure.
   Transformarea mediilor în unelte de propagandă în Ungaria s-a realizat prin schimbarea proprietarului. Așa s-a desființat, prin dispariție totală, cel mai mare cotidian ungar : Nepszabadsag ( proprietarul austriac l-a vândut regimului care l-a desființat ). Tot prin schimbarea proprietarului sau colectivului de supraveghere au devenit instrumente de propagandă publicații importante ca Magyar Nemzet / Origo și parțial Index din Ungaria. Ca nici provincia să nu fie lăsată de izbeliste, începând cu 2018 cele peste 400 de publicații locale sunt conduse de o ”Fundație” ( KESMA ) condusă de curatori aleși cu mânuța lui Orban.

 3. Încep sa cada site-urile de propaganda useristoida. Pai ori faci presa ori spui ca Trump e al Rusiei și orice ede dreapta e “extrema” cum vedem zi de zi la gepatru. Nu întodeauna merge “cine nu e cu noi, e împotriva noastră” bai băieți. Aia mor din lipsa de cititori. Nu ca are cineva ceva cu ei.

 4. Iese Orban, deci nu are de ce sa mai vina banutul la transindex. Se vor reuni cu ocazia unor noi alegeri.

 5. Soros nu mai are bani sa ii sponsorizeze, pompeaza in Ucraina acum!

 6. Pai cam ce se întâmplă în Rusia, se întâmplă și în Ungaria și bineînțeles și în Transilvania unde „distribuitorul” unic al d-lui Orbán, respectiv PSD-ul maghiar, trage toate itele. Din păcate cea care o sa sufere în tot acest timp este comunitatea maghiara căruia i se vând tot felul de aberații imperialiste de genul ce tari eram noi odată, dar străinii nu ne-au lăsat în pace – va suna cunoscut cumva? – și ideologii care nu isi au locul în sec XX și în EU. În loc sa încercăm sa vedem cum putem împreună ca sa ne facem o viață mai buna și sa luptam împreună pentru o regionalizare și o autonomie economica din care toată lumea sa beneficieze, plecam toți după tot felul de fente de la Budapesta și București care în nici un caz nu sunt în interesul nostru.

 7. Portalul era in incapacitate de palta de aproape doi ani, au recurs la cheta baneasca din donatii, dar acum nici acelea nu mai pot sustine existenta transidex. Practic, interesul cititorilor pentru activitatea acestui portal a scazut vertiginos in ultimii 4-5 ani si au pierdut si suportul financiar din partea udmr si a unor fundatii culturale maghiare din Romania sau din Ungaria.

 8. Sărumâna, se poate cu părerea?

  Citesc ziare din tot spectrul de politică și păreri din ambele limbi – atât română cât și maghiară, obsesia de noi contra voi, ori eu ori tu, fiind identică în ambele culturi jurnalistice – sau mai bine zis identică în lipsa ei.

  Ce s-a întâmplat la Transindex este până la urmă o chestie extrem de simplă și neplăcută: din o platformă de păreri independente, s-a ajuns la o portavoce puternic axată pe stânga, iar asta nu mai este jurnalism, ci propagandă – indiferent dacă este în favoarea noastră sau nu. În mediul anglo-saxon nu degeaba există sintagma de go woke, go broke – au mai încercat și alții.

  Restul este doar ultimul episod dintr-un proces care era de mult anunțat – practic au copiat pas cu pas ce a făcut Telex anul trecut, mai mult decât atât, au cumpărat până și domeniul transtelex.ro – se poate verifica pe rotld de oricine. Așa că marea indignare și decizia de grup de a demisiona, s-a făcut fără nici un risc personal pentru ei – deja s-au transferat la Telex și Azonnali. Doar au așteptat până acum, bine temporizat, pentru a avea maxim efect la începutul campaniei electorale. Restul e cancan.

  • Da, Márton, cum zici tu 🙂 Cum să zic mai simplu – jos Orbán, jos NER, bine na, am înțeles, dar asta înseamă că mizeriile noastre le tolerăm și nu ne punem întrebări? Nu uita că există viață și după alegeri, iar coaliția asta magnifică nu o văd bine, dacă premisele ei pe care se bazează și cei care comunică pentru ei (chiar și indirect) sunt la fel de corupți moral ca MagyarNemzet și restul.

 9. @G4Media, o idee buna ar fi sa colaborati cu macar o parte din acesti jurnalisti pentru a acoperi impreuna, printr-o abordare obiectiva, zona de info si analiza a problemelor reale ale comunitatii maghiare de la noi. Ar fi si o mana concreta de ajutor pentru ei precum si pentru noi, cititorii vostri, ca sa intelegem mai bine dincolo de propaganda UDMR sau/si a extremistilor.