G4Media.ro

Ecaterina Andronescu anunță o nouă revoluție în educație: Bacalaureatul profesional

Ecaterina Andronescu anunță o nouă revoluție în educație: Bacalaureatul profesional

„Din punctul meu de vedere, este un obiectiv personal, dar cred că în egală măsură este un obiectiv pentru societate: Toată şcoala profesională trebuie să devină duală. (…) Liceul tehnologic trebuie să-l restructurăm şi să-l gândim ca un liceu care profesionalizează, un liceu dual, cu două posibilităţi de ieşire”, a anunțat noul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu.

La ieşire, eu cred că trebuie să rămână opţiunea absolventului de liceu în a susţine un bacalaureat naţional, care să-i permită accesul într-o universitate, şi o altă rută, cu un bacalaureat tehnologic sau profesional, care să nu-i permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor de pregătire un acces într-o formă de profesionalizare duală„, a declarat Ecaterina Andronescu, citată de Agerpres.

Andronescu a vorbit despre o viitoare lege a educației. „Eu cred că viitoarea Lege a învăţământului trebuie să genereze o viziune de evoluţie a sistemului de învăţământ. Ce vrem noi de la cei şcoliţi? Vrem să le dezvoltăm personalitatea? Da, atunci trebuie să ne uităm în programele şcolare în aşa fel încât acest lucru să se întâmple. De ce pun accent pe acest lucru? Pentru că niciunul dintre cei şcoliţi acum nu crede că o să aibă în perioada activă a vieţii fiecăruia dintre ei un singur job şi atunci trebuie ca această personalitate să se poată adapta la schimbările din viaţă, să nu le ia ca pe nişte şocuri, cărora pot să le facă faţă„, a afirmat ministrul Educației, citat de Agerpres.

Din punctul meu de vedere, este un obiectiv personal, dar cred că în egală măsură este un obiectiv pentru societate: Toată şcoala profesională trebuie să devină duală. De aceea am cerut sprijinul mediului de business, mediului economic, de care avem nevoie pentru activitatea de practică. Liceul tehnologic trebuie să-l restructurăm şi să-l gândim ca un liceu care profesionalizează, un liceu dual, cu două posibilităţi de ieşire. (…) La ieşire, eu cred că trebuie să rămână opţiunea absolventului de liceu în a susţine un bacalaureat naţional, care să-i permită accesul într-o universitate, şi o altă rută, cu un bacalaureat tehnologic sau profesional, care să nu-i permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor de pregătire un acces într-o formă de profesionalizare duală„, a continuat Andronescu, potrivit agenției de presă.

Întrebată dacă aceste elemente vor incluse în noua Lege a educaţiei, ministrul a răspuns: „Este un punct de vedere pe care eu pot să-l exprim, dar sigur că ascult toate celelalte puncte de vedere„.

Declarațiile au fost făcute la Parlament, la o dezbatere privind învăţământul universitar dual, organizată de INTACT Professional Debates, compania Kaufland România şi Academia de Studii Economice, la care au mai fost prezenţi, printre alţii, miniştrii Finanţelor Publice şi Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici şi Rovana Plumb.

Amintim că bacalaureatul profesional este o idee mai veche a Ecaterinei Andronescu. În 2012, la cel mai recent mandat al său de ministru, susținea același BAC profesional, atunci promovat printr-un proiect de lege. Andronescu a amenințat atunci că guvernul va da ordonanță de urgență pentru a trece acest tip de bacalaureat, dacă parlamentarii întârzie votul. Detalii aici și aici

 

Foto: Inquam Photos / George Calin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Asta nu e tampita care a desfiintat scolile profesionale?

 2. INVARTE-LE ABRAMBURICA CEA MARE…

  DADDY TOCMAI A TAIAT BANI LA IEDUCATIE…

  CE FAC SINECURISTII DE LA ACADEMIA DUMITALE ? MERG SINECURILE CA FOCUL…

 3. DAR LA INSTITUTUL LEVANTULUI AL LUI CONSTANTINESCU. SI ACOLO SE GHIFTUIE SINECURISTII, CA ARE SI ASTA.
  LE-A DAT SINISTRUL TERICEANU, CA NU DA DE LA EL.
  EL,PE BURSA, MAI 10%…

 4. Si care este motivul ca trebuie sa cari in spate atita vreme prin licu niste tineri care nu vor sa faca liceul?Clasele 5-8 trebuie sa fie bariera de triere ca in germania

 5. Cotoroanta, nu s-a saturat de cat rau a facut in celelalte dati in care a fost ministreasa a Invatamantului, mai vrea si acum !

  Unii oameni au vocatia distrugerii, demantelarii sub pretextul „stricam ce s-a facut, ca sa facem mai bine” ! Dar doar strica !

  PS. Un astfel de om e Katty ! 😉 Opriti-o !

 6. Doamne- Doamne o mai opreste!

 7. Abramburica va trebui sa se conformeze Proiectului de Tara pe Educatie al lui Iohanis!

 8. NU !
  e tot ea ….raspuns dual ha ha ha ha !!!! cretina

 9. Pe când si scoli cu WC-urile in scoala si nu afara? Pe când si o analiza a oportunitatii unor materii in scoala? O sa fie doua bacalaureate si vor fi multi cu el luat. Si apoi? Ce fac? Unde se vor angaja daca nu reusesc la alte scoli?

 10. E interesant că ei nici nu ia trecut prin cap să vină la minister fără o „noua” lege a învățământului. Pt ea este ceva default. Mandatul și legea. În curând va fi luna și legea.

 11. Bunicutza de fapt a urmarit tot timpul ciolanasul ei favorit – educatia. Cum Dumnezeu te suporti bai frate – azi combati, maine pup mana pentru o functie. E josnic, e lipsit de demnitate si te discrediteaza? Dar toti mizati pe romanul prost care uita repede…

  Dupa ce ani de zile a adus educatia in genunchi si i-a bulversat complet pe elevi…ea revine si o mai pune de o ‘revolutie’ care probabil va duce din nou la o nebuloasa.

 12. Bacalaureatul profesional pentru parlamentari iar bacalaureatul de amatori pentru munca campului.

 13. Matusa, dupa ce trei mandate a mosmondit, ales si pisat, acum in al patrulea mandat s-a decis sa termine coliva pentru ingropaciunea sistemului de educatie din Romania!
  Un popor needucat este intotdeauna usor sa fie manipulat si prostit!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.