G4Media.ro

E constituțională sau nu introducerea Certificatului verde prin hotărâre de guvern? Patru…

E constituțională sau nu introducerea Certificatului verde prin hotărâre de guvern? Patru specialiști spun că restrângerea drepturilor se poate face doar prin lege

Guvernul a adoptat vineri o hotărâre prin care impune obligativitatea Certificatului verde pentru participarea la anumite evenimente în localitățile cu rată peste 3 la mie. Decizia este contestată însă de mai mulți specialiști în drept, care spun că o astfel de restrângere a drepturilor poate fi realizată, conform Constituției, doar prin lege.

 • Certificatul verde va fi necesar pentru accesul în restaurante, cinematografe, locurile de joacă închise, sălile de sport și cele de concerte. Cei care vor să aibă acces la aceste spații trebuie fie să prezinte dovada vaccinării anti-Covid, a trecerii prin boală în ultimele 6 luni sau un test cu rezultat negativ.

Primul care a avertizat că instituirea unui certificat verde prin hotărâre de guvern nu este legală a fost președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Csaba Asztalos a declarat, pentru HotNews.ro, că orice limitare a accesului cetățenilor în diverse spații se poate face doar printr-o lege adoptată de Parlament, nu prin Hotărâri de Guvern sau Ordonanțe de Urgență.

”Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege”, a spus șeful CNCD.

Și foștii judecători ai Curții Constituționale, Augustin Zegrean și Balint Puskas, au susținut același lucru. „E vorba de viață și de moarte. Și nu ne putem juca cu asta nici măcar Guvernul. Dacă vor să pună restricții, limite, la libera circulație, la liberul acces în anumite locuri trebuie făcut prin lege, pentru că asta nu se face pe vecie, se poate face doar pe o anumită perioada de timp, cât este necesar. Într-un stat democratic, așa spune Constituția, și de aceea trebuie făcută prin lege, nu prin altfel de acte”, a declarat Augustin Zegrean pentru Digi24.

Balint Puskas a spus pentru Kronikaonline că Legea 55/2020, pe care se bazează guvernul pentru a adopta HG, nu este suficientă. ”Situația putea fi rezolvată printr-un amendament la această lege”, a spus fostul judecător constituțional.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a amintit de situația din 2020, când CCR a statuat că astfel de restrângeri de drepturi pot fi realizate doar prin lege.

”Introducerea obligativității prezentării certificatului verde aduce o restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți. Eu m-aș fi așteptat ca să se facă aceste lucruri prin lege pentru că așa a spus Curtea Constituțională nu o dată. Vă aduceți aminte, în 2020, au fost mai multe decizii în acest sens și era firesc ca acest lucru să se întâmple printr-o lege. Guvernul avea la dispoziție toată vara ca să pregătească un proiect de lege, care să fie după aceea dezbătută în Parlament. Hotărârea de Guvern, din păcate, nu poate fi atacată la Curtea Constituțională. Doar persoanele individuale pot să o atace în contencios administrativ”, a spus Weber la Digi FM.

sursa foto: facebook/European Commission

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Da ,e constitutionala si nu restrânge niciun drept.

 2. Pe bune?! Aveți nevoie de mai mulți specialiști ca sa aflați ce zice art, 53 din Constituție?!

  Expresia “numai prin lege” din conținutul art 53 Constitutie nu are niciun fel demlegatura cu un act administrativ așa cum este hotărârea de guvern…
  Desigur, in limbajul curent și hotărârea de guvern ese include in ceea ce lumea înțelege prin cuvântul “lege”, pentru ca e un act de autoritate dat in aplicarea legii.
  Însă rămâne doar un act administrativ și nu poate fi asimilat cu actul normativ primar – legea, ca act al Parlamentului…

 3. Despre ce limitari de drepturi vorbeste cucoana asta? Despre ‘dreptul’ de a-i imbolnavi pe cei din jur?
  Odioasa creatura!!

  • Daca ti-e kk ca o sa te imbolnavesti, poarta botnita si stai inchis la tine in barlog, jigodie.
   Nu-mi interzici tu, mie, gunoiule, sa traiesc asa cum vreau!

  • Avocatu Mpouli, asa e, cum sa iti interzica cineva sa conduci legal o masina daca nu ai permis de conducere. Ce e aia sa nu ma lase sa traversez strada cand vreau eu, unde vreau eu. Intrare fara bilet oriunde si oricand vrea muschii nostri, ca doar nu ne poate interzice nimeni cum sa traim si nici cu cine sa ne u te m si unde.

   Daca Ion cu Gigel au chef sa se u t a si sa casatoreasca, sa traiasca asa cum vor. Asa e, ai dreptate. Jos si cu interdictia de fumat in spatii publice.

   Si lista continua. Pentru libertate frate. Gunoaielor huuuoooo !!!

  • la ce comparatii are avocatul diavolului cred si eu ca totul suna plauzibil.
   e alegerea ta daca vrei carnet sau nu, cursurile de ”trait” le am absolvit demult, nu am nevoie de un certificat care sa ateste ca pot sa merg, daca ma simt rau, stau acasa

  • @avocatulpoulii,
   Vierme, dacă te-ai imunizat ce-ți mai pasă de alții??? F. m-ții_m-tii de waxer_borât!

  • te-ai trezit sa comentezi, analfabetule? Singurul care merita sa stea inchis esti tu si toti de teapa ta. Sunteti niste mizerii subumane care nu respectati nimic in viata vostra. Si nu, nu e vorba de covid aici. Din cauza voastra tara a devenit o fundatura plina cocalari infecti. Ia-l si pe berbecul obosit de barbu gh si traiti-va vietile ca niste adevarti „viermi” ce sunteti.

 4. Nu e nicio restrangere de drepturi. Daca ai bilet intri daca nu ai nu intri. De fapt, nevaccinarea este o zadarnicire a actiunilor de eliminare a pandemiei.

 5. Bine ca va duceti toti la concerte nvaccinati si fara masca, iar apoi umpleti paturile la ATI. Adica noi astia vaccinati suntem prosti , nu-i asa? Constitutional, neconstitutional, trebuie sa prezentati dovada vaccinarii!

 6. Bine ca va duceti toti la concerte nvaccinati si fara masca, iar apoi umpleti paturile la ATI. Adica noi astia vaccinati suntem prosti , nu-i asa? Constitutional, neconstitutional, trebuie sa prezentati dovada vaccinarii!

 7. IAR CENZURAȚI, VIERMI LEGHBETIȘTI ȘI PÂRȚAGI WAXERIȘTI?

 8. Asta daca a te duce la crasma e un drept…

 9. matzu-ROMANICA-NORMALA-EDUCATA poate face orice

 10. Zeama de vacsin va protejeaza de forme grave, handi. Asta e primul vers din poezia voastra. Sper ca nu ati uitat.