G4Media.ro

Tristețe, alienare, epuizare și insomnii. Îngrijitoarele românce, cele mai expuse la „Sindromul…

Tristețe, alienare, epuizare și insomnii. Îngrijitoarele românce, cele mai expuse la „Sindromul Italia”

Numărul mare al româncelor plecate în Italia pentru a îngriji persoane vârstnice și problemele cu care acestea se confruntă din cauza distanței față de familie și a condițiilor în care își duc activitatea zilnică au dus la apariția unui fenomen, consideră specialiștii.

Într-un material dedicat acestui subiect, Deutsche Welle pornește de la cazul particular al Mariei Turcu.

Soțul său și fiul de 17 ani trăiesc în România, în timp ce ea lucrează la o familie de italieni. „Mă simt obosită, dar încerc să muncesc și mai mult, ca să fiu și mai obosită, să dorm bine și să mă simt mai bine. Nu vreau să am timp să stau pe gânduri, să devin melancolică”, spune Mariana Turcu, citată de jurnalștii de la DW.

Aceștia citează statistici referitoare la anul 2015, potrivit cărora cel mai ridicat procent din cele peste 880.000 de persoane angajate ca îngrijitoare – 20,5 la sută – aveau cetățenia română.

Însă multe îngrijitoare nu figurează în evidențele autorităților, ceea ce face numărul exact al acestora să fie dificil de stabilit.

În plus, arată materialul publicat de DW, multe est-europence aflate în această situație au suferit de o formă gravă și persistentă de depresie atunci când s-au întors acasă, după anii petrecuți îmn Italia.

Printre simptome se numără tristețea, alienarea, epuizarea și insomniile.

Potrivit Deysche Welle, în 2005 doi psihiatri din Ucraina, Andri Kisseleff și Anatoli Faifrici au identificat în acest context o afecțiune socio-medicală pe care au numit-o „Sindromul Italia”.

Însă nu există studii științifice adecvate despre acest sinfrom, consideră Francesca Vianello, profesoară de sociologie a muncii la Universitatea din Padova.

„Pe de-o parte, ele lucrează cu persoane bătrâne și bolnave, adesea suferă când pacienții mor. Pe de altă parte, eforturile lor nu sunt apreciate suficient acasă sau uneori li se reproșează că nu sunt mame bune”, explică Francesca Vianello, în dialog cu DW. „Acești factori cauzează un stres psihologic și emoțional puternic, care duce și la simptome fizice. Când se întorc în România, femeile sunt epuizate”, mai arată expertul intervievat de jurnaliștii germani.

Deutsche Welle amintește că, potrivit Organizației Mondiale a Muncii, Italia, Spania și Franța sunt în topul țărilor cu  cel mai ridicat număr de îngrijitoare de bătrâni din Europa.

Articolul integral – AICI

Sursa foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Romancele sunt discriminate de italieni si considerate prostituate nu femei de casa.

  2. Romancele astea voteaza cu PSD?!
    Nu stiu daca acum mai voteaza, dar PARIEZ ca ani de zile au votat cu PSD!
    Multumiti-i PSDului!

    • un pic de empatie nu strica. nu știu cu cine au votat dânsele, dar mă gândesc ca primul gând pe care l-au avut urcând în autocarul spre Italia (nu știu câte au plecat inițial spre Italia cu avionul) a fost îndreptat spre familia lor, mai ales spre copiii lăsați acasă. poate multe nu au avut educația politica și sociala pentru a înțelege unde va duce PSD, țara… ce știu sigur, este că nu au viața ușoară, și la fel de sigur știu ca după ani de suferință (pt ca multe, foarte multe sunt interne și la negru și lucrează câteodată 20 de ore într-o zi, cu tot felul de persoane… bătrâni, bolnavi, demenți…) unele au reușit sa se autoeduce… unele nu… pentru ca pentru a-ți face o cultura politica este nevoie de informație și de voința de a fi informat… nu le blamez pe cele care vor vota PSD… pt ca știu ca nu au avut posibilitatea de a-și schimba opinia…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.