G4Media.ro

După vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, China denunță o atitudine „extrem…

Sursa foto: Twitter / U.S. Navy

După vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, China denunță o atitudine „extrem de periculoasă” și anunță „acțiuni militare țintite”, care includ trageri cu muniție reală

Tensiunile dintre Beijing și Washington sunt în creștere. În timp ce Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, a sosit marți seara în Taiwan, China a acuzat o atitudine „extrem de periculoasă” înainte de a anunța lansarea mai multor „acțiuni militare țintite” ca răspuns la această vizită, potrivit Le Figaro.

Operațiunea armatei chineze are ca scop „apărarea fermă a suveranității naționale și a integrității teritoriale și contracararea fermă a interferențelor externe și a tentativelor separatiste de independență a Taiwanului”, a declarat Wu Qian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

20 de kilometri de coastele Taiwanului

Seria de manevre militare este așteptată să aibă loc în jurul insulei și va începe miercuri. Acestea vor include „trageri cu muniție reală cu rază lungă de acțiune” în strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală. Potrivit coordonatelor publicate de armata chineză, unele dintre operațiunile militare vor avea loc la 20 de kilometri de coasta Taiwanului.

Temerile legate de acest anunț s-au cristalizat marți seară, când autoritățile taiwaneze au raportat că 21 de avioane militare chineze au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei – o zonă mult mai mare decât spațiul său aerian. Ministerul taiwanez al Apărării a denunțat „o încercare de a ne amenința porturile și zonele urbane importante și de a submina în mod unilateral pacea și stabilitatea regională”.

„Act irațional”

Miercuri, în urma rapoartelor și amenințărilor venite de la Beijing, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că insula „nu va da înapoi” în fața amenințării Chinei. „Unele dintre zonele de manevre ale Chinei încalcă apele teritoriale ale Taiwanului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului taiwanez al Apărării, Sun Li-fang. „Acesta este un act irațional de sfidare a ordinii internaționale”, a spus el.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a reacționat rapid. Miercuri, în marja unei reuniuni a Asean (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est), el a avertizat că „cei care ofensează China vor trebui să fie pedepsiți, în mod inevitabil”. „Aceasta este o farsă, pur și simplu. Sub pretextul „democrației”, SUA încalcă suveranitatea Chinei”, a continuat el.

Japonia este, de asemenea, îngrijorată de acțiunile militare planificate de Beijing. „Zona maritimă anunțată de China pentru exercițiile militare care se vor desfășura începând cu ora 12.00 pe 4 august (03.00 GMT) include ZEE a Japoniei”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno. Tokyo „și-a exprimat îngrijorarea față de China, având în vedere natura activităților militare”, care includ „trageri cu muniție reală”, a adăugat el.

Pe lângă acțiunile militare, Ministerul Comerțului de la Beijing a anunțat, de asemenea, sancțiuni economice, inclusiv suspendarea exporturilor către Taiwan de nisip natural – o componentă cheie în fabricarea semiconductorilor, unul dintre principalele exporturi ale insulei.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Here we go again!!! Pieloasa si a facut de cap,iar altii vor suferi!

  • Looool. Ce inseamna sa fii praf. Daca vor americanii o sa sufere chinezii de 100 de ori. Ca zboara avioane nu sufera nimeni nu mai abera.

  • @Irelevant, pe voi se bazeaza orice psihopat planetar. Putin si-a pus toti banii pe unii ca voi!

 2. Iete ce zice dictatura Putin: „Partea chineza are dreptul sa ia masurile necesare pentru a-si proteja suveranitatea si integritatea sa teritoriala”

  Ipocrizia acestei dictaturi totalitare duhneste de pe luna!
  In opinia dictaturii totalitare Putin, doar statele care se supun dictaturilor totalitare, comunista sau nazista (dictatura Putin), au drepturi … celelalte nu au?

  Ia zi bre` Putin, UA, dar si celelalte fara numar state suverane cu care tiranul face ce vrea, nu are dreptul „pentru a-si proteja suveranitatea si integritatea sa teritoriala”?

 3. smiorc chinezesc

 4. Vedem mâine dacă incepe Anul nou chinezesc mai devreme….
  Nu cred că se vor mulțumi cu trageri in „umbre” prin zonele avizate,unele încălcând deja spațiul taiwanez…
  Țânțâii isi vor deconspira rolul tehnologiilor Huawei, 5G,etc dacă ar avea într-adevăr dublu rol ?
  Cât despre mujicimea oblică …e la fel ca cea rusă. Poate mai strâns unită in jurul partidului.
  Am vazut intr un magazin de chinezării o chinezoaica ce cânta in gura mare imnul de ziua Chinei.La mii de km distanță….Așa că 5% votanți psd in diaspora is nanoiobagi in comparație cu chinezii.

 5. Guvernul chinez a luat o mare plăcuță sudeză . Cu ghiorlăieli nu merge cu Unchiul Sam, că îți dă la carcasă de nu te vezi . Ori mergi la treabă, ori stai în genunchi, alte variante nu există.

 6. De ieri am văzut și văd în continuare comentarii de tot felul privind puterea SUA, însă nimeni nu precizează că datoria SUA față de China a ajuns la 1.000 miliarde USD. Informația e publică, dar românii se îmbată cu apă rece.