G4Media.ro

După Doru și Goru, un nou râs din Carpații României va ajunge…

După Doru și Goru, un nou râs din Carpații României va ajunge în Parcul Național Paklenica din Croația

Râșii Doru și Goru, aduși anul trecut din Carpații României pe teritoriul împădurit de la frontiera croato-slovenă, sunt bine-sănătoși și se descurcă foarte bine în natură – aflăm de la reprezentantul proiectului Lyfe Linx, transmite Novi List, citată de Rador.

Cipurile celor doi indică faptul că animalele se deplasează pe un teritoriu vast. Doru se află în continuare în zona Javornik, unde și-a stabilit teritoriul încă din luna iunie anul trecut.

Al doilea râs, numit Goru, și-a stabilit teritoriul în Slovenia, regiunea Ribnica, unde a fost observat de mai multe ori împreună cu femela Teja, care și ea este urmărită prin GPS.

Toată lumea așteaptă ca sezonul de împerechere să fie unul de succes pentru cei doi, astfel încât urmașii lor să poată hoinări prin pădurile și munții din zona Gorski kotar și Kočevski kraj (Slovenia).

Dar acestea nu sunt singurele vești bune legate de introducerea râșilor carpatici în Croația.

În continuarea acestui proiect, echipa românească a prins primul râs al acestui sezon! Este vorba de un exemplar adult de 26 de kilograme, care momentan se află în carantină pentru cel puțin 30 de zile.

El a fost vaccinat împotriva turbării și i-a fost prelevat sânge pentru analize. După ce se va confirma faptul că exemplarul este sănătos, acesta va fi transportat în Croația.

Locul planificat pentru eliberarea noului lynx din Carpați este Parcul Național Paklenice, iar acesta, la fel ca Doru, va avea o zgardă GPS pentru a putea fi monitorizat.

SURSA: Novilist.hr/ Rador

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Beneficiile Uniunii Europene: cooperarea pentru binele comun. De altfel, intr-o nota mai strategica, intre paranteze, in Europa Centrala, Aliatii naturali ai Romaniei sunt Cehia, Slovacia, Croatia, Slovenia, Germania si Lithuania (plus Letonia si Estonia, chiar daca astea sunt mai degraba Europa de Nord; de altfel, Europa de Nord este de asemenea un aliat natural al nostru).

  2. Foarte frumos, actiune laudabila, la fel s-a procedat si cu zimbrul, animal care disparuse de pe teritoriul Romaniei, insa cu ajutorul unor exemplare din Polonia, s-a reusit repopularea rezervatiilor romanesti cu zimbri.

  3. Actiunea este laudabila si e bine ca inca suntem furnizori al unor astfel de exemplare de mare valoare! Acest gen de actiune ar trebui sa arate ce importanta are padurea si cat de mult ar trebui sa avem grija de ea.

    …daca continuam sa taiem padurea vom merge sa le vedem doar la zoo.

  4. Doru? Goru? Ce nume stupide. E vorba de un râs, deci e de râs, trebuie să-i zică Micutzu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.