G4Media.ro

După atacul israelian, o înregistrare video a agenției iraniene de știri arată…

sursa foto: Captură video

După atacul israelian, o înregistrare video a agenției iraniene de știri arată instalația nucleară de la Isfahan: „Este complet sigur” / Ce este Centrul de tehnologie nucleară din Isfahan

Agenția de știri semi-oficială iraniană Tasnim, apropiată de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), a postat un videoclip cu o legendă care spune: „Situl nuclear de la Isfahan este complet sigur”, transmite BBC.

Înregistrarea pare să arate un bărbat care își verifică ceasul în apropierea Centrului de tehnologie nucleară din Isfahan. Apoi, camera face zoom pe mai multe trupe care stau în jurul a ceea ce pare a fi o baterie de apărare aeriană.

Potrivit Asociației Nucleare Mondiale, Centrul de Tehnologie Nucleară de la Isfahan include o instalație de conversie a uraniului (UCF), care produce hexafluorură de uraniu.

Iranul introduce hexafluorură de uraniu gazos în centrifuge pentru a produce uraniu îmbogățit, care poate fi folosit pentru a produce combustibil pentru reactoare, dar și arme nucleare.

Alături de UCF se află o uzină de pulbere de oxid de uraniu îmbogățit (EUPP), care transformă hexafluorura de uraniu în oxid de uraniu, și o uzină de fabricare a combustibilului care produce combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran.

Oxidul de uraniu poate fi transformat în uraniu metalic. Iranul a declarat că intenționează să folosească uraniul metalic pentru a produce combustibil pentru reactoare, dar ar putea fi folosit și pentru a fabrica miezul unei bombe nucleare.

Centrul de tehnologie nucleară din Isfahan operează, de asemenea, patru mici reactoare nucleare de cercetare furnizate de China.

Iranul insistă asupra faptului că activitățile sale nucleare sunt în întregime pașnice și neagă că are ambiții de a dezvolta arme nucleare. Însă Israelul acuză Iranul că dezvoltă capacități nucleare care ar putea fi folosite pentru a fabrica o armă.

Analistul militar Michael Clarke de la Sky News a declarat că Isfahan „ar avea sens” ca țintă pentru Israel.

„Este un sit de cercetare, aproximativ 3.000 de oameni de știință lucrează acolo și nu există nicio dovadă că a fost vizat situl nuclear”, a adăugat el.

„Dar faptul că Isfahan este unul dintre orașele în care se lucrează destul de mult în domeniul nuclear este, de asemenea, destul de important din punct de vedere simbolic, cred eu, dacă israelienii arată că nu le este frică să atace aceste situri.”

Sunt peste 1.000 de mile până la Isfahan din Israel, ceea ce sugerează că nu a fost un atac cu drone, a spus Clarke, adăugând că a fost „aproape sigur” un atac cu rachete Jericho.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...