G4Media.ro

Dragu: Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului nu trebuie să fie…

Sursa Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Dragu: Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului nu trebuie să fie un instrument politic manevrat din pixul premierului / USR propune modificarea Legii finanțelor publice și a OUG 83/2014

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, consideră că Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului nu trebuie să fie „un instrument politic manevrat din pixul premierului”, motiv pentru care parlamentarii USR propun, într-o iniţiativă legislativă, modificarea Legii finanţelor publice şi a OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului nu trebuie să fie un instrument politic manevrat din pixul premierului. Ca economist, în primul rând, şi cetăţean, în al doilea rând, susţin transparenţa şi responsabilitatea bugetară. Am scris această iniţiativă legislativă care va pune punct folosirii discreţionare a Fondului de rezervă”, a scris Dragu, luni, pe Facebook.

Potrivit acesteia, iniţiativa prevede alocări financiare din acest fond doar pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, se propune ca sumele alocate Fondului de rezervă să fie limitate la 0,5% din totalul cheltuielilor bugetului de stat, iar Guvernul să justifice alocarea banilor în mod transparent, prin criterii clare. Totodată, Guvernul trebuie să prezinte în Parlament un raport privind modul de utilizare al Fondului de rezervă.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, „din 2014 până în prezent, repartizarea Fondului de rezervă s-a făcut fără criterii transparente de alocare, pe criterii majoritar politice şi în proporţie semnificativă în afara urgenţelor”.

Iniţiativa legislativă introduce trei noi alineate la articolul 30 din Legea 500/2002 prin care se impune obligaţia justificării caracterului urgent şi neprevăzut al cheltuielilor finanţate, indicarea sumelor şi natura cheltuielilor finanţate, criteriile utilizate în selecţia ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat şi a bugetelor locale şi existenţa unui proces de consultare publică.

Documentul a fost transmis luni comisiilor de specialitate ale Senatului.

Sursa Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Sa nu uitati si de Secretul Fiscal.
    ANAF e obligata sa ne spuna ce fac angajatii ăia (20.000 la numar), pe unde merg in fiecare zi in control fizic?
    Ca ne-am saturat de Facturi Virtuale, venituri neincasate si imprumuturi facute de stat pe 50 de ani in avans

  2. uSECUricilor, propuneți modificări de legi si ordonanțe doar ca sa va aflați in treabă.
    Vremea voastră s-a dus, ați avut o șansă dar ați ratat. Mulțumiți-i lui Garsonieră (de handicapat) !
    Încă un pic de valuri pe FeisBuci si vă așteaptă tomberonul politic.

  3. Bravo ! O propunere de bun simt !

  4. Eu propun modificarea PNRR. Zero banii pentru firme de consultanță!!!!! Să punem bugetarii la treabă nu să fure usr-iștii banii!!! Te bagi, doamna Dragu?

  5. De asta avem premier numit de parlament si parlament (for suprem in stat) ales de popor, ca sa stabileasca ei ce facem cu banii poporului.

    Ce vrea asta? in locul premierului sa hotarasca vreun guseth sau vreo ursula ce facem cu banii nostri?

    • Stii contextul sau scrii ca sa nu-ti amorteasca degetele? E vorba de furtul din fondul de rezerva efectuat metodic de Citu, iar banii luati au fost dati primarilor PNL din pix, fara criterii, fara sa fie la cerere, doar ca spaga pentru a fi ales la Congres.

      Tie iti convine ca banii tarii luati din taxe si impozite din salariul tau sa ajunga la niste baroni ca sa-si ia ei jeep-uri si iPhone si vacante in Tenerife doar ca sa se voteze intre ei? Eh, mie nu imi convine. Mi se pare normal sa fie criterii transparente, nu ceva facut din pix.

      Pe de alta parte, eu platesc taxe si impozite pentru ca am loc de munca si salariu. Tu poate nu si poate d-aia nu te deranjeaza. Altfel nu ai fi fost asa de indiferent.

  6. Lasa – i Dragu la furat! Nu vezi ca sunt cu buzunarelele goale? 🤑🤑

  7. NU exista context in care premierul sa nu faca ce vrea cu bugetul, dincolo de limitele pe care i le-a trasat parlamentul. Daca i-a dat fond discretionar de urgente, i l-a dat sa fie la discretia lui Catu.

    Cand o sa vina USR in majoritatea parlamentara si o sa scrie bugetul, o sa fie cum zic useristii. Acum e cum zic penelistii.

    Daca nu-ti convine, arde-i la vot, ca e democrateala si puterile kodruzei s-au mai risipit.

    • Un fond de rezerva e fond de rezerva. Nu intri in el decat daca s-au epuizat banii. Nu intri ca sa nu consumi din alti bani ca altfel nu mai e cont de rezerva.

      Exista o intelegere asupra termenilor (ma rog, fiecare cum poate). Cum exista cont curent, cont de credit, cont de economii etc.

      Fiecare cu scopul lui, nu folosesti contul de credit ca salariu „doar pentru ca e contul tau”…