G4Media.ro

Dragoș Tudorache: Ce facem cu statele membre deja avansate în implementarea 5G…

Dragoș Tudorache: Ce facem cu statele membre deja avansate în implementarea 5G cu tehnologie chineză? Avem campioni europeni ca Nokia Ericsson sau Siemens, cum îi putem ajuta să-i poată înlocui pe chinezi?

În vreme ce dezbaterea e în toi în Franţa privind instalarea 5G, România testează această tehnologie pe scară largă. Operatorul francez Orange exploatează infrastructurile chinezeşti Huawei în mai multe oraşe mari româneşti.

O tehnologie care pune întrebari de securitate naţională. Intervievat în emisiunea „ici l’Europe”, preşedintele comisiei speciale privind inteligenţa artificială din Parlamentul European, eurodeputatul român Dragoş Tudorache, interpelează Comisia Europeană, transmite publicația franceză Public Senat, citată de Rador.

5G se instalează deja în trei mari oraşe din România, între care şi Bucureştiul, care numără peste două milioane şi jumătate de locuitori. De 10 ori mai rapidă decât 4 G, 5G este prezentată de operatori ca reţeaua viitorului. Dragoş Tudorache prezidează noua comisie specială privind inteligenţa artificială în Parlamentul European.

În opinia eurodeputatului Renew, „avem nevoie de reţea, de infrastructuri solide pentru a avea capacitatea de a transmite datele, este tehnologia viitorului”. Dar, alesul român este mai temperat, „avem nevoie de 5G în Europa, dar nu orice 5G”.

Necesitatea de reguli clare emise de Comisie

În România, operatorul francez Orange a lansat 5G bazându-se pe infrastructuri chinezeşti ale grupului Huawei, printre cele mai competitive.

O alegere care ridică probleme în termeni de protecţie a datelor şi de securitate naţională.

Dragoş Tudorache este conştient de aceste lucruri. „Mi-ar plăcea ca acest lucru să producă mai multă dezbatere în ţara mea”. În România, dar şi în Europa, eurodeputatul a interpelat deja de două ori Comisia Europeană pe această temă, fără răspuns convingător, după părerea lui. „Am impresia că ne aflăm într-un „business as usual” ceea ce nu este acceptabil. Mi-ar plăcea să fie Comisia mai receptivă pe această problemă”.

Să sprijinim campionii europeni?

Preşedintele comisiei speciale privind inteligenţa artificială aşteaptă reguli clare din partea executivului european. „Avem deja câteva state membre, nu este doar cazul Romaniei, mai e de exemplu Portugalia, care şi-au organizat deja piaţa publică, care au implementat deja o parte a tehnologiei.

Deci prima mea întrebare pentru Comisie: ce facem cu statele membre deja avansate în implementarea 5G cu tehnologie chineză?”. O altă problemă importantă ridicată de Dragoş Tudorache priveşte întreprinderile europene din domeniu. „Avem campioni europeni ca Nokia Ericsson sau Siemens, cum îi putem ajuta să-i poată înlocui pe chinezi?”.

Pentru a sprijini societăţile europene mai trebuie ca Bruxellesul să accepte să revizuiască regulile liberei concurenţe în vigoare în Uniunea Europeană, ceea ce e departe de a fi cazul.

Sursa: Public Senat/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. folosirea echipamentelor huawei nu face decat sa sponsorizeze un regim criminal.

 2. opa si pe g4 cenzura.
  nu suporta comentariile prin care huawei e numit sponsor al guvernului criminal chinezesc.

 3. bine ca toate comentariile cu injurii, jigniri, rasisme sunt acceptate.
  cand zici ceva rau de huawei ti-l taie

 4. practicarea asta a cenzurii v-a mai „castigat” un cititor in minus. cand o sa ramaneti fara nu cred ca o sa va mai sponsorizeze nici huawei

  • Siemens? Ce zice asta..

  • gata, ba!!!! calmeaza-ta ca ti-au aparut comentariile. nu e de cenzura, are delay. sau nu stiai, desi te dai mare postac?

  • @andrei
   Cat de curajos ești în spatele tastaturii. Avea dreptate tyson

 5. Simplu. Sa-si asume greselile si sa schimbe. Tehnologia chineza a fost implementata prin spagi imense si reclame gras platite in toata presa. E plin de reclame Hiawei in toata presa.
  Si ori nu sunteti informata doamna Redactia ori sunteti subiectiva. 5G nu e de 10 ori mai rapida decit pe alocuri. Pentru ca e foarte slab penetranta o poate opri aproape orice: o foaie de hirtie, gemul inchis al camerei sau al automobilului sau simpla bagare in buzunar al telefonului si…. brusc nu mai ai 5G ci doar 4G.
  5G e mai mult o tehnologia complementara a 4G ce merge la viteze 5G doar cind ai vizibilitate directa cu releul.

  • du-te ba de aici cu slab penetrarea ta. retelele 5g curente fac piggyback pe 4g pentru ca doar downloadul se face mometan pe 5g, uploadul pe 4g. dar vor exista curand retele 5g de sine statatoare. nu stiu unde ai citit tu prostiile astea cu slab penetrarea. pai aia tipa ca le ia foc creierul ca e prea tare semnalul si tu tipi pe dos. lol.
   e irelevant ca s-a implementat huawei prin spagi, nu asta li se reclama. esti pe langa subiect. li se reclama ca au facut echipamentele in asa fel incat sa poate spiona si cum huawei face orice ii zice guvernul chinez…ia de-aici.

 6. Aruncați telefoanele digitale și întoarce.ti.va la GSM daca vreți sa boicotati digitalizarea

  • de ce? alea gsm erau analogice? nu stiam 🙂

  • Sau mai bine intoarcera la analogic,bravo!!!vad ca cuiva ii functioneaza bine creierul.

 7. Referitor la „campionii europeni” de la care nu vrea nimeni sa cumpere, lucrurile sunt simple: tehnologia chinezeasca e mai ieftina. D-asta au ales toti Huawei initial, nu e nicio conspiratie.

  Singura intrebare care ramane e daca merita riscul. Si aici lucrurile sunt discutabile.

  • Plus ca chinezii dau multa spaga managerilor ce cumpara de la ei.

  • Eu va dau cu 100 de lei un telefon de 700 si iti bag niste aplicatii jmechere sa ma folosesc de tine spionandute de pe telefon,in avantajul meu,intelegi principiul,hai ca.I simplu.Pe termen mediu si lung te fac sa depinzi de mine,tot la un pret bun.Ba ca greu va dati seama.