G4Media.ro

Dr. Virgil Musta: Medicii se confruntă cu un sindrom post-COVID persistent la…

Foto: Imperial College

Dr. Virgil Musta: Medicii se confruntă cu un sindrom post-COVID persistent la cei care au trecut prin boală / ”Pandemia a fost un război în care fake news-urile ne-au indus în eroare pe toţi”

Şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, dr. Virgil Musta, a declarat, vineri seara, că medicii se confruntă acum cu un sindrom post-COVID, ce persistă la pacienţi care au trecut prin boală, indiferent dacă au dezvoltat o formă mai uşoară sau mai severă, informează Agerpres.

El a arătat, în cadrul dezbaterii „Sănătatea, o prioritate naţională – drepturile pacienţilor”, organizată de eurodeputatul Maria Grapini, că sănătatea este o prioritate peste tot în UE şi în lume, uneori declarativ, nu întotdeauna şi în realitate, iar parte din vină este a cetăţenilor, pentru că nu îşi cunosc drepturile şi nu au educaţie privind sănătatea.

Virgil Musta a subliniat că anumite momente din istoria lumii, între care şi recenta pandemie COVID, nu trebuie uitate, pentru a nu le repeta.

„Marea problemă a pandemiei nu a fost numărul de îmbolnăviri, ci numărul de decese mai ales în rândul populaţiei în vârstă, al celei cu comorbidităţi. Pandemia a fost un război în care fake news-urile ne-au indus în eroare pe toţi. Am rămas cu un sindrom post-COVID, care de acum înainte probabil că va reprezenta patologia principală mult timp. Sindromul post-COVID înseamnă totalitatea manifestărilor pe care le avem începând din timpul bolii sau imediat după şi care persistă mai mult de trei luni de la boala acută. Peste 58% dintre persoanele care au trecut prin COVID acuză cel puţin un simptom, indiferent dacă a fost o formă severă sau uşoară. Cele mai frecvente simptome sunt oboseala, dureri de cap, probleme de respiraţie, fenomene de stres pe care le-au avut în timpul bolii sau pentru că boala a afectat sistemul nervos şi a dezvoltat anumite patologii ale sistemului nervos. Mecanismele sunt complexe şi poate că mai frecvente decât plămânul cu care am fost obişnuiţi să fie afectat prin insuficienţă respiratorie au fost afecţiunile pe sistemul nervos. Sunt foarte mulţi pacienţi cu astfel de probleme şi foarte mulţi neurologi caută explicaţii. Afectate de COVID au fost şi inima, ficatul, aparatul digestiv şi renal”, a detaliat dr. Musta.

Infecţionistul a adăugat că a fost dereglată foarte mult de COVID tensiunea arterială, în sensul creşterii acesteia, au apărut miocardita, insuficienţele cardiace, decompensările cardiace, afectare hepatică (până la 70% dintre pacienţii care au avut COVID au avut ulterior transaminaza crescută), mulţi au rămas cu boală diareică şi alte manifestări la nivelul tractului digestiv.

„Medicilor le vine foarte greu să trateze astfel de boli, pentru că nu ştiu exact care dintre cele patru mecanisme este implicat în acest sindrom post-COVID. Sunt teorii, încă neverificate, care spun că virusul persistă în anumite zone şi dezvoltă boala cronică, de exemplu hepatita cronică”, a comentat dr. Virgil Musta.

Maria Grapini a vorbit despre drepturile cetăţenilor români în spaţiul UE, subliniind că în calitate de cetăţean european, dacă un român se află într-o anumită ţară are dreptul la asistenţă medicală în baza cardului de sănătate, în oricare dintre cele 27 de ţări membre UE.

Avocatul Asociaţiei Judeţene pentru Protecţia Pacienţilor Timiş, Luminiţa Ţundrea, a punctat faptul că dreptul de a accepta, a refuza sau a opri orice act medical arată că liberul arbitru al bolnavului este respectat, cu unele excepţii de urgenţă vitală.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

14 comentarii

 1. Dacă scriați în titlu ca a fost și grapini nu mai pierdeam timpul cu cititul articolului!

 2. „Cele mai frecvente simptome sunt oboseala, dureri de cap, probleme de respiraţie, fenomene de stres”.
  Păi și eu am simptomele astea, chiar de două ori mai rău, pentru că simt nevoia să beau multe lichide, mai exact alcool.
  Pot să spun că sufăr de covid lat. N-am avut virusul, dar acesta m-a afectat foarte tare, în sensul că stând acasă am avut acces mult mai rapid la cămară, unde am bidoanele de țuică și borcanele de castraveți murați. Deci pot să spun, fără teama de a greși, că pe mine covidul m-a afectat la ficat.

 3. Intr-o tara plina de ipohondrii, gasim un simptom pentru fiecare.

 4. Ce pot face imbe-cilii ca cei de mai sus. Comenteaza parerile si constatarile unui medic, pe principiul ca “ daca nu mi s-a intamplat mie , nu e adevarat”…..

 5. era „doctorul roman care a vindecat cei mai multi pacienti de covid”

  pare fake dar chiar asta era titlul

 6. Imbri-cilul de Musta…

 7. „Sunt teorii, încă neverificate” – bine precizat. Toată prevestea pandemiei e o teorie neverificata. Toată teoria se bazează nu pe un virus ci pe un fragment genetic pus la dispoziție de presa chineza.

 8. A, iata si un subiect nostalgic pentru eternele victime. Doctorii de yutub si feisbuc care stiu ei mai bine cum sta treaba ca doar toata ziua trateaza pacienti.

 9. Eu zic sa le mai facă câte un vaccin. Din cele 120 milioane de doze încă mai sunt multe neconsumate. Nu contează că sunt expirate, merge și așa. Să-i pregătim pentru următorul val.

  Totuși cum se face că virusache asta a dispărut dintr-o dată? Exista vreo explicație ? Droghi &Co. ce parere au ?

 10. Persoanele care prezintă acest sindrom au fost vaccinate sau nu ? Acest detaliu nu a fost precizat.
  Sunt sigur că acestor persoane li s-au adresat întrebările:
  Ați avut covid ?
  Sunteți vaccinat ? Cu cate doze?

  Domnule doctor, dacă tot ați ținut socoteala celor care au acest sindrom poate reușiți să ne dați și celelalte procente.

 11. Pe mine,și cred că pe mulți, ne ar nteresa să ne mențină in continuare informați despre numarul zilnic de morți. Acum că a cam dispărut covrigul să ne informeze de exemplu despre numărul de morți, altii decat CU covrig si decesele violente,accidente de trafic,sinucideri,etc ,
  Ceva de genul:azi au decedat 3000 de persoane negative al covrig.X vaccinate si Y nevaccinate.
  Așa mai eliminăm indoieli.

  • In mod neironic – desi nu va mai ajunge prin presa informatia – ce zice medicul din articol se reflecta in excedentul de decese anual care va continua sa fie in Ro in anii urmatori mult peste ce era in deceniul precedent.
   Exact ca si in alte tari cu atitudini negationiste.
   Dar e doar statistica – oricum la noi se moare de alcoolism, E-uri in parizer si bacterii in spitale.
   Ce mai conteaza niste procente in plus.

  • de la vax cocoana! d aia!

 12. Domnul doctor participat si el la invazia de fake newsuri. De exemplu declara nonsalant ca sars cov e mai putin periculos decat un virus gripal cand voia Pnl sa organizeze ceva alegeri. Ulterior,cand ajunsesera pacientii sa stea prin parcare cu masca de oxigen ne certa ca nu respectam masurile anticovid.