G4Media.ro

Două țări renunță la Eurovision, invocând costurile prea mari

Foto: Site oficial

Două țări renunță la Eurovision, invocând costurile prea mari

Muntenegru și Macedonia de Nord nu vor concura la ediția de anul viitor a concursului Eurovision din cauza costurilor de participare, anunță BBC.

Radiodifuzorii plătesc o taxă pentru a participa la concurs, dar suma diferă în funcție de mărimea țării.

BBC News afirmă că unele țări au fost rugate să plătească mai mult după ce Rusia a fost exclusă din concurs. Rusia, un mare contribuabil financiar, a fost exclusă din competiția din acest an după ce a invadat Ucraina.

„Pe lângă costurile semnificative ale taxelor de înscriere, precum și costurile de ședere în Marea Britanie – ne-am confruntat și cu o lipsă de interes din partea sponsorilor, așa că am decis să direcționăm resursele existente către finanțarea proiectelor naționale actuale și planificate”, a declarat RTCG, serviciul public de radiodifuziune din Muntenegru.

Costul total al participării tuturor radiodifuzorilor implicați se ridică, în mod normal, la aproximativ 5 milioane de lire sterline, dar suma exactă pe care o plătește fiecare participant nu este făcută publică.

De asemenea, se pare că alte țări au luat în considerare posibilitatea de a se retrage ca urmare a costurilor suplimentare.

Se așteaptă ca BBC să plătească între 8 și 17 milioane de lire sterline pentru a organiza evenimentul, în numele Ucrainei, la Liverpool, în mai 2023.

Cele două televiziuni care s-au retras – RTCG și MRT – nu au reușit să treacă de semifinalele concursului din acest an de la Torino, Italia.

MRT a precizat într-un comunicat că „taxa de înscriere majorată pentru participare”, precum și criza energetică din Macedonia de Nord, au forțat această decizie.

Organizatorii concursului – EBU – au declarat că „se angajează să mențină costurile de participare cât mai accesibile posibil”, iar taxele sale sunt „calculate în funcție de numărul de țări care concurează”, luând în același timp în considerare „dimensiunea relativă și statutul financiar al membrului”.

O listă completă a țărilor care se vor îndrepta spre Merseyside în 2023 este așteptată să fie confirmată în cursul acestei săptămâni.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...