G4Media.ro

Două noi tratamente împotriva coronavirusului dau rezultate încurajatoare în Franța și SUA

Două noi tratamente împotriva coronavirusului dau rezultate încurajatoare în Franța și SUA

Medicii și cercetătorii din Franța și SUA au anunțat că rezultatele preliminare ale unor studii privind utilizarea a două tratamente împotriva coronavirusului sunt încurajatoare, dar au avertizat că e prea devreme pentru o concluzie. Cele două medicamente sunt ivermectina și tocilizumab.

Ivermectina este un medicament antiparazitic folosit în tratamentul unor boli precum scabia, dar unele studii au indicat că poate fi eficient și pentru combaterea mai multor tipuri de virusuri.

Un studiu american realizat în comun de Universitatea Harvard și Universitatea Utah și citat de Le Figaro arată că tratamentul cu ivermectină în cazul pacienților spitalizați cu Covid-19 este asociat cu o scădere semnificativă a ratei mortalității, dar și cu scăderea duratei spitalizării.

Studiul nu a fost publicat încă, iar autorii atenționează că nu poate fi trasă o concluzie până când cercetarea nu va trece prin toate etapele validării științifice. Programul cercetătorilor americani a constat în compararea datelor a 1.400 de pacienți din 169 de spitale din toată lumea, dintre care jumătate au fost tratația cu ivermectină și jumătate nu. Cercetătorii au luat în calcul doar pacienți cu caracteristici similare (sex, vârstă, alte boli, tabagism).

Rezultatele arată că mortalitatea în rândul pacienților tratați cu ivermectină și aflați în ventilare mecanică a fost de 7%, față de 21% în rândul pacienților netratați cu medicamentul respectiv.

Co-autor al studiului, cercetătorul Mandeep Mehra (Universitatea din Harvard) s-a arătat prudent: ”Facem analize complementare pentru a fi siguri că efectul obținut cu ivermectină nu se datorează de fapt unui factor pe care nu l-am luat în calcul”. Ca urmare, studiul este supus acum validării unui comitet de specialitate.

Primele rezultate privind utilizarea ivermectinei ca tratament – candidat pentru combaterea coronavirusului au fost publicate în aprilie, într-un studiu australian realizat de Monash Biomedicine Discovery Institute și Peter Doherty Institute of Infection and Immunity (Doherty Institute) din Melbourne. Conducătorul studiului a declarat la acel moment că ivermectina a ucis SARS-CoV-2 în culturi celulare în 48 de ore.

Tocilizumab este un medicament imunosupresiv, în principal pentru tratamentul artritei reumatoide. El a fost folosit în cadrul unui studiu de Assistance publique – Hôpitaux de Paris (AP – HP), trustul spitalului universitar care operează în regiunea pariziană.

Primele rezultate sunt optimiste: din 64 de pacienți bolnavi (contra 65 în grupul de control) tratați timp de 14 zile cu Tocilizumab, ”un procent semnificativ mai scăzut decât în grupul de control au murit sau au avut nevoie de ventilare mecanică”, potrivit Le Figaro.

Și acest studiu preliminar are nevoie de validare științifică independentă.

Context. În acest moment există mai multe tratamente – candidat pentru combaterea coronavirusului. Cel mai mare studiu, realizat la nivel global, a fost demarat de OMS și prevede testarea a patru tratamente: Remdesivir, Clorochină și hidroxichlorochină, Ritonavir/lopinavir și Ritonavir/lopinavir + interferon beta.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Campania ”Bătălia COVID-19 în laborator” este susținută de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Si? Merge in ambulator? Ca daca se face doar in spital nu e suficient ( varf puternic, spitale pline … in romania …. hai sanatate)

 2. Inca un medicament minune … parca au mai fost cateva

 3. incredibil, oare cat timp mai continua mizeria asta? deci, in continuare, numai „stiri pe surse”, stiti, avem studiile, arata bine dar nu le publicam deocamdata. dar am vrut sa va spunem, asa „neoficial” ca tratamentele functioneaza. asa bataie de joc nu am vazut in viata mea! dupa hcq, redemsivir, uite ca a venit timpul sa se alature acestei mizerii si tocilizumab si ivermectin. oare nu intelege nimeni ca aceste „stiri neoficiale” fac mai mult rau? chiar in halul asta a ajuns omenirea? btw, pt ivermectin eu zic sa nu ne facem prea multe iluzii

  • „bug” contra cercetatorilor de la Harvard
   abia astept sa vad deznodamantul acestor diferente de opinie

  • @brebu – tu ai inteles ceva din ce am zis eu? eu imi doresc foarte mult sa avem tratamente pentru virusul acesta nenorocit. dar, acest lucru nu se va intampla daca se continua ca si pana acum.
   avem 3 milioane de oameni infectati si ZERO teste facute corect. cu mintea ta putina, poti sa intelegi de ce este nociv acest lucru? sa indopi bolnavii cu medicamente pentru ca a zis cineva ca au rezultate, fara nicio dovada? cel putin, ai idee cum sunt testate medicamentele si procedurile terapeutice? sau te bagi in seama ca prostul?
   legat de invermectin, nu e pariul meu, sunt foarte multi sceptici. e si normal, dupa mizeria cu hcq increderea in „specialistii” lu’ peste e sub nivelul marii. uite de exemplu: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.21.20073262v1 .culmea e ca aceste medicamente chiar sunt eficiente in anumite conditii (varsta, afectiuni, doza, durata incepere tratament de la aparitia simptomelor, combinatii cu alte medicamente, etc.) si din cauza acestor „stiri pe surse” sau studii fara brat de control, sau studii rct fara semnificatie statistica, etc, aceste medicamente e posibil sa nu mai fie folosite. deci au facut mult rau. asa ca asteapta in continuare ca prostu’ ca habar nu ai ce astepti 😀