G4Media.ro

Dosarul Interagro, la final: procurorul DNA a cerut până la 12 ani…

Foto: Ioan Niculae (InquamPhotos / Octav Ganea)

Dosarul Interagro, la final: procurorul DNA a cerut până la 12 ani de închisoare pentru Ioan Niculae/ Omul de afaceri e internat la o clinică în Italia

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție a cerut miercuri o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și la spălarea banilor, imputate omului de afaceri Ioan Niculae, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la ședința de judecată de la Curtea de Apel București, unde se judecă apelul la sentința din 2018 de la Tribunal. Potrivit specialiștilor în justiție consultați de G4Media.ro, asta înseamnă o pedeapsă ce poate ajunge până la 12 ani, raportată la Codul Penal anterior.

Apărătorul lui Niculae a cerut pentru clientul său achitare sau rejudecare, conform surselor G4Media.ro.

Omul de afaceri a absentat de la ultimul termen din proces, fiind internat într-o clinică din Milano (Italia), unde s-ar reface după infectarea cu COVID- 19, astfel cum a precizat avocatul său în sala de judecată.

Sentința ce va fi pronunțată de Curtea de Apel va fi definitivă.

Context

Patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat în 2018 în acest dosar de Tribunalul Bucureşti, la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.

Procurorii au susținut, în rechizitoriul întocmit, că în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

„Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, au mai susținut procurorii.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

De asemenea, în perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, ar fi inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Foto: Ioan Niculae (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Cum sunt prinși, infgractorii se dau bolnavi și fug în alte țări. Pedeapsa ar trebui dublată pentru astfel de excrocherii

 2. Poate pe la pastile cailor.
  Ăsta n-o sa faca o zi de puscarie. Doar nu o sa-si bage la puscarie pomanagii de prin institutii sefii lor adevarati=))

 3. Coruptia, hotia sau golania se pot trata doar in Italia pe considerente de extradare

 4. Bietul de el , sta departe de tara in Italia, pe plaja :(( pana se prescrie pedeapsa

 5. Surse demne, de neincredere, spun ca ion niciolae ar dormi in acelasi pat cu fiul mafiotului de la lpf.

 6. Recuperați banii de la c*rvele infecte în care a investit individul asta corupt in spirit si comportament. Crudu de ce nu a plătit taxe pe cei 80,000 de euro pe care i-a încasat ca prostituată o noapte cu Neculce? ANAF-ul ce veghează?
  Deci:
  1. ori faceți prostituția ilegală și le băgați la zdup pe fufele astea prin care se spală bani furați de la românii cinstiți,
  2. ori începeți să taxați prostituția!
  Dar așa nu se mai poate. Cineva nu își face treaba! Sau și-o face discriminatoriu, mergând după oamenii cinstiți și protejând infractorii și curvele infecte. Mai departe, hoții și corupții spală bani prin agenții media infecte care promovează toate non-valorile plasticate la rang de „vedete”.

 7. Il tot plimba de ani de zile pe.miliardarii ăștia. Saracii …..sa vânezi elefant de zeci de mii de eur și apoi zeci de mii să îl impaiezi
  Ce chin….din banii contribuabililor….saraci.