G4Media.ro

Dosar penal în urma poluării cu amoniac a pârâului Bicaz / Anchetatorii…

Dosar penal în urma poluării cu amoniac a pârâului Bicaz / Anchetatorii cercetează și o păstrăvărie din zonă care ar fi comercializat peşte mort din cauza poluării / Ce spune DSVSA Neamţ

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a deschis un dosar penal care vizează poluarea pârâului Bicaz cu amoniac, produsă în interiorul Fabricii de ciment de la Taşca, relatează Agerpres.

Inspectorul şef al IPJ Neamţ, comisarul şef Mihai Osoianu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Instituţiei Prefectului, că infracţiunile incriminate sunt infectarea apei şi poluarea prin evacuarea de substanţe periculoase, precum şi evacuarea apei care poate genera pericole asupra sănătăţii şi integrităţii persoanelor, animalelor şi fondului piscicol.

De asemenea, poliţiştii au deschis un dosar penal care vizează o păstrăvărie din zonă, asupra căreia există suspiciunea că ar fi fost comercializat peşte care a murit din cauza poluării. Infracţiunile cercetate sunt de comercializare a produselor alterate şi falsificare sau substituire de alimente.

„Cercetările sunt în plină desfăşurare sub coordonarea procurorului de caz, urmând a se stabili participaţia şi implicarea persoanelor atât din cadrul societăţii, cât şi din cadrul societăţii furnizoare de amoniac”, a declarat inspectorul şef al IPJ Neamţ.

Prefectul George Lazăr a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că accidentul ecologic nu ar fi trebuit să se întâmple şi a cerut tuturor instituţiilor abilitate să ia măsuri ferme.

„Este un accident care nu ar fi trebuit să se întâmple dacă cei de la această societate comercială şi-ar fi luat toate măsurile pentru a preîntâmpina astfel de incidente care pun în pericol sănătatea publică. Declaraţiile celor de la combinat nu sunt acoperitoare pentru incidentul care s-a produs, ca 5,4 tone amoniac să fie deversate ca reziduuri spre pârâul Bicaz şi, ulterior, la confluenţă, spre râul Bistriţa”, a precizat prefectul.

În ceea ce priveşte activitatea de comerţ de la păstrăvăria unde s-a produs mortalitatea piscicolă, directorul DSVSA Neamţ a subliniat că peştele vândut ar fi fost din altă sursă decât cea proprie, afectată de mortalitate.

„Există un dosar penal în studiu, dar afirm cu toată tăria, fără a fi avocatul păstrăvăriei de la Cheiţa, că peştele vândut a fost achiziţionat, cu factură, de la Potoci. A fost cantonat şi depozitat într-o maşină cu rezervor şi frig iar seara, după ce au curăţat mecanic bazinele, au transbordat peştele din maşină în primul bazin”, a declarat directorul DSVSA Neamţ, Sorin Ulea.

Chiar şi în aceste condiţii, prefectul de Neamţ consideră că reprezentanţii păstrăvăriei trebuiau să suspende activitatea de comerţ cu peşte, până când ar fi avut certitudinea că sănătatea oamenilor nu este pusă în pericol.

„Din datele noastre, societatea comercială respectivă nu a pus în pericol sănătatea oamenilor. Uman şi firesc, societatea respectivă trebuia să aibă un bun simţ faţă de clienţi şi să suspende activitatea 24-28 de ore, până la certitudinea că lucrurile sunt în regulă şi pot face activităţi de comerţ cu peşte”, a spus George Lazăr.

Prefectul şi-a exprimat şi nemulţumirea faţă de conducerea Gărzii de Mediu Neamţ, care nu a întocmit o sesizare către IPJ sau Parchet pe subiectul poluării. George Lazăr a precizat că va cere conducerii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, dar şi Gărzii Naţionale de Mediu, să efectueze un control la instituţia judeţeană.

Luni seara, pârâul Bicaz a fost poluat cu amoniac, fiind constatată o depăşire cu 1.900 de ori a limitei legale la evacuarea de la Fabrica de ciment din Taşca.

În urma verificărilor în teren, reprezentanţii Gărzii de Mediu Neamţ au constatat că apa pârului Bicaz era albicioasă, cu miros puternic de amoniac, iar în bazinele celor două păstrăvării care se alimentează din pârâul Bicaz, toţi peştii erau morţi.

De asemenea, s-a constatat că şi pe pârâul Bicaz erau peşti morţi.

„Nu ne putem antepronunţa cu privire la contribuţia sau forma de participare a persoanelor implicate în acest eveniment. Facem cercetări penale atât cu privire la personalul fabricii de ciment cât şi cu privire la reprezentanţii firmei de transport a furnizorului de amoniac. Firma de transport este din Bulgaria. Acum colectăm toate documentele de la reprezentanţii fabricii de ciment, de la furnizor, de la transportator şi de la instituţiile cu atribuţii în domeniu”, a explicat inspectorul şef al IPJ Neamţ.

Reprezentanţii Fabricii de ciment de la Taşca susţin că şoferul bulgar al firmei care a livrat amoniac ar fi deversat în pârâul Bicaz cantitatea de amoniac rămasă neachiziţionată de fabrică.

Citește și:

VIDEO Peștii din cinci păstrăvării din Piatra Neamț au murit după ce pârâul Bicaz a fost poluat cu amoniac

Sursa foto: captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. In primul rand indiferent de situatie fabrica din Tasca nu trebuie sa aiba racord… canalizare direct in Bistrita, in al doilea rand baga in carca unui bulgar, iar partea comica e ca important e sa se faca dosar penal pentru patronul de la pastravarie, da bine ca cei care au produs paguba nu au nici o treaba, ma refer la Fabrica de ciment, mita e conform cursului valutar?

 2. normal ca garda de mediu nu a facut plangere, normal ca vinovat e soferul bulgar care deja e in bulgaria.

  garda de mediu a plecat cu cativa saci de ciment si o plasa de pastravi sanatosi.
  sa tot fie „otraviri” ca se lasa cu „atentii”
  ce. doar nu credeati ca garda de mediu e in slujba cetatenilor sau a mediului :))))

 3. Ce am ajuns!!! Sa cumparam amoniac din Bulgaria
  Amurco Bacau era furnizor de amoniac . Oare de ce nu mai produce , amoniac Amurco ?
  Doar Mos Nicolae ( Ion) stie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.