G4Media.ro

Dosar DNA realizat împreună cu autoritățile belgiene: Mită de 2 milioane de…

Dosar DNA realizat împreună cu autoritățile belgiene: Mită de 2 milioane de euro pentru deblocarea unor plăți la reabilitarea tronsonului de cale ferată București-Constanța

DNA anunță că a dispus măsura controlului judiciar împotriva a trei persoane în cadrul unei anchete care vizează o mită de 2 milioane de euro pentru deblocarea plăților către o companie care a efectuat lucrări de reabilitare a tronsonului de cale ferată București – Constanța. Printre cei vizați de anchetă se numără Szechely Mihaela Vasilica, fost consilier al ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi, acuzată că a pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcții, iar în perioada 2012 –2015 a primit, prin intermediul firmei TEAM DELTA PROIECT pe care o controla, suma de 9.410.375,7 lei.

Potrivit DNA, o  parte din comisionul încasat, respectiv suma de 1.011.550 euro, a fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanță, după care a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012. DNA mai precizează că prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei cereri de asistență juridică formulată de autoritățile belgiene, iar ancheta se desfășoară în cadrul unei echipe comune de investigații. Investigația a fost realizată cu sprijinul OLAF și al Eurojust.

De notat că tot în legătură cu ruta de cale ferată București – Constanța, DNA l-a trimis în judecată pe 15 martie pe Josef Hornegger, reprezentantul consorțiului de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka acuzate că l-au mituit pe fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti – Constanţa. Josef Hornegger și-a recunoscut faptele și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, potrivit comunicatului DNA.

Redăm mai jos comunicatul integral

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de următorii inculpați:

SZECHELY MIHAELA VASILICA, consilier al ministrului Transporturilor în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și instigare la spălare de bani

FAVINO ROBERTO PASQUALE, soțul persoanei anterior menționate, asociat în cadrul firmei TEAM DELTA PROIECT, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și instigare la spălare de bani

MOCANU ALEXANDRA, administrator al firmei TEAM DELTA PROIECT, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani

Controlul judiciar impune celor 3 inculpați o serie de obligații, între care și aceea de a nu părăsi țara decât cu încuviințarea procurorului și de a nu comunica direct sau indirect cu anumite persoane menționate în conținutul ordonanței

În aceeași cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de persoana juridică TEAM DELTA PROIECT, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani

Prezenta cauză are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75 % din fonduri europene și 25 % din bugetul de stat.

În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.

În ordonanțele procurorilor de dispunere a controlului judiciar se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, în exercitarea atribuțiilor de consilier al ministrului Transporturilor, inculpata Szechely Mihaela Vasilica a pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcții, iar în perioada 2012 –2015 a primit, prin intermediul firmei TEAM DELTA PROIECT pe care o controla, suma de 9.410.375,7 lei.

În schimbul banilor, consilierul a promis că, datorită influenței pe care o are asupra funcționarilor din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului transporturilor), îi va determina să facă demersurile necesare astfel încât ministerul să aloce CFR SA banii datorați companiei.

O parte din comisionul încasat, respectiv suma de 1.011.550 euro, a fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanță, după care a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012.

Ceilalți doi coinculpați au participat la activitățile infracționale, în sensul în care Favino Roberto Pasquale a intermediat discuțiile dintre consilier și reprezentantul companiei de construcții, cu privire la condițiile și la modul de plată a comisioanelor, iar Mocanu Alexandra, care a preluat de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei TEAM DELTA PROIECT (prin care s-au plătit comisioanele) după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor, a dispus transferul sumei de 1.011.550 euro în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârșirea unei infracțiuni.

Prezentul dosar s-a constituit ca urmare a unei cereri de asistență juridică formulată de autoritățile belgiene, iar ancheta se desfășoară în cadrul unei echipe comune de investigații (Joint Investigative Team), instrument de cooperare judiciară internațională în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din care fac parte DNA și autorități de aplicare a legii din Belgia. Investigația a fost realizată cu sprijinul OLAF și al Eurojust.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Referitor la fostul ministru al Transporturilor din 2012, acesta este pe lista de candidati ALDE la UE. Tortionari si hoti , pusi pe aceasta lista de marele aldist , care se ascunde in parlament sa nu fie cercetat ptr. mita de 8oo.ooo de euro dela austrieci. Hai tataie, ca in toata perioda postdecembrisa, numai dupa pricopseala ai umblat si cred ca ai reusit.

  • ACEST FARSOR AL STATULUI Pentru bani,multi,al dracului de multi bani,pentru NIMIC CU LUSTRU,,,,SI de zile,FARSOR LA DUMNEZEU PENTRU ZILE,KUR DE VADANA,RANJILA,O POTAIE SCROBITA,NEJUSTIFICAT UMFLATA IN PENE SI INFATUAT DEGEABA,uN REPETENT CA SI DRAGNEA…CE URDOARE..CE JIVINA JOSNICA SI NERUSINATA….

 2. Sper ca nu ne facem de cacao și aici menționând protocoale și termene de prescriere, sau alte găselnițe numai bune de albit infractori…

 3. O stire buna pe ziua de astazi.
  Asteptam si stiri cu sentinte definitive.

 4. Destul de oneroasa aceasta maniera de multumire.

 5. Din aceasta cauza nu era buna LCK si DNA. Si din multe alte cauze asemanatoare.
  Hotii din parlament nu suporta ca marsaviile lor sa iasa la vedere.
  Din cauze asemanatoare nu este bun nici Augustin Lazar.
  Justitia are curaj si merge mai departe.

 6. Eh, ne cam excităm noi despre justiția carpatină, nimic de zis, dar pare că toată tărășenia a pornit DE LA AUTORITĂȚILE BELGIENE, nu de pe meleaguri dâmbovițene !!
  Cât despre don ministru O.Silaghi, iată-l în barca lui Trădiceanu. După cum bine știm, cam toată menajeria dezorientatului de pe pod, aka Anton Călin Popescu,etc este formată din penali, începând cu el însuși.
  Și unde mai pui că derbedeul a venit cu gogorița „statului paralel”. Iată cine este,de fapt, statul paralel.

 7. Cred că trebuie OUG pentru că respectivele probe oferite de autoritățile altui stat sa nu fie luate în considerare. O tema de gândire pentru Dragnea, Tudorel Toader și CCR.

  • Asa zic si eu, interventia imperialistilor in ciorbele noastre mi se pare inadmisibila! Nu mai poate omul sa fure linistit un milion, doua?

 8. Statul nostru patronat de comuniști avea un obicei de neplata datoriilor față de furnizorii de materiale si servicii , astfel șefii cu mâna,,murdara” a subalternilor sugerau posibilitatea unui curent favorabil plății daca ,, aia sau ailata” ! Nu eu domnule procuror , eu pot mânca oricât usturoi doar secretara sau subalternii miroasă!