G4Media.ro

Dorin Recean, noul premier al Moldovei: E clar că Rusia nu poate…

Foto: Ilustratie Republica Moldova / Vasile Curtu

Dorin Recean, noul premier al Moldovei: E clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova / Cei din Transnistria sunt foarte aliniați, i-am aliniat la obiectivul nostru de pace și securitate

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat miercuri într-un interviu la TVR 1 că Rusia nu are resurse suficiente pentru escaladarea conflictului militar și nici nu poate ajunge cu mijloace militare în Republica Moldova.

„Republica Moldova se află într-adevăr chiar alături de acest război. Noi, pe de altă parte, trebuie să înțelegem că există diferență între pericolul de escaladare militară și încercările de destabilizare. Nu există un pericol de escaladare militară în Republica Moldova, asta este foarte important de înțeles și de apreciat, iar riscul de destabilizare era mai mult prezent, inclusiv în toamnă. Acum noi am mai văzut această istorie, noi de mai mult timp suntem provocați, în același timp autoritățile de la Chișinău au învățat să asigure ordinea, să asigure stabilitatea, să asigure pacea din Republica Moldova”, a declarat Recean la TVR 1.

El a mai spus că Rusia nu poate declanșa un conflict în Transnistria pentru că autoritățile de la Tiraspol ”sunt aliniate” cu cele de la Chișinău. Reamintim că, potrivit statisticilor publice, aproape 75% din schimburile comerciale ale entităților din Transnistria se fac cu state din UE.

„Aprecierea mea este că Rusia nu are resursele suficiente pentru escaladare. De asemenea, este clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova. Pe de altă parte, Republica Moldova are suficiente capacități consolidate de a face față eventualelor escaladări din Transnistria. Pe de altă parte, cei din Transnistria sunt foarte și foarte aliniați, pentru că asta am făcut noi, i-am aliniat la obiectivul nostru de pace și securitate în regiune. Rusia nu face altceva decât să promoveze agresiv un război care astăzi se numește război hibrid – să bage multă propagandă, să dezinformeze, să escaladeze anumite narative pro-război sau anumite narative care să producă disensiuni în societatea și nu doar din Republica Moldova, dar și în alte părți din Uniunea Europeană chiar și din alte părți din lume. Sunt încrezător că asta nu va reuși”, a mai spus Dorin Recean.

El a mulțumit României pentru sprijinul acordat în ultimii ani.

„Bucureștiul a fost foarte, foarte receptiv atunci când noi am avut nevoie să găsim alternative la furnizarea de energie electrică și de gaze naturale și mulțumim autorităților de la București pentru faptul că s-au inclus rapid și au ajutat Republica Moldova. Astăzi plec cu aceeași impresie de susținere, cu aceleași asigurări de susținere la absolut orice solicitare care ar exista din partea Republicii Moldova”, a declarat Recean, care s-a întâlnit miercuri cu Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...