G4Media.ro

Donald Tusk: Uniunea Europeană trebuie să se transforme într-un bastion împotriva agresiunii…

Foto: Donald Tusk / Consiliul European

Donald Tusk: Uniunea Europeană trebuie să se transforme într-un bastion împotriva agresiunii şi haosului

Premierul polonez Donald Tusk a pledat miercuri pentru o Uniune Europeană care să se transforme într-un „bastion” împotriva „agresiunilor, haosului şi dezordinii” foarte reale în contextul agresiunii ruse în Ucraina, relatează AFP conform Agerpres.

„Uniunea Europeană trebuie să devină un bastion. Asta e realitatea. Nu este alegerea noastră. Viaţa este cea care a ales acest rol pentru Europa”, a declarat Tusk miercuri, într-un discurs de deschidere a campaniei electorale pentru alegerile europene a partidului său centrist pro-european (KO).

„Trebuie să ne apăram eficient cerul, pământul şi graniţele noastre împotriva agresiunii, haosului, dezordinii”, a spus el.

Şeful guvernului polonez a subliniat necesitatea unei cooperări europene în mai multe domenii, inclusiv protecţia frontierelor, lupta împotriva imigraţiei ilegale, armamentul colectiv şi „responsabilitatea comună pentru securitate”, cu „o cupolă de fier” antirachetă şi antiaeriană care să protejeze întreaga Europă, nu doar UE, ci şi Regatul Unit şi Norvegia.

Dând exemplul Israelului, care a reuşit să se protejeze în proporţie de 90% de atacul aerian iranian, prin investiţii foarte importante în sistemul său de apărare, Tusk a estimat că astfel de cheltuieli nu trebuie considerate ca „o adăugire la politicile europene”.

„Aceasta trebuie să fie însăşi esenţa finanţării nevoilor Uniunii Europene pentru următorii cinci ani”, a insistat el.

Într-un interviu acordat presei europene la sfârşitul lunii martie, Tusk a avertizat că Europa a intrat deja în „era de dinainte de război”.

Mai mult, şeful guvernului polonez a estimat miercuri că serviciile ruse şi belaruse încearcă „din ce în ce mai activ” să influenţeze mersul lucrurilor în Europa.

Publicitate electorală

„Avem tot mai multe dovezi că ruşii vor dori să se amestece în diferite moduri, inclusiv prin violenţă, în procesul electoral european”, a mai spus el.

„Uneori am impresia că ruşii înţeleg importanţa acestor alegeri mai bine decât unii dintre noi”, a adăugat el, făcând apel la o prezenţă cât mai mare la alegeri.

El a avertizat, de asemenea, împotriva „candidaţilor dreptei radicale” care, în opinia sa, „vor răspândi idei anti-ucrainene, anti-europene şi din ce în ce mai pro-ruse”.

„Nu putem lăsa Polonia şi Europa în mâinile nebunilor sau a trădătorilor”, a conchis el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Greu, domnule Tusk. Foarte greu.

  2. Polonia are lideri adevărați.

  3. UE este muribundă economic, trebuie să fie mai liberală cu mediul privat, altfel ajunge la sapă de lemn!