G4Media.ro

Donald Tusk dezaprobă comportamentul naționalist al țărilor europene în confruntarea cu coronavirusul:…

Donald Tusk dezaprobă comportamentul naționalist al țărilor europene în confruntarea cu coronavirusul: “Asta nu va funcționa pe termen lung”

Șeful Partidului Popular European (PPE) și fost președinte al Consiliului European, Donald Tusk, a denunțat comportamentele “naționaliste” ale statelor membre ale UE în lupta contra coronavirusului, pledând pentru mai multă cooperare într-un interviu publicat sâmbătă în Polonia.

Fostul prim-ministru polonez a comentat în ziarul “Gazeta Wyborcza” opiniile formulate de o parte și de alta privind slăbiciunea răspunsului european în confruntarea cu epidemia.

Miercuri, schițându-și programul de sprijin pentru economia poloneză, prim-ministrul conservator Mateusz Morawiecki a reproșat UE că nu deschide noi fonduri de ajutor și “nu reacționează la fel de repede ca statele naționale, ca Polonia”.

“Trebuie făcută diferența dintre fapte și o propagandă anti-UE. În urmă cu mai mulți ani, statele membre au decis să lase problemele de sănătate în competența guvernelor naționale”, a subliniat dl Tusk, izolat la Bruxelles.

Potrivit lui, nu este vorba nici de slăbiciunea UE, nici de o lipsă de mijloace, ci de “reticența țărilor membre de a pune în practică o strategie, proceduri și norme comune”, în vreme ce “soluțiile naționale de stat nu vor funcționa pe termen lung (deoarece) virusul este cosmopolit”.

“Avem nevoie de Uniunea Europeană ca niciodată înainte, o UE mai unită, înzestrată cu mai multe instrumente și putere”, a insistat el, pledând pentru apărarea valorilor democratice în momentul în care se arată la orizont “o criză socială”.

Această criză “riscă să lovească însăși esența Occidentului, libertatea și independența individului, dar și valorile UE: solidaritate, deschidere, toleranță, piață liberă”.

El a amintit că următorul summit al Consiliului European va trebui să decidă în legătură cu finanțele UE pentru perioada pandemiei.

“Europa va fi gata pentru mari compromisuri, dar aceasta va cere o deplină armonie și renunțarea la gândirea naționalistă”, a estimat el.

Pe de altă parte, dl Tusk a criticat încăpățânarea partidului conservator naționalist aflat la putere în Polonia de a menține primul tur al alegerilor prezidențiale pe 10 mai.

În luna mai, vom trăi în situația pandemiei. Doar un nebun sau un criminal ar putea propune oamenilor să meargă în birourile de vot”, a estimat dl Tusk.

Sursa: La Libre Belgique / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Sa spunem ca tovarasul Tusk, pardon, marele om politic iuropean cunoscut pentru coerenta si eficacitate…ar candida maine la o functie importanta in Polonia, oare l-ar vota cineva?

    • Iar s-a deschis butoiul cu varză murată, candesc trolii ăștia conservați, de-ți mută nasul din loc. Nu peste mult timp, zeama asta împuțită o să meargă la canalul colector.

  2. Acest Om, da. Așa arată un mare Om de stat. Astfel se comportă un politician conștient. Noi nu avem oameni de stat nici politicieni. Se pare că deținem recordul la categoria politruci-spălătoare de vase.