G4Media.ro

Donald Trump dă în judecată comisia care anchetează insurecția din 6 ianuarie

Donald Trump dă în judecată comisia care anchetează insurecția din 6 ianuarie

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a afirmat în procesul intentat la Curtea Districtuală Columbia că materialele solicitate de comisia specială pentru insurecţia din 6 ianuarie intră sub incidenţa unei doctrine juridice cunoscute sub denumirea de privilegiu executiv, care protejează confidenţialitatea unor comunicări între oficiali ai Casei Albe, anunță Agerpres.

Procesul solicită o anulare a solicitării de materiale de către această comisie specială.

Mulţi experţi juridici sunt de părere că Donald Trump, în calitate de fost preşedinte, nu poate invoca în mod legal privilegiul executiv pentru a bloca citaţii emise de comisia Camerei Reprezentanţilor.

Pe 6 ianuarie, susţinători ai preşedintelui Donald Trump au asaltat sediul Congresului într-o încercare eşuată de a împiedica parlamentarii să certifice victoria în alegeri a preşedintelui Joe Biden. Peste 600 de persoane se confruntă în prezent cu acuzaţii penale în urma acestui eveniment.

La începutul acestei luni, preşedintele Joe Biden a autorizat Arhivele Naţionale, agenţie guvernamentală ce deţine documente din perioada în care Donald Trump a fost în funcţie, să predea un lot iniţial de documente solicitate de comisia care investighează insurecţia din 6 ianuarie.

Comisia a solicitat, de asemenea, ca foşti consilieri ai preşedintelui Donald Trump, printre care şi Steve Bannon, să depună mărturie.

Bannon a refuzat însă să depună mărturie până când invocarea privilegiului executiv de către fostul preşedinte american nu va fi soluţionată de o instanţă sau prin negocieri cu comisia de investigaţie.

Aceasta a anunţat săptămâna trecută că va cere oficial Departamentului de Justiţie al SUA să formuleze acuzaţii penale împotriva lui Bannon pentru sfidarea solicitării de a depune mărturie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. După ce a incitat, timp de luni de zile, extremiştii care îl votează, minţind că el a câştigat alegerile, acum fuge de răspunderea penală. Democraţia e bună numai când câştigi tu, Donald?

  2. DONALD TRAMP cu siguranta va fi pomenit in istoria SUA ca un personaj cu grave carente mentale si de dreapta ratiune a ajuns presedintele SUA ……,,….!