G4Media.ro

Donald Trump anunță o ”operațiune masivă de arestare” a imigranților ilegali, începând…

Sursa foto: The White House

Donald Trump anunță o ”operațiune masivă de arestare” a imigranților ilegali, începând cu acest weekend

Preşedintele american Donald Trump a anunţat o operaţiune masivă de arestare a imigranţilor ilegali, care va începe în acest weekend, informează Reuters, citată de News.ro.

Operaţiunea, care va avea loc în 10 oraşe, va viza familiile care au primit recent ordine de deportare din partea tribunalelor însă nu au părăsit încă ţara.

Trump a anunţat anterior operaţiunea luna trecută pe Twitter pentru ca apoi să o amâne. Este neobişnuit ca guvernul să anunţe operaţiunile de deportare.

Trump, vorbind în faţa reporterilor la Casa Albă, a declarat că nu este îngrijorat de faptul că anunţul i-ar putea ajuta pe cei vizaţi de deportare să scape de operaţiune.

„Oamenii vin în ţară ilegal, noi îi scoatem legal. Dacă informaţia iese la iveală, asta este”, a declarat Trump.

Preşedintele american, care a făcut din oprirea imigraţiei ilegale una dintre priorităţile sale, încearcă să gestioneze un val de familii din America Centrală care ajung în SUA prin Mexic.

Context

Potrivit unui studiu dat publicității de Pew Research Center în noiembrie 2018, Mexicul continuă să rămână țara de origine pentru 5,4 milioane de imigranți ilegali sau aproximativ jumătate din totalul celor aflați în SUA.

La rândul ei, frontiera mexicană rămâne principala poartă de intrare în America pentru un număr din ce în ce mai mare de imigranți ilegali proveniți din El Salvador, Guatemala și Honduras. America Centrală a fost de altfel singura regiune de unde au ajuns în SUA în 2016 mai mulți imigranți ilegali decât în 2007.

În timpul campaniei electorale din 2016, candidatul republican a promis să deporteze toți imigranții care trăiesc în SUA în mod ilegal. Președintele, care a fost criticat vehement pentru demonizarea constantă a imigranților ilegali din America în ultimii doi ani, continuă să solicite construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, care să împiedice imigranții ilegali să ajună în SUA (conform datelor U.S. Customs and Border Protection din octombrie 2018, în ultimele 12 luni, numărul celor arestați sau cărora li s-a refuzat intrarea în America la granița de sud a fost de 396.579 de persoane, adică mai mult de 1.000 pe zi).

Situația a devenit cu atât mai delicată, cu cât, în ultimele luni, mai multe caravane formate fiecare din câteva mii de cetățeni din țări din America Centrală au ajuns în apropierea graniței cu Mexicul, așteptând să primească dreptul de a aplica pentru azil în Statele Unite. Administrația Trump a afirmat însă că dorește ca solicitanții de azil să rămână în Mexic până la rezolvarea cererilor lor și că trebuie să urmeze procedurile legale pentru a intra în SUA.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează