G4Media.ro

Doi tineri care au lucrat pentru Navalnîi au fost condamnați la trei…

Sursa foto: Pexels / Kindel Media

Doi tineri care au lucrat pentru Navalnîi au fost condamnați la trei ani şi jumătate de închisoare în Rusia / Organizația opozantului, declarată „extremistă” în 2021

Un tribunal din Moscova a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare doi tineri ruşi acuzaţi că au lucrat pentru organizaţia „extremistă” a opozantului Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare la mijlocul lui februarie, au informat joi media ruse, citate de AFP, transmite Agerpres.

Potrivit site-ului Mediazona, specializat în informaţii asupra represiunilor politice, Alina Olehnovici, 22 de ani, şi Ivan Trofimov, 23 de ani, au fost arestaţi în iulie 2023, apoi plasaţi la începutul lui august în arest preventiv, în aşteptarea procesului.

Verdictul a fost dat miercuri, conform unei note informative de pe site-ul tribunalului Horoşiovski din Moscova, consultat de AFP. Cei doi suspecţi erau urmăriţi pentru „participare la o organizaţie extremistă”, infracţiune pasibilă în Rusia cu pedepse de până la şase ani de închisoare.

Conform Mediazona, ei erau acuzaţi de legături cu celule ilegale ale organizaţiei lui Aleksei Navalnîi, declarată în 2021 „extremistă” în Rusia şi interzisă.

După această interdicţie, majoritatea colaboratorilor principalului opozant al lui Vladimir Putin au părăsit Rusia pentru a evita urmăriri penale. Însă mai mulţi militanţi au rămas şi au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea.

Potrivit ONG-ului Memorial, Alina Olehnovici şi Ivan Trofimov erau, în momentul arestării, studenţi la arte într-o instituţie ataşată Şcolii de Înalte Studii Economice de la Moscova, una dintre cele mai reputate universităţi din Rusia.

În octombrie 2022, la câteva zile după anunţarea unei mobilizări militare parţiale în Rusia pentru luptele din Ucraina, echipa lui Navalnîi a afirmat că îşi reia activităţile în ţară, dând asigurări că va proteja anonimatul persoanelor ce contribuie la acestea.

Aleksei Navalnîi decisese el însuşi să se întoarcă la Moscova în ianuarie 2021, la cinci luni după ce supravieţuise unei otrăviri. El a fost imediat arestat, condamnat la pedepse din ce în ce mai grele cu închisoarea, în condiţii tot mai aspre, înainte de a muri pe 16 februarie într-o închisoare din regiunea arctică.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...