G4Media.ro

Doi bancheri din Letonia, implicați în ”furtul miliardului de dolari din Moldova”,…

Sursa foto: Unsplash / Viacheslav Bublyk

Doi bancheri din Letonia, implicați în ”furtul miliardului de dolari din Moldova”, sunt judecaţi pentru că ar fi angajat un asasin ca să ucidă un avocat care descoperise dovezi de spălare de bani

Doi oameni de afaceri urmează să apară sâmbătă în faţa instanţei din Letonia într-un proces referitor la un complot de crimă ce ar putea face lumină asupra trecutului tulbure al sistemului bancar al ţării, arătat cu degetul inclusiv în cazul „Furtului miliardului” din Republica Moldova, transmite News.ro.

Mihails Ulmans şi asociatul său, co-inculpatul Aleksandrs Babenko, sunt acuzaţi că l-ar fi plătit pe ucigaşul avocatului pentru insolvenţe Martins Bunkus.

Avocatul ar fi descoperit dovezi de spălare de bani la banca LPB, deţinută parţial de Ulmans. Bunkus a fost împuşcat mortal în 2018.

Ambii inculpaţi neagă orice implicare.

Fondată în 2008, banca LPB se numeşte aşa din 2017 după ce anterior s-a numit Latvijas Pasta Banka. Sub acest nume ea a fost menţionată în raportul companiei americane Kroll care a investigat furtul miliardului din Republica Moldova, potrivit Transparency International Moldova. Este vorba despre sustragerea din sistemul bancar moldovenesc, între 2012 şi 2014, prin inginerii financiare şi spălări de bani de tip „suveică”, făcute prin intermediul mai multor bănci din Rusia şi Letonia, a unei sume echivalente atunci cu 12 la sută din PIB-ul Moldovei. Oligarhul prorus Ilan Şor, care continuă să agite apele în viaţa politică din Chişinău, a fost condamnat la închisoare în acest caz, dar în prezent el este fugit în Israel.

Potrivit procurorilor letoni, avocatul Martins Bunkus, în timp ce se ocupa de lichidarea unei alte firme, a dat peste dovezi că cei doi bancheri letoni au fost implicaţi în spălare de bani. Avocatul a făcut o sesizare către organismele letone de supraveghere a criminalităţii financiare.

În septembrie 2016, Bunkus a fost vizat de o tentativă nereuşită de atentat la viaţa sa, dar apoi a fost împuşcat mortal cu o puşcă de asalt în mai 2018, în plină zi şi în plin trafic, la o oră de vârf. Rapoartele poliţiei spun că atacatorii au ascuns Kalaşnikovul sub o prelată, într-o remorcă de marfă, pe care au tractat-o în spatele unei dube. Cel puţin şapte cartuşe au fost trase în maşina avocatului.

Bancherii Ulmans şi Babenko au fost arestaţi în legătură cu această crimă în mai 2022, la patru ani după ce avuseseră loc faptele. De atunci, ei se află în arest preventiv.

Acuzarea susţine că 100.000 de euro au fost promişi persoanei care a aranjat uciderea lui Martins Bunkus şi 200.000 de euro ucigaşului.

Un al treilea bărbat, un cetăţean rus, este judecat pentru comiterea crimei. Cei trei bărbaţi vor fi judecaţi de un judecător, fără juraţi, aşa cum se practică în mod obişnuit în Letonia.

Avocaţii lui Babenko spun că drepturile clientului lor au fost încălcate prin faptul că a fost ţinut în arest atât de mult timp.

Pe lângă faptul că deţine o parte din LPB, Ulmans are investiţii în diverse alte sectoare de afaceri, inclusiv în magazine duty-free în aeroporturile ruseşti, precum şi în depozite vamale.

Nu este pentru prima dată când apar acuzaţii de spălare de bani în sistemul bancar leton.

A treia cea mai mare bancă din ţară, ABLV, a intrat în lichidare voluntară în 2018, după ce Trezoreria SUA a acuzat-o de o gamă largă de infracţiuni, inclusiv de încălcarea sancţiunilor. Şi această bancă a figurat în raportul Kroll despre furtul miliardului din Republica Moldova. În acelaşi an 2018, LPB însăşi a fost amendată cu 2,2 milioane de euro pentru că nu a reuşit să rezolve probleme de reglementare care datau din 2016.

De atunci, Letonia a introdus reforme de amploare în încercarea de a opri fluxul de bani murdari provenind în principal din Rusia, notează BBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...