G4Media.ro

Dodon, atac la Maia Sandu: Nu schimbaţi porumbelul din mână pe coţofana…

Dodon, atac la Maia Sandu: Nu schimbaţi porumbelul din mână pe coţofana de pe gard / Val de ironii pe internet în Modova, meme-uri cu Putin și porumbei

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Igor Dodon, sprijinit de Partidul Socialiştilor, a lansat marţi mai multe atacuri dure la adresa contracandidatei sale, şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, cu care se va confrunta în turul doi de scrutin, programat pentru 15 noiembrie, relatează Unimedia.info.

„Stimaţi concetăţeni, eu vă îndemn să fiţi foarte atenţi la toate declaraţiile şi promisiunile sterile şi populiste ale oponentei mele. Uitaţi-vă calm, atent, liniştit, analizaţi. Noi avem ce pierde toţi, statul are ce pierde, fiecare cetăţean are ce pierde de la votul acesta. Dacă e să parafrazez o vorbă din popor, nu schimbaţi porumbelul din mână pe coţofana de pe gard”, a declarat Dodon, care a repetat proverbul modificat, adăugând: „pentru că o să regretăm absolut toţi”.

„Cuiva nu-i place Dodon, că a fost patru ani la preşedinţie, că l-a dat jos pe (Vladimir – n.r.) Plahotniuc, din guvernarea căruia a făcut parte şi Maia Sandu mulţi ani”, a declarat Igor Dodon, încercând să-şi aroge meritul debarcării controversatului oligarh de la guvernare. El a trecut sub tăcere faptul că numai în alianţă cu blocul electoral ACUM, din care făcea parte şi Maia Sandu, socialiştii au putut să-l alunge de la putere pe Plahotniuc.

„Problema nu constă în cine va fi preşedinte, ci în ce va face acest preşedinte”, a afirmat Dodon, adăugând că „oamenii trebuie să ţină cont de capacităţile fiecărui candidat de a asigura stabilitate şi de a face faţă provocărilor de astăzi”.

„Primul domeniu este sănătatea…mă întreb ce a făcut guvernul Maiei Sandu pentru a pregăti ţara de pandemie? A blocat achiziţiile? Aşa-numitul ‘Guvern Harvard’ nu a făcut nimic, a închis spitale, nu a majorat salariile medicilor, iar cetăţenii vor afla despre asta”, a spus Dodon, deşi responsabil pentru gestionarea pandemiei este guvernul condus de premierul Ion Chicu.

 • Expresia parafrazată de președintele în exercițiu, Igor Dodon, „Nu schimbați porumbelul din mână pe coțofana de pe gard” a ajuns subiect de meme-uri pe rețelele de socializare. Internauții au asociat porumbelul cu alte evenimente politice, așa încât în imagini apare și cunoscutul „kuliok calendar”. AGORA a selectat câteva imagini. Internauții s-au arătat inspirați atât pentru fraze amuzante, cât și pentru imagini în care au ilustrat asemănarea cu un porumbel pe care și-a atribuit-o Igor Dodon în fraza rostită.
Igor Dodon, meme

via GIPHY Context

Guvernul Chicu şi-a preluat atribuţiile la 14 noiembrie 2019, după ce socialiştii, care se aflau în alianţă cu Blocul ACUM (PAS şi PPDA), au făcut să cadă guvernul condus de Maia Sandu, recurgând la voturile deputaţilor formaţiunii lui Plahotniuc.

Devansat de Maia Sandu în primul tur de scrutin, Dodon a lansat marţi o serie de atacuri pe mai multe fronturi la adresa ei, încercând să recupereze din simpatiile alegătorilor.

„Eu nu voi permite întoarcerea restricţiilor şi întoarcerea carantinei. Dar sunt sigur că Maia Sandu va închide ţara pe 2-3 luni, după exemplul altor ţări europene”, a spus el, referindu-se la orientarea proeuropeană a rivalei sale.

„Maia Sandu a refuzat să indexăm pensia de două ori pe an. Noi am realizat-o, aşa cum stabilisem şi în acordul de coaliţie”, a afirmat Dodon, deşi în calitate de preşedinte nu are nicio prerogativă executivă.

„În fiecare sat trebuie să fie şcoală şi grădiniţă. Cine le-a închis în peste 180 de sate? Maia Sandu. Ce înseamnă asta? Lichidarea satelor”, a denunţat Dodon. „Noi am alocat peste 300 milioane de lei pentru a nu închide şcolile din sate. Dacă revine Maia Sandu la guvernare, închiderea şcolilor va continua”, a mai spus Dodon.

În plan economic, el susţine că „Maia Sandu propune să stăm cu mâna întinsă pentru credite”, acuzând-o pe contracandidata sa că vrea să aducă în ţară „concerne internaţionale care să distrugă producătorul autohton”.

„Noi am restabilit pieţele în est şi în vest. Ce va face Maia Sandu, care numeşte Rusia agresor, duşman? Vor rămâne merele pe câmpuri şi vor îngheţa ca în 2014, când Maia Sandu era în guvernul de atunci”, susţine Dodon, în contextul în care Rusia acceptă doar puţine importuri moldoveneşti pe piaţa sa internă, restul revenind ţărilor UE.

Conform Biroului de Statistică de la Chişinău, la nivel de ţări, cel mai important partener ca destinaţie de export rămâne România cu o pondere de 26,4% la export şi 13% la import, în condiţiile în care Republica Moldova exportă în Rusia bunuri în proporţie de doar 7,9%, conform Jurnal.md.

Dodon a mai acuzat-o pe Maia Sandu că şi-ar dori „să distrugă raioanele şi primăriile” şi a promis agricultorilor subvenţii.

„Eu nu voi permite să închinăm ţara ruşilor sau românilor”, a lansat Dodon, numit de presa de la Chişinău „guvernator rus” în urma vizitelor sale dese la Kremlin.

” Da, ei ne sunt fraţi; frate-frate, dar fiecare stăpân la el acasă. Statalitatea pentru mine este o prioritate. Maia Sandu spune că ar vota la un referendum pentru unire. Acum vrea să fie preşedinte, pentru ce? Ca să lichideze statul?”, a întrebat el retoric, deşi Maia Sandu nu s-a asociat niciodată mişcării prounioniste.

La fel ca în campania din 2016, Dodon a acuzat-o pe Sandu că ar avea o atitudine favorabilă faţă de minorităţile sexuale.

În aceeaşi conferinţă de presă, candidatul socialist a vorbit şi în limba rusă pentru a o ataca pe contracandidata sa. „Este cinic să o vezi pe Maia Sandu, care a exclus limba rusă din şcoli, cum vorbeşte în rusă, tipăreşte ziare în rusă şi pliante”, a mai spus Dodon. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Sclavetele lui Putin se da porumbel?

  Alege un soim, Soimul Roman din cantecul care-i poarta numele.

 2. Romanii au schimbat demult cotofana pe cioara vopsita.

 3. De ce nu sunt lasati moldovenii sa-si decida singur, fara implicarea altor tari, soarta?

 4. Ce oportunitate buna de reforma a administratiei romanesti ar fi o unire cu Republic Moldova. Niste lideri si un partid curajos care sa vina sa spuna: „acum ca ne-am unit si noi avem judete, iar ei au raioane, facem o reforma astfel incat intreaga tara sa aiba Regiuni iar comunele vor fi comasate asa incat o primarie de comuna sa deserveasca minim 3000 ce cetateni”. Am mai reduce nr de primari, consilieri, presedinti de CJ, prefecti si multi altii care azi iau un salariu caldut fara sa faca prea multe. Pe modelul lui Ilie Bolojan de la Bihor. Iata inca al-catelea motiv de unire cu Republica Moldova chiar daca asta inseamna sa cedam (deci sa pierdem) teritoriul numit in prezent Transnistria.

  • Ce enormitate ai putut scoate!!!
   Fără Cap și fără coadă…
   Bolojan, asociat în „analiza”…!!??
   Nu pot sa spun mai multe, că te-ai ofusca.
   Decât, siktir, de la noi, fanarioții!

 5. Usatîi a obtinut voturi tot cu un mesaj anti-Dodon, așa că mare parte din cei 16% probabil se duc spre Maia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.