G4Media.ro

Documente secrete dezvăluie că Xi Jinping a ordonat acțiune “fără milă” la…

Documente secrete dezvăluie că Xi Jinping a ordonat acțiune “fără milă” la Xinjiang, o regiune cu majoritate musulmană

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a ordonat din 2014 să se acționeze “fără nicio milă” împotriva terorismului și separatismului în regiunea majoritar musulmană Xinjiang, potrivit unor documente interne ale regimului comunist dezvăluite de New York Times (NYT), scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

Potrivit organizațiilor de apărare ale drepturilor omului, peste un million de musulmani, în principal de etnie uigura, se află în detenție în această vastă regiune din nord-vestul Chinei în urma unei campanii de represiune împotriva terorismului și islamismului angajat din ultimii ani.

Cele peste 400 de pagini de documente secrete publicate în acest week-end de prestigiosul cotidian american dau o imagine rară a mecanismelor folosite la Xinjiang, ca reacție la atentatele atribuite independentiștilor uiguri.

Potrivit NYT, această uriașă scurgere de documente lasă să se înțeleagă că politica utilizată la Xinjiang nu se bucură de unanimitate în cadrul puterii chineze. Documentele au fost transmise de un membru al aparatului /de conducere/ care a exprimat speranța că ele vor împiedica regimul, inclusiv pe președintele Xi, “să scape de culpabilitatea pentru aceste detenții generalizate” în această regiune.

Documentele cuprind, printre altele, un discurs secret al lui Xi Jinping din 2014, în care președintele chinez cere să se lupte “fără nicio milă” contra “terorismului, infiltrării și separatismului” recurgându-se la “armele dictaturii democratice populare”.

Acest discurs a fost distribuit începând din 2016 înalților funcționari locali pentru a justifica represiunea, cu ordinul de “a-i lua pe toți cei ce trebuie luați”. Beijingul neagă cifra de un million de persoane deținute în lagăre de reeducare politică, preferând să vorbească despre “centre de pregătire profesională” destinate luptei contra radicalismului islamist.

Printre documentele citate de NYT, figurează un “ghid” destinat să răspundă întrebărilor studenților care s-ar întoarce la Xinjiang și s-ar întreba despre soarta membrilor familiei lor aflate în detenție. Funcționarii sunt invitați să răspundă că aceste rude nu au comis fapte penale, dar au fost contaminate de “virusul” extremismului și trebuie să urmeze un tratament “înainte că boală să nu degenereze”.

Studenții sunt de altfel îndemanți să stea liniștiți, comportamentul lor având influență asupra duratei detenției rudelor lor. Politica dusă la Xinjiang a fost condamnată de țările occidentale. Dar dacă e să credem discursul lui Xi Jinping citat de NYT, acesta se aștepta să primească critici. “Nu vă îngrijorați dacă forțe ostile se văicăresc sau murdăresc imaginea Xinjiang-ului”, avertiza el încă din mai 2014, potrivit ziarului.

Sursa: La Libre Belgique/ Rador/ Traducerea: Gabriela Sîrbu/ Sursa Foto: Voanews.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Nimic nou, repertoriu vechi de la ’37 din timpul marii ‘curatenii’ ordonate de Stalin. Comunistii chinezi vor face totul sa ramana la putere.

  2. Nu inteleg…este rau faptul ca nu are mila fata de terorisit sau cum?

  3. Mai mult, daca barbatul este in inchisoare si femeia a ramas singura, partidul îi trimite un membru sa petreaca impreuna, sa dezbata împreuna despre ideologii si sa doarma cu ea.
    https://www.rfa.org/english/news/uyghur/cosleeping-10312019160528.html
    China cea frumoasa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.