G4Media.ro

DOCUMENTE Cum a fost interzisă o expoziție de pictură contemporană la Palatele…

DOCUMENTE Cum a fost interzisă o expoziție de pictură contemporană la Palatele Brâncovenești pentru că nu respectă „dogma” bisericească / Centrul cultural are manager un fost director ADP, cu avere confiscată de ANI, iar consilierul juridic e cercetat penal pentru abuz în serviciu

Expoziția de pictură Time Rush a artistului Genu Berlo a fost oprită de conducerea centrului cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, printr-o decizie a Consiliului de Administrație al instituției. Inițial, conducerea complexului a interzis expunerea uneia dintre picturi pentru că nu respectă „dogma”, iar în final au fost scoase toate lucrările. Artistul și curoatoarea expoziției, muzeografa Ana Negoiță, reclamă cenzura și abuzurile conducerii.

Ana Negoiță a relatat, pentru G4Media.ro, cum s-a ajuns în această situație.

La finalul fiecărui an, este organizat un call de proiecte la care se înscriu diverși artiști. Așa s-a întâmplat și în 2019. Artiștii aplică, își prezintă proiectele, iar un consiliu științific decide planul cultural pentru anul următor. Consiliul științific, format din conducerea instituției, doi experți din instituție și experți sau profesioniști externi, ia decizia.

Expoziția Time Rush a fost aprobată cu 6 voturi din 7, în cadrul planului cultural pentru 2020. Din cauza pandemiei, în anul 2020 nu a mai fost organizat niciun eveniment, planul fiind reprogramat pentru 2021.

Expoziția Time Rush a fost anunțată inclusiv pe site-ul centrului cultural și urma să se desfășoare în perioada 24 iulie -11 septembrie.

În 22 iulie, când se realiza panotarea, șefa Secției expoziții și o altă angajată și-au exprimat profunda nemulțumire față de expunerea unei lucrări și a cerut îndepărtarea acesteia, argumentând că pictura – inspirată dintr-o lucrare din secolul XV a pictorului rus Andrei Rubliov – lezează sensibilitățile lor de creștin ortodox practicant și ale întregii comunități creștine.

Este vorba despre Mădălina Mirea, șefa Secției expoziții, și Elena Prisadă, după cum au comunicat și artistul și președinta Comisiei de cultură din Consiliul General al Municipiului București, Manuela Mureșan. Elena Prisadă este muzeograf și studentă la Teologie.

Artistul și curatoarea s-au opus unei asemenea acțiuni, însă managerul instituției, Marian Geani Dinu, le-a trimis o notă în care a cerut ca până în 23 iulie ora 15.00 lucrarea să fie depanotată deoarece, „indiferent dacă este vorba despre o creație modernă care își regăsește resursele într-un substrat iconografic religios, aceasta trebuie să respecte dogmele din care se inspiră”.

Nota, plină de greșeli gramaticale, transmisă de managerul Marian Geani Dinu, obținută de G4Media.ro:

Pictura a fost dată jos de pe perete, în ajunul vernisajului și nu a mai fost expusă. Este vorba despre lucrarea de mai jos:

Este un act clar de cenzură, iar artistul a reclamat acest abuz la Direcția de cultură a Primăriei Municipiului București, care este condusă de Liliana Fedorca (membru PNL, n.red.) și care nu și-a asumat atribuțiile de conducere a instituțiilor din subordine. A trimis adresa înapoi să fie soluționată de cei care erau reclamați de artist”, a declarat Ana Negoiță pentru G4Media.ro.

Adresa trimisă Direcției de cultură a primăriei de către Genu Berlo:

Însă lucrurile nu s-au oprit aici. După vernisajul expoziției, în care lucrarea controversată nu a fost expusă, au intrat în acțiune preoții bisericii din curtea Palatelor Brâncovenești, Vrăjitoru și Vrabie, cel din urmă fiind soțul responsabilei cu comunicarea și relația cu presa a centrului cultural.

Cei doi preoți au fost scandalizați de nudurile din lucrări, reproșând că au fost aduse „în casa sfinților martiri brâncoveni, care au avut 11 odrasle, tablouri care au organe sexuale”, după cum a povestit muzeografa.

Relatările Anei Negoiță pe Facebook despre vizitele celor doi preoți:

31 iulie

Despre iubirea cea de toate zilele…🤢🤕🤒
Astazi la muzeu am avut una dintre cele mai neuzuale vizite si neasteptat ghidaj.
Mai exact, in contextul expozitiei curente de la parterul palatului, Time Rush | Genu Berlo, expozitie care a debutat cu o serie de disfunctionalitati, unul dintre preotii de la biserica din complexul Palatelor Brancovenesti de la Mogosoia, pr. Vrabie a cerut o vizita ghidata prin expozitia mentionata. Desigur ca vizita a fost precedata de o negociere despre obligativitatea purtarii mastii la interior.
Pe parcursul vizitei, domnia sa m-a mustruluit temeinic si constant in legatura cu calitatea expozitiei. Mai mult, mi-a comunicat ca asa ceva, adica vreo astfel de expozitie, sa nu se mai repete.
As vrea sa stiu si eu in ce calitate domnia isi exprima si atribuia atat de „indraznet” astfel de atributii?!
Eu nu imi amintesc sa fi intrat vreodata la dumnealui in biserica sa ii fi dat indicatii despre cum ar trebui organizata predica.
Desi, acum imi amintesc ca adesea predicile domniei sale, pe care le aud prin „statie” din curtea muzeului duminica, mi se par tare subtirele, chiar si din perspectiva unui nepracticant, doar cu niste lecturi teologice primare.
PS. Nu mentionez procesul de „calibrare” cronologica a etapelor modern vs. contemporan, etape care se amesteca „patristic” in capul domniei sale.
2 august
Bullying in numele Domnului 🤢🤕🤒
Astazi la muzeu am retrait experienta mizerabila din weekend.
Asadar, in aceasta dupa-amiaza a venit si parohul de la biserica din complexul Palatelor Brancovenesti de la Mogosoia, domnul Vrajitoru (in weekend m-am trezit pe cap cu preotul Vrabie) care mi-a dat un ultimatum si m-a amenintat ca va face sesizari, pentru faptul expozitia contine cateva nuduri, ca de ex. studii dupa Picasso. Citez din memorie: „cum mi-am permis sa aduc in casa sfintilor martiri brancoveni, care au avut 11 odrasle, tablouri care au organe sexuale”
Vizita a debutat cu intrebare foarte ciudata pentru o conversatie intr-un spatiu cultural public, domnia sa m-a intrebat daca sunt crestin ortodoxa botezata.
Care este relevanta acestei chestiuni pentru un specialist in arta din cadrul unei institutii publice? Am pierdut eu noile reglementari in care se stipuleaza ca reprezentantii BOR au luat muzeele la rand si verifica statutul de botezati, neofiti, catehizati, excomunicati etc. al muzeografilor si curatorilor?
Domnia sa a fost adus de mana, ad literam, de colega mea, Elena Prisada (muzeograf si studenta la teologie) care utilizeaza aceste practici pentru intimidare. Vestea proasta (si pentru cei doi vizitatori in sutana si pentru studenta in cauza) este ca: nu pot fi intimidata cand imi fac meseria !!! Muzeografa in cauza nu de putine ori, in timpul ghidajelor pentru vizitatori le-a pus acestora acatistul brancovenilor, si nimeni nu s-a crizat, conducerea si colectivul au considerat aceste derapaje un fel de gluma a unei persoane cu majore difunctii profesionale.
Ciudat este faptul ca, in toti anii in care la muzeu au fost expozitii de icoane (si au fost cel putin una pe an) niciunul dintre popi nu a calcat vreodata sa le viziteze, nudurile vad ca le-a trezit interesul.
Pe aceasta cale as dori si ii informez pe dl Vrajitoru si pe eventualii semidocti care vor primi sesizarile dumnealui:
1. ca expertiza dumnealui profesionala este strict la biserica, mai mult vizita pe care a efectuat-o astazi a fost intr-o institutie publica de cultura a statului roman laic.
2. ca tablourile nu au organe genitale
3. ca exista 2 cazuri (neprobate inca) de imaculata conceptie acceptate de biserica, iar in acest context, cele 11 odrasle ale lui Brancoveanu ori sunt rezultatul fertilizarii in vitro, ori clonare ori cerem test de parternitate .
Pun mai jos nudurile care au scandalizat parohia

În cele din urmă, în 10 august s-a întrunit Consiliul de administrație al instituției, care a anulat decizia Consiliului științific privind planul cultural și a oprit expoziția.

Scoaterea expoziției s-a făcut abuziv, fără să anunțe artistul, fără securizarea lucrărilor. Au încropit o decizie și au amânat toate proiectele care erau până la sfârșitul anului, inclusiv un proiect în care au un parteneriat pe care tot ei l-au aprobat”, a precizat Ana Negoiță.

Aceasta a menționat că 2021 este primul an în care centrul cultural nu are buget pentru evenimente. „Este buget doar pentru salarii și cheltuieli de întreținere. Toate evenimentele sunt organizate pe cheltuiala artiștilor.”

Consiliul de administrație este format din managerul instituției, directorul, juristul, contabilul șef și șefii de secții – expoziții, evenimente și administrativ.

G4Media.ro a încercat să îl contacteze pe managerul Marian Geani Dinu. Acesta a răspuns doar printr-un mesaj în care preciza că va suna Georgiana Vrabie, responsabila cu comunicarea și relația cu presa. Aceasta a solicitat ca orice întrebare să fie transmisă pe e-mailul instituției. G4Media.ro a transmis întrebări în legătură cu circumstanțele și argumentele în care expoziția Time Rush a fost oprită, precum și relația dintre instituție și preoții de la biserica din curtea centrului. Atunci când vom primi răspunsurile, le vom publica.

Cine conduce Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia:

Marian Geani Dinu, manager – fost director în Administrația Domeniului Public (ADP), fost consilier local PNL și lider al PNL Sector 4, fost șef la Direcția Piețe de la Sectorul 4, în prezent secretar general adjunct la PNL Sector 5.

Marian Geani Dinu a fost numit manager interimar la Palatele Brâncovenești în februarie 2021, prin detașare, de primarul Nicușor Dan. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat că va ataca în justiție numirile prin detașări, între care și cea a lui Marian Geani Dinu.

În anul 2011, Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa unei diferenţe semnificative în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 359.811,26 Lei (aprox. 86.761,45 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 București, de către Marian Geani Dinu. (sursa aici)

ANI a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea Apel București.

Curtea de Apel București a constatat, prin sentință civilă, în 2016, că Dinu Geani Marian și soția sa au efectuat cheltuieli nejustificate în suma de 36.609 EURO. În 2017, ANI a solicitat ANAF punerea în executare a Sentintei Civile și confiscarea sumei.

Nicolae Pungă, director – fost actor la Teatrul Masca, fost director al Teatrului „Stela Popescu”, consilier local la Sectorul 4 din partea ALDE, partidul lui Tăriceanu, în perioada 2018-2020.

Daniel Andronie, jurist – fost director la ADP Sector 1, fost șef de birou la Teatrul „Stela Popescu”, unde a fost director Nicolae Pungă.

În anul 2018, DNA anunța începerea urmăririi penale împotriva lui Daniel Andronie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu prin care s-a obținut un folos necuvenit, în calitate de șef al Serviciului Juridic din cadrul ADP Sector 1. Este vorba despre un dosar privind achiziții supraevaluate, care vizează toată conducerea de atunci a ADP Sector 1, cu un prejudiciu de 80 de milioane de lei, potrivit procurorilor DNA. (sursa aici)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

74 comentarii

 1. Ce atatea picturi…sa le arda…..ca pe carti!!!

  Ce jigodii….in timp ce secureanu merge in S600. Fgm BOR!

  • G4, tribuna pentru frustrarile tuturor progresistilor?…Toate galeriile de arta au un standard al lor, un public al lor, palatul respectiv, al carui ctitor este sanctificat de Biserica, se afla intr-un parc frecventat de familii cu copii, ala e si publicul platitor de bilete, ..artistul nemultumit de un refuz, poate incerca la alta galerie…daca avea cota, cele private ar fi platit catalogul si promovarea…din articol reiese un mic atac la Biserica, dupa asta, ne baga G4, portia zilnica de propaganda curcubeu… un artist contemporan poate expune si in spatii neconventionale, frecventate de publicul lor tinta..ce dracu cauta intr-o zona conservatoare?…sau are nevoie de un scandal, sa atraga atentia?

  • In afara de progresisti și marxist, alte cuvinte mai știți? Din articol reiese o cenzura de secol trecut, când toți oamenii erau super frustrați sexual și incapabili sa stea liniștiți când vedeau un san gol. Zici de copii? Pai tu știi ce vad copiii pe Instagram și Tik-tok? Ce sa spun vai, o tot dați cu lgbt, sunteți doar niște frustrați sexuali bai băieți. Suntem în anul 2021.

  • @cineva..omule din 2021…istoria e specifica fiecarui popor, Biserica face parte din ea, …frustrarile cred ca sunt la tine, si ma refeream de copii care nu au ajuns la varsta Instagram, aia nu mai merg cu parintii in parc….si inca o chestie, adolescentii nu sunt consumatori de arta contemporana, iar religia e materia aia de la scoala, multi nu o fac, ca nu e obligatorie…remarca lgbtista e, de fapt, o constatare, articolele sunt foarte dese si pro curcubeu….

  • E dreptul oricarei galerii sa refuze „opere”. Sa incerce la primaria sectorului 1, madam Clatilde adora expozitiile cu nuduri.

  • galeria Patriarhiei sau cum?
   Statul roman e stat LAIC. Nu pot exista motive religioase pentru interzicerea oricarei expozitii. Nu le place preotilor sau ultra-ortodocsilor, sa nu o viziteze.

   Persoanele religioase pot sa picteze si sa expuna fara NICIO restrictie! La fel trebuie sa se intample si cu persoanele non-religioase!

   Ideea ca „artistul nemultumit de un refuz, poate incerca la alta galerie…” e o tampenie! O data ce L-AI INVITAT SA EXPUNA, il lasi sa se exprime cum crede el de cuviinta. Altfel este CENZURA din motive religioase.

  • @pro bono:
   Frate, una e istoria, ca ne-a educat biserica acum sute de ani, alta e realitatea în care trăim azi, da, în 2021! Ai o mentalitate de babeta cu batic pe cap și de tataie cu 4 clase. Nu îți place expoziția, nu intri. Sau îl trimiți pe sot ca la război sa cerceteze înainte sa nu vadă copilul un san gol, vai. E penibil. Frustrările sunt întotdeauna la cei care simt plăcere când fac sex dar se simt vinovați ca o fac și ca ii vede Dumnezeu.

  • Pro bono, dar pe bani
   Mai impostorule, ai avut copii la scoala !? Da’ te intreb degeaba ca de ai fi avut, ai fi stiut ca religia era o ora obligatorie iar lipsa de la orele de religie se lasa cu reducreea notei la purtare(acum vreo 6 ani exista o declaratie pe proprie raspundere pe care trebuiau sa o dea parintii iar dupa complectare trebuia data dirigintei, ce face cu declaratia ulterior, nu mai stiu).
   Deci, daca toate bisericile s-ar umple cu kkat, n-ar fi nici o paguba pt. omenire.

 2. A ascuns pnleul infractori prin toate functiile posibile.

 3. Bravo, Nicușor, plătește-ți polițele, felicitări! Numai minunați sunt la cultură.
  P.S. De ce au toți ăștia nume de cocălari? Auzi, Geani.

  • Întrebarea asta e mai degrabă pentru părinții lui Geani, că doar nu și-a ales el singur numele …

  • Geani a ajuns sef de pe locurile speciale destinate nationalitatilor conlocuitoare (am vrut sa scriu croncanitoare).

  • Ami cer scuze la domnu’ Geani…

  • Doamne ajuta!
   BOR nu are nicio implicare, s-a facut sesizare catre ei dar nu am vazut niciun comunicat legat de aceasta expozitie.
   Expozitia a fost inchisa deoarece aprobarea ei ,de conducere anterioara, a fost făcută cu viciu de procedura (vezi articolul din Libertatea ), aspect ce a permis actualei conduceri sa inchida aceasta obraznica indraznire de a expune niste nuduri de toata grosolania pe pereții unui palat al domnitorului si Sfantului mucenic Brâncoveanu, un mare iubitor de frumos. Picturile expuse in acest articole sunt selectate incat sa nu para ca ar fi ceva „deocheat”. Cateva din ele impreuna cu atingerea adusa iconografiei ortodoxe expuse impreuna a condus la inchiderea expozitie. Niciunul din cei care au decis inchiderea expozitiei nu are ceva impotriva artistului si nici împotriva lucrarilor lui cu excepția celor cu tenta religioasă. Cu siguranta ca sunt si alte locuri unde isi poate expune viziunea pornografica si cu siguranta va fi apreciată de cei ce traiesc in acelasi duh. Informati-va inainte sa acuzati.

 4. Ce mi-a fost PCR, ce mi-este BOR!
  Rușine BOR!

 5. Fara penali in functii publice!

 6. PNL isi impune oamenii de partid in functii de conducere prin Nicusor Dan. Rusine!

 7. O, boy. Time Rush și Bor. Ca nuca-n perete.

 8. Viata de mugetar…ziua trece leafa merge 🙂

 9. Nu pot să cred că se petrece AȘA ceva în AD 2021!!!
  Pur și simplu…incredibil:am devenit stat teocratic și nu ne-a spus nimeni și nouă,celor mulți????

  • Exact. E din ce în ce mai scârbos BOR. Nu am nicio treaba cu credința oamenilor, dar BOR își baga coada nu trebuie.

 10. picturi ciudate pentru oameni ciudați.asta este noua “normalitate”.in aceste condiții Câțu e parfum.Doamne ferește de mai rău

  • eu nu am făcut lucruri ciudate, măi nesimțitule!!!
   am creat organele sexuale și bine am făcut! cine se rușinează de organele sexuale, de mine se rușinează!!!

   cum adică „să feresc de mai rău”? deci după mintea voastră, ar trebui să-l trimit pe Gabriel să dea cu vopsea peste fresca din Capela Sixtină?

   sunteți cu capu’? mai aveți multe aiureli din astea?
   :)))))

  • Domnule Dumnezeu, nu stiati ca domnul Avram Iancu nu a făcut sex niciodată? Ba mai mult, dacă vede o idee de forma de san printr-un tricou, sau de fund prin niște pantaloni, o ia razna. Nu știe ce sunt alea.

  • Ciudat e cum unul cu creier de cimpanzeu stie sa puna comentarii. Asta e ciudat rau.

 11. Păcat, adevărată cultură, dacă puneau și niște nuduri cu gorghiu, cosette, raluca, crocotilda, angi șerban, mălin bot, sandy, ceaușescu, dacian, dan borno era ceva mi nu nat.

 12. mare arta…fara un pic de cancan, nu dadea nimeni doi bani pe arta asteia.asa ca…spatiu public nu inseamna ca e al nostru pe persoana fizica…

 13. Uitati cat de depravata este aceasta tara, acesti oameni au incercat sa protejeze populatia de aceste jalnice picturi cu organe sexuale si alte nenorociri si voi in loc sa-i laudati aruncati in ei.
  Sa va fie rusine, nu mai intelegeti arta decat daca are sani ??? chiar asa ati ajuns, nu va ajunge ca anumite posturi de muzica dau videoclip-uri ce par mai mult niste filme pentru adulti ?? acum vreti sa duceti perversiunile voastre si in muzee.
  Uitati cum merg anumite fete pe strada, aproape dezbracate, sa va fie rusine
  Romania ar trebui guvernata de biserica, numai asa oamenii or sa inceapa sa se imbrace si sa se poarte decent, mai este un pic si acest vis se va implini

  Slavit sa fie Domnul!

  • M-e silă de slăvitorii ăștia habotnici, i-am și zis lui Petre să nu vă lase înăuntru!

  • Dar băieții care merg pe strada fără tricou, de ei ce spui? Depravare e doar în sânul femeii, nu? Bine ca au invadat toți virginii și nebunii site-ul asta. Bai Pavel, sa nu ieși pe strada te rog eu. Du-te la mănăstire, fa-te călugăr, aia e viata pentru cei ca tine. Nu mai sta în societatea libera. Dacă te apropii de o fata, fii bun și țineți-o in pantaloni, cu toate ca ți-e greu sa te controlezi când vezi un sfârc printr-un tricou de fata.

  • @Cineva
   Eu nu am spus ca este inregula ca un baiat sa mearga fara tricou pe strada, cu totii trebuie sa avem o imbracaminte adecvata ca sa nu ii facem pe altii sa pacatuiasca.
   Dar femeile din ziua de azi intrec masura, nici in casa nu ar trebui sa poarte anumite tinute pe care dansele le poarta pe strada, mai ales ca nu sunt insotite de un barbat.
   Sunt curios daca Tatal acestor femei sau sotul lor este de acord ca ele sa iasa pe strada asa „imbracate” si neinsotite.
   In ziua de azi nu mai exista nici un fel de supunere fata de parinte sau sot, nu-i de mirare ca tara este vai de ea.
   Trebuie sa ne intoarcem la Dumnezeu si sa tinem cont de ce ne spune Dumnezeu prin Sfanta Scriptura.

  • @Dumi
   Da, aceste picturi nu sunt inregula, nimic bun nu poate rezulta dupa ce un barbat sau un copil sau o femeie se uita la astfel de picturi.
   Sunt anumiti preoti care numesc astfel de lucrari „arta” ba chiar goliciunea a ajuns si in unele biserici, dar asta vrea Dumnezeu, asta este decenta pe care El o cere de la noi ???
   Pentru faptul ca un anumit pictor sau artist a ajuns sa fie cunoscut si foarte popular, nu inseamna ca ce a pictat el este inregula, multe astfel de pituri vor arde in curand

   Slavit sa fie Domnul!

  • Imi aduc aminte de scandalul cu nudurile de la Vatican, acoperite la vizita presedintelui Iranian (gest de curtoazie extrem de contestat). Numai la noi pudicii miorlaie de fiecare data cand vad operele de arta. Cum spunea si autoarea, tablourile nu au sex.

  • vai de capu tau

  • Întrebarea e, Pavel ăsta e pe bune? Sau trollează la modu’ sublim?

  • @tiberius
   Tabloul nu are sex, dar ce arata acel tablou ???? ce sentimente si ce ganduri trezeste in tine un astfel de tablou ??
   Oamenii sunt diferiti, poate un barbat se poate uita la o femeie goala fara sa o pofteasca in inima lui fara sa gandeasca aiurea si astfel nu pacatuieste, dar oare suntem toti la fel ??? putem oare sa ne tinem mintea in frau, vedeti dumneavoastra noi nu trebuie sa ne gandim doar la barbatii care isi pot tine mintea in frau ci la toti, la ce se va gandi un pusti la 12-14 ani cand va vedea acel tablou ??? la ce culori interesante a folosit pictorul, hai sa fim seriosi.

   Uite ce zice Dumnezeu
   1Tesaloniceni 4:3-5
   Căci voia lui Dumnezeu aceasta este: sfinţirea voastră; să vă feriţi de desfrânare,
   Ca să ştie fiecare dintre voi să-şi stăpânească vasul său în sfinţenie şi cinste,
   Nu în patima poftei cum fac neamurile, care nu cunosc pe Dumnezeu.
   Matei 5: 27-28
   Aţi auzit că s-a zis celor de demult: „Să nu săvârşeşti adulter”.
   Eu însă vă spun vouă: Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui.

   Deci pentru pacatul adulterului nu este nevoie decat sa te gandesti aiurea la o femeie, cat de usor poate un tanar sa cada intr-un astfel de pacat.

   Slavit sa fie Domnul!

  • ADULTÉR, -Ă, adulteri, -e, adj., s. n. 1. Adj. (Despre soți) Care a încălcat fidelitatea conjugală. 2. S. n. Infracțiune care constă în încălcarea fidelității conjugale de către unul dintre soți. – Din fr. adultère, lat. adulterium.

   Deci, cum procedăm dacă tânărul nostru nu e căsătorit, dar cade în păcat? Plus că nu prea înțeleg, vezi o femeie, pac, ai căzut în păcat? Te uiți la un tablou, pac, alt păcat? Nu prea e viață asta, păcate la tot pasul …

  • Tabloul nu are sex, e doar o pictura. Nu e cazul sa te ascunzi de un tablou, ca nu se uita pofticios la tine, nu te agreseaza, nu te violeaza. E pasiv, doar reactia ta ar putea duce la un pacat.

  • Pavel, nu mai da citate din Biblie. Înțelege ca în ziua de azi mulți oameni sunt atei sau nu prea ii interesează de biserica și de Biblie ci își trăiesc viata moral, fără sa le spună biserica cum sa se imbrace. Repet, una e credință în Dumnezeu, zei, divinitate, mos crăciun, alta e biserica. Păcatul e în inima și mintea ta, nu la fetele are au sâni. Zice bine Tiberius. Fa-te călugăr, te rog eu.

 14. Avem si noi talibanii nostri…

 15. Pai nu la fel isi dau cu parerea popii si despre programa scolara? De vina e cine-i intreaba.

  Sa nu uitam ca Renasterea si Iluminismul s-au intamplat pe alte meleaguri. Pe aici, daca am avea ocazia, i-am omori cu pietre inca pe cei cu care nu suntem de acord.

 16. giani daca avea un pic de ambitie ajungea ministrul culturii / educatiei 🙂 gen 1950 🤪

 17. Talibanii caută după priceperea și înțelegerea lor limitată, să câștige mai ales merite în fața lui Dumnezeu, lucrând după cum cred ei că ar face plăcere mai mare Domnului. Asta i-ar situa, cred ei, într-o poziție superioara față de restul credincioșilor.
  Pentru atingerea acestui scop este bună chiar și moartea de om.
  La fel opera și Inchiziția. Mult-cam-prea-fericitul este încântat, se pare, de soldații săi cretini din parohii, care văd creștinismul ca pe o armă de folosit contra oricui nu se supune. Lor li se alătură voios și funcționarii unei administrații inepte în care piața de legume-fructe este totuna cu cultura.

  Parohia strică omenia.
  Patriarhia azi ca onania.

  • Să n-avem vorbe: te asigur că am simțul umorului și că oridecâteori băjeții ăia fonfăiți în rochițe negre rag și mugesc inepții „morale”, mă umflă un râs de mă „treaba mare” pe mine.
   În rest ce-ai zis, s-a apreciat! 0:-)

 18. Popii, asemenea comuniștilor, sunt multi-lateral dezvoltați. Acum se pricep și la artă. Doamne feri să se priceapă și la centrale nucleare, că am încurcat-o. Ăă, stai, popii se „pricep” deja la centrale nucleare prin Iran.

  • Cauta despre Oastea Domnului, nu au nimic cu centralele nucleare, dar un fost prieten de-al meu este in organizatia asta care cica a fost de curand reformata si fac antrenamente de lupta corp la copr, cica pentru aparare si trageri cu arma de foc de calibru mic si de vanatoare, cica tot pentru aparare, cand a vazut ca nu vreau sa am a face cu ce imi povesteste el nu a mai vrut sa vorbeasca cu mine si cu ceilalti.

  • Desenele din Coliboaia / Chauvet, basoreliefurile furate de Elgin, columna lui Traian samd, sunt modul in care oamenii si-au exprimat frica sau increderea in forte supranaturale.

   Dar in mintea ta, ele sunt probabil vreo realizare a unei femei negre lesbiene de culoare fara gluten.

  • Mă leși? Tu crezi că dacă niște preoți au fost și artiști, gata, biserica are exclusivitate pe artă? Gândește, bă, că de-aia ți-a dat dumnezeu creier.

  • @din câte știu…

   De Lascaux, Franța, ai auzit? N-are nicio treaba cu religia.

 19. Semidoctzi inchisi la minte. Noaptea mintii. In sec.XXI. Cu asemenea diletanti in pozitii de autoritate si cu preoti incuiati la minte si fara cultura, arta nu mai are nici un viitor…

 20. E foarte bine, nu auzisem pana acum de Genu Berlo, asa am aflat. Deci tocmai i s-a facut reclama. Acuma ce sa spun, ne-am intors in evul mediu. Eu zic sa il inetrziceti pe Michelangelo, nu?
  Sau pictorii romani (Grigorescu, Tonitza si altii), si ei au pictat nuduri. Sau asta nu se pune?

  • @ dana
   Comparatie de inalta cultură artistică:
   Michelangelo, Tonitza si Grigorescu versus Genu Berlo.
   Dați năvală și cumpărați la greu OPERELE lui Berlo !
   Drăcoaicele cu sânii goi din Banu Manta s-au vandut ca painea caldă si deja Clotilda câștiga la Loto, extragere dupa extragere !
   🤣🤣🤣

  • Daca i s-a „facut reclama”, ma astept sa il vad la Sotheby’s saptaman viitoare, sa ii cumpere creatiile Bezos.

   Chiar asa, acum ca e faimos, si dat fiind ca era si un mare talent, de ce se mai complica cu romanii astia inculti? De ce nu face el o tara ca afara, dar chiar afara, gen inchizand usa pe dinafara? Poate are treaba si noi il incurcam pe domnul Celebritate.

 21. băi puță veselă îmi placi, că combați bine! ne vedem la un grătar?
  :)))))

 22. Cel care e cercetat penal e declarat vinovat.

  Premierul puscarias, presedintele CJ Ilfov condamnat definitiv, madam Lagarde cea condamnata definitiv sunt nevinovati.

 23. De ce s-au strâns toți retardații țării pe g4media?

 24. statul (laic) in cur !
  Vin preotii si se uita pana in strafunduri, apoi decreteaza !
  Depinde de ce li se pare ca vad. In functie de asta, ai sau n-ai bafta, te cenzureaza sau nu, respectiv devii cineva sau ramai un neica nimeni !
  PS. In rezumat, asta-i discutia ce a incins spiritele !

 25. Haide PNL! Haide! Poti mai mult! Scoate toti Gianii din sertarele alea intunecate!. Morloci penali!

 26. Aloo, hotii striga hotii?

  Adica avocatii cenzurii si propagandei g.a.ipatrumedia au o problema cu cenzura cand este aplicata pe materiale progresiste?

  credinta oamenilor poate fi porcita, fara consecinte, de progresisti fara consecinte?

  Ipocrizie crasa mai himerelor, sunteti odiosi de ipocriti

  Cenzura este buna doar cand este cenzura progresista, daca este cenzura de alta natura, nu mai e buna ! E abuz ! E ilegal

 27. Bor transformă religia ortodoxă în musulmană. Păi de ce nu le puneți baticuri in cap la românce ? Băi retardaților terminați cu extremistul.

  • Pai asa ar trebui, femeile sa poarte capul acoperit, sa fie imbracate decent cu o fusta pana la pamant.
   Este gresit sa fi decent si cu bun simt???
   Este gresit sa nu ai pornografii le pereti pe care le numesti tablouri???

  • Pavel, uite ce e. Îți propun sa facem asa. Femeile sa poarte baticuri, și fusta pana la pamant, iar bărbații sa poarte și ei fusta, ca nu mai pot femeile sa fie atrase în păcat de cum se vede corpul bărbatului prin pantaloni, ma înțelegi, nu? Și sa poate și bărbații un hijab ceva, ca păcătuiesc femeile cu gândul când vad un gat de bărbat.

 28. PNL = Prostia N-are Limite

 29. Vrem poze cu doamna Ioana Câmpean, are parul scurt, roz si crize de identitate?

 30. de cind e o institutie de stat sediu al bisericii? tu mai si gindesti, sau doar vomiti cuvinte?

 31. Era de așteptat, România este o țară fundamentalist ortodoxă. Asemeni PCR, și BOR e-n toate cele ce sunt…

  • Ferice d cei ce au văzut și n-au crezut🤣🤣
   La următoarele alegeri tot cu ” răul cel mai mic”, înainte 🤣🤣!

 32. Palatele Brancovenesti… Sau e biserica brâncoveneasca? Sau femeile sa între și în palate cu batic pe cap, doar pentru ca… Brâncoveanu? Sau pe o raza de 1 km în jurul PALATELOR Brancovenesti nu e voie sa înjuri ca ești în casa lui Brâncoveanu? Serios, va duceți prea departe. E un san pe un tablou într-o galerie de arta, în curtea unui PALAT, get over it.

 33. Talibanii nu avansează doar in Afghanistan…

 34. Dle Pavel, daca dvoastra va uitati la un nud expus in muzeu si vedeti doar niste tate si sfarcuri, un artist si un iubitor de arta vede o simfonie. Vede maiestria artistului de a reprezenta corpul uman, felul in care se joaca cu umbrele, trasaturile si culorile.
  Nu vreau sa va dau lectii de interpretare artistica, dar nici dvoastra sa nu dati lectii de moralitate, chiar preoteasca, pt ca stim cu totii foarte bine ca nu e cazul.
  Daca va doriti o societate controlata de norme bisericesti, cititi putin despre Inchizitie.
  Daca considerati jignitoare opera unui artist, nu mergeti la expozitie, asa cum nici eu nu voi merge la slujba unui preot al carui comportament/caracter nu il aprob. E atat de simplu.
  In ceea ce priveste amestecul Bisericii in treburile si institutiile statului, explicatia e simpla. Suntem condusi de analfabeti functional si infractori, al caror scop e sa tina populatia needucata si saraca, pt voturi. Iar Biserica nu face altceva decat sa profite, uitand de fapt ca rolul ei este de a pastori Mieii Domnului, nu de a mana oile.