G4Media.ro

DOCUMENT Scrisoarea de candidat a lui Dan Barna la șefia partidului: USR…

DOCUMENT Scrisoarea de candidat a lui Dan Barna la șefia partidului: USR a crescut și a ars etape pe care alte partide le consumă în zeci de ani/ Am devenit expert în administrat orgolii și stins incendii emoționale

Liderul USR, Dan Barna, afirmă, în scrisoarea de candidat la șefia USR obținută de G4Media.ro, că sub mandatul său partidul ”a ars etape pe care alte partide le consumă în zeci de ani”. Barna amintește că a devenit președintele partidului în urmă cu doi ani,  pe vremea când USR avea aproape 1.500 de membri și un număr de filiale, undeva peste 50.

”Acum suntem peste 15.000, aveam 555 de filiale la 20 iulie. Știți câți oameni au intrat în USR în iulie 2019? Peste 1500. Vă dați seama la ce viteză de creștere am ajuns?”. În scrisoarea către colegii de partid, Barna mai susține că a devenit ”expert în administrat orgolii și stins incendii emoționale, de la unele serioase, la focuri de paie cu aparență de catastrofă” și că a reușit să țină partidul unit.

Deputata USR, Cosette Chichirău, care este și președinta organizației județene din Iași a formațiunii, a anunțat că îl contracandidează pe Dan Barna la șefia partidului în cadrul alegerilor interne care vor avea loc la începutul lunii viitoare.

Alianța USR PLUS a dat miercuri, în Piața Universității din București, startul campaniei de strângere de semnături pentru candidatura lui Dan Barna la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Redăm mai jos integral scrisoarea de candidat la alegerile prezidențiale

”Dragi colegi,

De trei ani de zile, viețile noastre sunt legate inseparabil de USR.

Fiecare dintre noi a intrat în politică cu un vis sau un of, cu o speranță sau o ambiție, unii entuziaști, alții îndârjiți sau din disperarea de a face ceva. Iar USR a fost locul unde am putut să armonizăm toate aceste idealuri, emoții și trăiri.
Acum mai puțin de doi ani, USR m-a ales Președinte.

Am lucrat de atunci cu toate curentele din partid, orice membru care a dorit să-mi vorbească a avut ușa deschisă, am petrecut mii de ore în dialoguri și dezbateri interne, am bătut țara și am stat la taifas cu aceia dintre voi care ați simțit nevoia.

Am devenit expert în administrat orgolii și stins incendii emoționale, de la unele serioase, la focuri de paie cu aparență de catastrofă. Am reușit să țin partidul unit și să-l duc spre atingerea unor obiective care pentru foarte mulți păreau de neatins, dar pentru noi au devenit motive să dovedim cât de grozavi suntem. Am reușit să țin USR în acești ani sub zodia unui asumat – nu se poate să nu se poată. Iar cele mai multe mențiuni de “am făcut”, “am reușit” “am realizat” vă rog să le citiți la plural. Pentru că pluralul = echipa USR.

În tot acest timp, USR a crescut și a ars etape pe care alte partide le consumă în zeci de ani. În 2017 am preluat un USR care era la 5-7% în sondaje. Un consultant european mi-a spus în 2018 că cele mai multe partide noi își încheie povestea cam la un an după ce reușesc un succes notabil. Se întâmpla asta din motive de criză de creștere. Mi-a spus, era chiar în timpul campaniei #FărăPenali, că au fost mirați că povestea USR continuă…

Povestea USR continuă cum a și început: întrecând așteptările și răsturnând pariurile.

2018 a fost anul în care am reușit să stabilizăm partidul la 10 – 13% în sondaje și am creat un proiect politic – Alianța USR PLUS, care s-a bătut de la egal la egal cu PSD și PNL în primele noastre alegeri de după 2016. Alianța e proiectul politic în jurul căruia s-au coagulat 2 milioane de români, care așteaptă de la noi mai mult.

Acum 2 ani am venit în fața voastră cu un program care se numea USR de la mișcare politică, la partid. Nu m-am dat înapoi vreodată de la asumare și am acceptat cu aceeași seninătate și responsabilitate atât deciziile la îndemână, cât și pe cele grele și care păreau la momentul respectiv imposibil de luat sau de pus în practică. Am avut întotdeauna în gând viziunea pe termen lung și încrederea că împreună vom trece peste fiecare etapă de emoție internă, pentru că indiferent de tumult și păreri, atunci când a fost vorba să muncim pentru România, am făcut-o împreună.

Am făcut progrese uriașe în cei doi ani de când USR m-a ales Președinte:

 • Am început acest mandat pe vremea când USR avea aproape 1.500 de membri și un număr de filiale, undeva peste 50. Acum suntem peste 15.000, aveam 555 de filiale la 20 iulie. Știți câți oameni au intrat în USR în iulie 2019? Peste 1500. Vă dați seama la ce viteză de creștere am ajuns? Într-o singură lună din 2019 au intrat în partid mai mulți membri decât erau în tot partidul atunci când am devenit președinte. Acești noi membri vin într-o construcție solidă, într-un proiect care a ajuns să fie singurul partid politic mare ridicat după 1989, de jos în sus. Singurul start up politic din România post-comunistă care a făcut pasul creșterii și stabilității.
 • Atunci când părea că nu mai e vreo speranță, mi-am asumat managementul proiectului și am reușit împreună să strângem un milion de semnături pentru inițiativa cetățenească #FărăPenali, care astăzi este inițiativă de modificare a Constituției. Acest lucru a fost posibil printr-o mobilizare extraordinară a membrilor, voluntarilor și simpatizanților noștri. România a crezut în noi.
 • Am preluat un partid care avea contabilitatea în sacoșe și acum avem un buget anual pus în dezbatere, analizat, aprobat de Biroul Național, cu un departament financiar funcțional. Am pus bazele unui secretariat general împărțit pe departamente care oferă asistență colegilor și ajută la coordonarea activităților din teritoriu.
 • Am preluat un partid care își construia identitatea și am lansat împreună primul proces participativ pentru programul de guvernare – https://www.usr.ro/program-de-guvernare-participativ-revolutia-cetatenilor-2/. Toți membrii au putut să contribuie și foarte mulți au făcut-o. Am validat în BN capitolele de Economie, Agricultură, Fonduri Europene, Educație, Sănătate, Politică Externă și Diaspora. Vrem să schimbăm raportul de forțe definitiv spre cetățean – puterea la cetățeni. Fie că e antreprenor, părinte, pacient. Trebuie să putem alege, trebuie să avem un cuvânt de spus. Aceasta este linia roșie.

După 2 ani pot să spun cu toată încrederea că astăzi USR este mult mai mult decât o mișcare politică, este un partid în toată puterea cuvântului.

Spiritul efervescent al USR este cel ce ne-a adus până aici. Avem suficiente mecanisme interne de autoreglementare să știm că nu vom deraia de la principiile noastre cele mai importante – transparență, democrație internă, asumare. Dar nu mai este suficient să fim o societate funcțională doar în interiorul partidului. Este timpul să începem să ne asumăm mai mult riscuri, să luăm deciziile grele și să construim pentru obiectivul final – guvernare.

De aceea, platforma cu care vin astăzi în fața voastră pentru a vă cere încrederea și sprijinul pentru un nou mandat la conducerea partidului este USR la guvernare. Cu tot ceea ce înseamnă această transformare majoră pentru
USR, un partid născut și crescut în spirit de opoziție. Cred cu tărie că în viitorul mandat putem și trebuie să ne asumăm:

 • pregătirea echipei care va guverna România la toate nivelurile administrației: consilieri locali, județeni, primari, miniștri și, nu în ultimul rând, pentru funcția de Președinte al României;
 • definirea identității noastre ideologice, pornind de la opțiunile majore de măsuri de guvernare pe care USR și le-a definit și continuă să și le definească prin programul de guvernare;
 • continuarea profesionalizării partidului, cu funcționarea eficientă a tuturor mecanismelor interne și asumarea responsabilității conducerii partidului la toate palierele.
  Acesta este următorul nivel: trebuie să vorbim despre cum vom schimba și despre cum vom Salva România.

Aceasta este Revoluția decenței de care România are disperată nevoie astăzi, aceasta este Schimbarea pe care oamenii o așteaptă de la noi. Și care trebuie să înceapă din interior.

Vă cer acum, pe lângă să credeți în mine mai departe, să credeți în voi, dragi colegi. Să credeți în voi asumat că luați decizia corectă și că sunteți gata, în viitorul apropriat, să vă asumați un rol mai important în reconstrucția României, ridicând ochii de la noi înșine și privind spre orizont.

La momentul acesta al istoriei României noi nu mai avem luxul de a ne codi, de a sta pe gânduri sau de a ezita în căutarea vreunei virgule care să ne facă drumul perfect. Obiectivele și așteptările de la noi sunt mult mai mari de atât.

Sunt Dan Barna și pentru aproape 2 ani de zile am fost mândru să reprezint USR din funcția de președinte de partid. Aveți încredere în mine să vă reprezint și în următoarea etapă a partidului nostru și împreună vom continua să scriem povestea fabuloasă a USR.”

Descarca aici scrisoarea de intenție a liderului USR

Citește și:

Cosette Chichirău îl contracandidează pe Dan Barna la șefia USR: ”Teambuildingul președintelui va dispărea. Pentru că în USR nu avem nevoie de cultul personalității” / Alegerile vor avea loc la începutul lui septembrie

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Un alt gunoi care a furat munca altora cu un tupeu nemaivăzut.

 2. Mai tineti minte bancul cu Fat Frumos?……si crestea intr.o zi cat altul in 10 ani! Si intr.o saptamana a imbatranit!!(ca sa ma exprim elegant)
  USR=LGBT
  MozaiQ a spus.o nu eu!!!! https://www.g4media.ro/asociatia-mozaiq-romanii-au-respins-ura-si-dezbinarea-si-nu-au-legitimat-un-act-politic-menit-sa-stigmatizeze-comunitatea-lgtb.html

  • Ti-a luat mult sa postezi comentariul asta, se vede. Daca tăceai, filosof ramaneai.
   Asa ai spus o prostie mai mare ca tine si ti-au pus automat eticheta de postacel in solda psd,pentru ca asta este una din eternele laturi cu cate zace in gura un partid incompetent pe nume psd si afiliatii lor a3 si rotv.
   Nu vad ce legatura are lgbtq cu usr totusi, doar ca ei au sprijinit intelegerea umana si au indemnat la respectarea unor drepturi,dar in fine, asa e pe la voi pe acolo, doar ura si minciuna.

  • Pentru linistea lui Mos Ion Roata:

   USR=PSD

   Amandoua partidele sunt contra naturii: USR si-a ales orientarea sexuala, iar PSD si-a ales orientarea politica totalitara.

  • Lasati-l pe Dan, ca omul e homofob. Trist.

  • La ce ne ajuta ca esti homofob si te consideri ”natural” si ”normal”?

 3. daca astia nu is buni puteti vota PSD sau noul USL (Alde+ProRomania) in continuare daca e ok cum suntem acum

 4. E pacat ca tipa care ii este competitor defileaza si il acuza cu clanuri si cultul personalitatii. 🙁

 5. Sa i se ofere domnului Presedinte un premiu inramat.

 6. E limpede ca avem nevoi de altceva USR este o alternativa viabila si aproape singura care are credibilitate,tara este a tuturor,viitorul este al tinerilor,nimeni in politica nu ramane „imaculat”important este sa fie onest si sa creada in ceea ce face,de impostori ,corupti si parveniti suntem satui pana-n gat !

 7. Fabulos cat de plin de sine poate fi acest tovaras.
  Nu va grabiti sa aruncati cu epitete, sunt total anti-psd, anti-comunist, anti-etatist, anti-stangist…hopaaa…
  Sunt de dreapta, asa ca usr reprezinta un pericol de alta natura decat psd, dar….este un monstru de stanga, care mai tarziu sau mai devreme va musca.

  • Speculatii nefondate. Despre orice partid se poate spune ca reprezinta un pericol.

 8. Celor care acest domn, si anume Dan Barna, nu va place, dar va place USR, aveti curajul sa va inscrieti in partid cel putin sa votati la alegerile interne. Sau de ce nu chiar sa candidati la pozitia de presedinte. Pana una alta, e singurul partid unde functioneaza democratia, iar daca membrii il voteaza ca presedinte care e problema.
  Iar daca nu va place USR, cum a zis cineav mai sus, votati in continuara mizeria actuala.

  • USR este OK dar acest tip nu merge.
   Nu-mi inspira incredere si nici nu am sa votez cu el.
   In familia mea multi au votat cu USR,dar acum nici nu se pune problema.
   Acest tip trage USR in jos.

 9. Un text foarte bun, mi-a placut, iar povestea USR, intr-adevar, este unica in politica romaneasca. Succes, USR!

 10. Pe aceasta crestere si pe acesti nou-veniti se si bazeaza „Presedintele” Barna la alegerile pentru sefia USR.
  Spera, probabil, ca sint multi membri precum cei care raspund criticilor la adresa lui Barna sau Ciolos (acelasi lucru) cu marele argument „sinteti niste psd-isti nenorociti” (imi vine asa un zimbet in coltul gurii cind ma gindesc ca multi dintre astia in 2016 au stat acasa ca n-aveau ce s-aleaga).
  Eu sper ca nu si ca va fi inlaturat acest pericol major pentru USR.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.