G4Media.ro

DOCUMENT Proiectul rectificării bugetare: deficitul bugetar va ajunge la 7,13% din PIB,…

DOCUMENT Proiectul rectificării bugetare: deficitul bugetar va ajunge la 7,13% din PIB, deși la finalul lunii octombrie era de doar 4%. Fondul de rezervă primește peste 700 de milioane de lei

Ministerul Finannțelor a publicat miercuri seară proiectul de OUG privind rectificarea bugetară. Proiectul prevede alocări semnificative pentru Fondul de rezervă al guvernului (folosit discreționar de premier, de obicei), Ministerul Sănătății, al Muncii și al Finanțelor, dar și scăderi mari de bugete la Agricultură și Transporturi.

De remarcat că proiectul de OUG prevede o creștere masivă a deficitului bugetar în doar două luni. Dacă la finalul lunii octombrie deficitul era de 4.03% din PIB, deficitul pe totalul anului va ajunge la 7,13% din PIB.

 • Iată cele mai importante informații din proiect:

Bugetul de stat pe anul 2021 se majorează la venituri cu suma de 1,11 miliarde de lei lei, iar la cheltuieli se diminuează cu suma de 1,29 miliarde lei credite de angajament și se majorează cu suma de 5,94 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul se majorează cu suma de 4,83 miliarde lei.

Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naționale (cash) crește la 84.905,1 milioane lei acesta menținându-se la 7,13% din PIB.

Proiectul prevede o sumă uriașă, de 727,3 milioane lei, pentru alimentarea Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Ministerele cu cele mai mari creșteri de buget:

– Ministerul Finanțelor – Acțiuni Generale: +3,4 miliarde lei

Ministerul Sănătății: +2,4 miliarde lei

– Ministerul Muncii: +2,1 miliarde lei

Ministerele cu cele mai mari scăderi de buget:

– Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: -2,3 miliarde lei

– Ministerul Transporturilor: -757,3 milioane lei

– Ministerul Energiei: -172,8 milioane lei

Citește aici proiectul integral de OUG și Nota de Fundamentare

În curs de actualizare / Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Transporturi minus 0.7 miliarde. Exact ce vor romanii!

 2. Începe furatul!

 3. Ăștia de la USR sunt de vină! Nici nu mai erau în guvern la ora aia dar sigur l-au stresat pe Superman și i-a crescut deficitul brusc!! Oameni răi!! Zici ca e banc de Radio Erevan!

 4. Faina rectificarea… de exemplu, capitolul transporturi: taie aproape 1 miliard de lei de la cheltuielie de cofinantare cu fonduri europene (mai sunt si pe exercitiul 2014-2020, care se termina in curand, si se pierd banii… ca idee, 2014-2020 se refera la perioada in care se pot demara proiectele, apoi trebuie terminate in 2-3 ani, ceva de genul… dupa care se dau 300 milioane la acoperit gauri negre care sug constant bani pe fel de fel de prostii si nu sunt rerformate (gen CFR sau Tarom).

  Si apoi se gasesc patrihoti de la PSD si PNL si AUR sa zica ca vai, UE nu face nimic pentru Romania, nici fonduri europene nu ne da… aici fiind o situatie clar din seria „Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista”: ca sa atragi banii, trebuie sa acoperi niste cheltuieli initiale pe care ti le deconteaza UE ulterior in cea mai mare parte.

 5. Mh, la transporturi s-au taiat banii pentru metroul catre Otopeni, oricum Drulaul i-a pus un mic sabot de frana pe traseu.

 6. Romanii sa mai astepte cu infrastructura ca bani de furat nu sunt altii. Asa ca trebuie luat de la Transporturi si dat la pixu lu Prim Ministru pentru furat. Adica o sa vedem din nou trenuri oprite in camp, victime pe sosea

  Acum e si mai clar de ce le-au stat USR in gat lui catu, PSD & iohannis.

  Aia nu acceptau sa se intample asa ceva.