G4Media.ro

DOCUMENT Plângere penală împotriva șefului CNSAS. Constantin Buchet este acuzat de abuz…

DOCUMENT Plângere penală împotriva șefului CNSAS. Constantin Buchet este acuzat de abuz în legătură cu avizul emis în cazul Adinei Florea, propusă la șefia DNA

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a depus luni, la DIICOT, o plângere penală împotriva președintelui Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Constantin Buchet, acuzat că ar fi comis mai multe infracțiuni în cazul avizului de necolaborare cu Securitate acordat Adinei Florea, propusă la șefia DNA. După cum reiese din documentul obținut de G4Media.ro, Asociația îl acuză pe Buchet de abuz în serviciu, uzurpare de funcţii, fals intelectual, uz de fals şi comunicare de informaţii false. În plângere se arată că președintele CNSAS ar fi eliberat ilegal adeverința de necolaborare.

Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), organismul care stabilește calitatea sau lipsa calității de colaborator / lucrător al Securității, se află în pragul unui blocaj total, a dezvăluit G4Media.ro pe data de 10 ianuarie.

Șase din cei 11 membri ai colegiului, inclusiv persoane numite de PSD și UDMR, îl acuză pe președintele Constantin Buchet că a încălcat de mai multe ori legea, luând singur decizii care nu sunt valabile fără un vot în plenul instituției.

Cei șase i-au transmis o scrisoare lui Buchet prin care îi atrag atenția că, până nu clarifică în scris și în mod public situația în care a atras CNSAS prin acțiunile sale ilegale, instituția s-ar putea afla în blocaj.

Scrisoarea a fost semnată de Alexandra Toader (numită de președintele Iohannis), Sulfina Barbu (numită de PNL), Germina Nagâț (numită de USR), Dinu Zamfirescu (numit de PNL), Ladislau Csendes (numit de UDMR) și Adrian Cioflâncă (numit de PSD).

Membrii colegiului CNSAS îi reproșează lui Constantin Buchet că adresa transmisă CSM pe 28 decembrie 2018, referitoare la situația verificării Adinei Florea și a altor patru persoane, ”ridică grave probleme de ordin legal”. Ei îl acuză pe președintele CNSAS că și-a depășit atribuțiile prevăzute de lege, substituindu-se Colegiului, prin faptul că, în nume personal, a dat verdictul cu privire la lipsa calității Adinei Florea și a altei persoane de colaborator / lucrător al Securității.

Cei șase îi atrag atenția lui Buchet asupra faptului că doar Colegiul, întrunit în ședință în prezența a cel puțin opt membri și cu votul majorității, poate stabili calitatea sau lipsa calității de colaborator / lucrător al Securității.

”V-ați antepronunțat cu privire la calitatea de colaborator / lucrător al Securității în privința a două persoane, ceea ce ridică probleme grave de legalitate. Acesta este un viciu de procedură, cauzat de precipitarea cu care ați gestionat situația, în condițiile în care, subliniem încă o dată, orice membru al Colegiului are dreptul să solicite verificări suplimentare. Mai mult, nu am fost lăsați să ne exercităm dreptul de a vota, dumneavoastră substituindu-vă Colegiului prin luarea unei decizii în nume propriu.

Prin urmare, până clarificați în scris și în mod public această situație fără precedent în care ați atras instituția, generând grave probleme de legalitate, noi, subsemnații, vă solicităm să nu includeți pe ordinea de zi a ședințelor Colegiului nota de constatare și avizul Direcției Juridice cu privire la doamna Adina Florea. Lipsa unei reacții din partea dumneavoastră ar putea conduce la un blocaj instituțional, lucru pe care niciunul dintre membrii Colegiului nu și-l dorește”, avertizează semnatarii scrisorii către Constantin Buchet.

Luni, G4Media.ro a scris despre faptul că acordarea avizului CNSAS în cazul Adinei Florea, propusă din nou la DNA de ministrul justiției, ridică o serie de probleme de legalitate, citând o notă adresată pe data de 3 ianuarie președintelui instituției, Constantin Buchet, de către Alexandra Toader, membru al Colegiului. Aceasta a atras atenția că ședința din 21 decembrie 2018, în care trebuia să fie luată în discuție Nota de constatare referitoare la Florea, nu a mai avut loc și că documentul (avizul de necolaborare) a fost întocmit înainte de a primi răspunsurile de la toți deținătorii de arhivă, în cazul de față MApN (detalii aici).

Ulterior, Germina Nagâț, membră a Colegiului CNSAS din partea USR, a transmis o serie de precizări pentru G4Media.ro referitor la modul în care i-a fost dat Adinei Florea avizul de necolaborare cu fosta securitate comunistă, într-o ședință care de fapt nu a avut loc și cu presiuni și acuzații din partea președintelui instituției, Constantin Buchet, la adresa funcționarilor din Consiliu (detalii aici).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Ce tupeu ai Constantin Buchet! Cine te crezi?? Îmi vine să cred că te-a cumpărat PSD et Co!! Te mai poți privi în oglindă? Mai poți dormi liniștit că ai fost „corect”? Nu te mustră conștiința??? Cred că fie nu o mai ai, fie nu ai avut-o niciodată.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.