G4Media.ro

DOCUMENT: OUG 114, modificată prin ordonanță de urgență. Proiectul asumat de Ministerul…

DOCUMENT: OUG 114, modificată prin ordonanță de urgență. Proiectul asumat de Ministerul Finanțelor e semnat de Gheorghe Gherghina din BNR. Modificări majore pentru bănci, administratorii de fonduri de pensii și companiile din energie, dar nu și pentru telecom

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de ordonanță de urgență care ar urma să modifice OUG 114, faimoasa ordonanță a lăcomiei. Proiectul prevede scăderea taxei pe activele bancare și o nouă formulă de calcul pentru ROBOR, suspendă temporar cererea ca administratorii de fonduri de pensii din Pilonul II să-și majoreze capitalul social și aduce modificări în energie.

Citește aici proiectul integral de OUG pentru modificarea OUG 114

Interesant este faptul că la semnătura electronică a documentului postat de Ministerul Finanțelor pe site-ul propriu apare numele lui Gheorghe Gherghina, fost director în minister și actual membru în Consiliul de Administrație al BNR. Banca Națională a fost unul dintre marii adversari ai OUG 114, despre care a spus că va duce la distrugerea sistemului bancar.

Principalele modificări propuse de proiectul de OUG:

Domeniul bancar:

Taxa pe active nu mai este legată de nivelul indicatorilor ROBOR

Scade taxa pe activele bancare de la 1,2% din active plătibilă trimestrial la 0,4% plătibilă semestrial pentru băncile cu cotă de piață de peste 1% și 0,2% plătibilă semestrial pentru băncile cu cotă de piață de sub 1%.

De asemenea, sunt eliminate din baza de taxare o serie de active bancare.

Mai mult, băncile care nu înregistrează profit vor fi scutite de plata taxei pe active, iar la băncile care au profit valoarea taxei nu va putea depăși nivelul profitului.

Dispare referința ROBOR pentru dobânzile calculate de bănci la creditele în lei în urma modificării altor acte normative. ROBOR va fi înlocuit cu un indice calculat trimestrial de BNR pe baza tranzacțiilor efective

Pilonul II de pensii

Administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II primesc o gură de aer până la 31 decembrie 2019, data până la care a fost amânată cerința privind majorarea capitalului social. OUG 114 prevedea ca această mărire să aibă loc până la 1 mai. Administratorii vizați au contestat puternic prevederea, calificând-o drept nerealistă și imposibil de aplicat

Energie

Producătorii de energie electrică pe cărbune vor fi scutiți de plata taxei de 2% pe cifra de afaceri. Este o excepție pentru marile companii de stat CE Oltenia și Combinatul Hunedoara, aflate într-o situație financiară dificilă și pe care taxa de 2% le-ar fi dus direct în faliment, creând probleme sociale uriașe într-un an electoral.

Rămâne de văzut dacă introducerea acestei excepții nu intră în conflict cu legislația comunitară.

De remarcat că proiectul de OUG nu prevede nici o diminuare sau modificare a taxei de 2% din cifra de afaceri a companiilor de telecomunicații, taxă introdusă tot prin OUG 114.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Aveţi ce votaţi. Vreţi să întreţineţi din taxele voastre complexele energetice falimentare? Atunci nu votaţi, fraierilor – câştigă PSD şi vă sărăceşte.

  • Bah lunatecule, daca nu votam PSD si-ti citeam comentariile tampite, cu siguranta as fi devenit pesedist! Scrie mai bine pe a3! Lasa-ne pe noi, pesedistii adevarati, aici pe g4!

 2. Nu le convine la banci, sa se care! Da, dupa cum pare, intind sa cred ca nu pleaca niciuna…

  • eu iti propun sa te cari tu,in rusia,acolo unde inca mai practicati trocul in lipsa bancilor.maimutzo!!!
   mai multe banci inseamna concurenta…2-3 banci inseamna cartel.Dar un maimutzoi ca tine din specia siberiana ce sa inteleaga?

  • Vezi mai bine, sa nu cada sacu ala de pe catîr si nici sa moara cainele de drumul tau lung, ca vad ca tu esti prea ingrijorat de intelepciunea mea…

  • Ia zi-ne si noua, Asistatule! Iti place Viorica?

  • Haideti sa nu le mai raspundem trollilor, nu facem decat sa le dam apa la moara.

   #sieuvotez #farapenali

 3. E tare Gherghina ala cu creionul chimic la ureche! Ca si Ion Ghizdeanu de la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza!
  2 fosile „fosilizate” si depasite de timp!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.