G4Media.ro

DOCUMENT O nouă încercare de a deconta controversatele proiecte PNDL din fondurile…

DOCUMENT O nouă încercare de a deconta controversatele proiecte PNDL din fondurile europene: proiect de OUG

Un proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene prevede posibilitatea ca beneficiarii controversatului Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL) să-și poată deconta proiectele din fondurile europene alocate României pentru marile lucrări de infrastructură.

Propunerea a fost sesizată de europarlamentarul USR Cristian Ghinea, care compară încercarea Guvernului Orban cu tentativa fostelor guverne PSD de a recupera din fonduri europene cheltuielile realizate prin PNDL, un program criticat chiar de către liderii liberali pentru că a fost folosit de social-democrați în scopuri politice.

G4Media.ro a scris în luna octombrie că Comisia Europeană a refuzat cererea guvernului Dăncilă de decontare din fondurile europene a proiectele de apă și canalizare realizate de baronii locali prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL). DG Regio, Departamentul pentru politică regională și urbană al Comisiei Europene, a transmis Ministerului Fondurilor Europene, condus la acel moment de ministrul Roxana Mânzatu, că exclude o asemenea propunere. PSD voia să recupereze în acest mod 1,8 miliarde de lei, adică aproape 0,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară.

La acel moment, Comisia Europeană a refuzat categoric propunerea guvernului pentru că proiectele finanțate prin PNDL nu respectă standardele cerute de Comisie și nici nu se înscriu în strategia Comisiei Europene. În plus, experții executivului european au transmis că PNDL a fost creat special pentru a submina fondurile europene.

De această dată, guvernul Orban vrea să deconteze proiectele PNDL din banii europeni destinați Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), adică marilor proiecte de infrastructură, unde România e în mare întârziere cu marile proiecte de căi ferate sau drumuri.

Sursa Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. facem pariu ca amu o sa se poata deconta ?

  • De bună seamă că acum se va putea!
   Pe lîngă faptul că se referă la altă finanțare, exista și spate!
   Anul viitor trebuie să se închidă pe deficitul asumat.
   Iar 0.2 din pib nu e de ici de colo…
   Relax, pix!
   Frații Micula și-au luat banii! ???

 2. PNL, PSD. Acelasi lucru.

  Vor sa mai fure si din banii europeni. Nu le ajunge ca au taiat 2 miliarde de la educatie si mai totul s-a dus spre PNDL.

  • Pe aceștia nu mai au cum să-i fure boss!
   Ăștia deja au fost furați.
   Acum se încearcă acoperirea găurii din banii europeni!
   Ce doamne!?
   E atât de simplu.
   Sau nu?
   Cred că nu….