G4Media.ro

DOCUMENT Pe urmele PSD: Ministerul Culturii vrea ca și platformele video online…

DOCUMENT Pe urmele PSD: Ministerul Culturii vrea ca și platformele video online să intre sub controlul CNA. Proiectul legislativ, retras după doar o zi din dezbaterea publică

UPDATE: Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat pentru G4Media.ro că proiectul de implementare a directivei UE era demarat încă din mandatul precedentului ministru, Daniel Breaz (PSD), iar pentru crearea proiectului de lege a fost creat un grup de lucru inter-ministerial. Ministrul Gheorghiu a mai spus că vor urma dezbateri publice pe marginea proiectului.

Articolul inițial: Ministerul Culturii a pus în dezbatere publică pe 29 aprilie un proiect de lege care include și platformele de partajare video online în rândul serviciilor ce ar urma să fie controlate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Practic, proiectul ar fi dus la prima reglementare a internetului în România, dând CNA posibilitatea să șteargă conținut online. PSD a avut o inițiativă identică în urmă cu zece ani. În 2010, Olguța Vasilescu a inițiat un proiect de lege care prevedea ca domeniul internetului să fie controlat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), dar a retras proiectul la fel ca acum în urma scandalului declanșat.

Proiectul ministrului culturii a fost sesizat în premieră de publicația Profit.ro. La doar o zi distanță, Ministerul Culturii a anunțat că a scos proiectul din dezbatere publică.

Ministerul Culturii, condus de ministrul Bogdan Gheorghiu, fostul șef al OTV Suceava, a invocat o presupusă nevoie de armonizare cu legislația europeană. E vorba despre ”necesitatea implementării Directivei 1808/2018 privind serviciile mass-media audiovizuale”.

Proiectul Ministerului Culturii includea explicit platformele video în definiția serviciilor audiovizuale:
– serviciu de platformă de partajare a materialelor video – serviciul al cărui scop principal sau al unei secţiuni disociabile a acestuia ori o funcţionalitate esenţială a acestuia constă în furnizarea către publicul larg de programe sau de materiale video generate de utilizatori, sau a ambelor categorii, în scop informativ, de divertisment sau educativ, pentru care furnizorul platformei de partajare a materialelor video nu are responsabilitate editorială, prin reţele de comunicaţii electronice, a căror organizare este stabilită de către furnizorul platformei de partajare a materialelor video, inclusiv prin mijloace automate sau algoritmi, în special prin afişare, marcare şi secvenţionare;”

Mai mult, proiectul ar fi introdus obligația ca platformele video online să primească licență de funcționare de la CNA:

– să elibereze licenţe audiovizuale, autorizații privind notificarea serviciilor media audiovizuale la cerere și a platformelor de partajare a materialelor video, avize de retransmisie și autorizaţii de retransmisie”

Proiectul prevedea pentru platformele video online obligații similare cu cele aplicabile televiziunilor în privința reclamelor ori a conținutului nepotrivit pentru minori. În cazul nerespectării obligațiilor, CNA ar fi avut dreptul să ceară interzicerea accesului la respectiva platformă online:

(1) În cazul în care conținutul unei platforme de partajare a materialelor video încălcă dispozițiile art. 425 și 426 și nu sunt disponibile alte mijloace eficace pentru a pune capăt sau a interzice încălcarea și pentru a evita riscul unor prejudicii grave aduse intereselor colective ale publicului, Consiliul poate solicita:
a) furnizorilor de platformă de partajare a materialelor video să îndepărteze conținutul ilegal sau restricționarea accesului la aceasta sau afișarea explicită a unui avertisment către utilizatori în momentul accesării acestui conținut;
b) furnizorilor de servicii de găzduire să înlăture, să dezactiveze sau să restricționeze accesul la o platformă de partajare a materialelor video;
c) operatorilor de registre să elimine numele de domeniu al platformei de partajare a materialelor video.

Practic, aceasta a fost prima tentativă de reglementare a conținutului online din România. Reglementarea conținutului online o chestiune extrem de delicată la nivel global.

La o zi după postarea proiectului în dezbatere publică, Ministerul Culturii a anunțat printr-un comunicat retragerea documentului, susținând că ”proiectul nu a parcurs proceduri de avizare la nivel guvernamental și nu a fost supus dezbaterii la nivelul Guvernului”.

Context

Fostul ministru PSD-ist al Muncii, Olguța Vasilescu, a inițiat, în 2010, un proiect de lege care prevedea ca domeniul internetului să fie controlat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Scandalul stârnit l-a determinat pe inițiator să îngroape de proiectul.

”Vrem să evităm constituirea unei noi autorități care să se ocupe exclusiv de domeniul internetului. Această operațiune ar presupune noi fonduri, ceea ce nu este corect deoarece, așa cum știm cu toții, țara trece printr-o criză financiară profundă. Noile reglementări pot trece, cel mai probabil, sub jurisdicția CNA, care, pe lângă prerogativele din domeniul audio-vizualului, poate avea și prerogative în domeniul internetului (…) Este inadmisibil ca oamenii de bun simț care intră pe diverse forumuri și site-uri serioase să fie hărțuiți cu toate mizeriile de persoane care se dedau limbajului suburban și obscenităților. Vă mărturisesc, eram gravidă și mai dădeam câte o declarație pentru diverse site-uri de știri. Mi se făcea pielea de găină când citeam ce scriu toți nevropații despre copilul meu, despre mine și despre orice declaram (…) De asemenea, cunosc un caz în care, grație unui comentariu care nu avea nicio legătură cu realitatea, DNA-ul s-a sesizat împotriva unei persoane importante din Dolj. Cum s-a dovedit ulterior, comentariul era nimic mai mult decât o minciună sfruntată”, declara Olguța Vasilescu în urmă cu zece ani.

Foto: Bogdan Gheorghiu (InquamPhotos / Ilona Andrei)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. motiv de iesit in strada, ca sa vezi ce comunisti sunt in guvernul asta

  • Turcia style
   Dictatura
   Cenzura
   PNL ministru Culturii!!!

  • Un cretin fara ocupatie la ministerul culturii. Ce sa faca sa-l bage si pe el lumea-n seama? Sa puna CNA (care n-ar trebui sa existe deloc) sa supravegheze si internetul.
   Bai boule, sigur nu esti de la ministerul cenzurii si-ai nimerit aiurea la cultura?

  • În RO există şi cenzură involuntară. Muzeul Naţional de Istorie e ţinut în reparaţii din 2002, Biblioteca Digitală a Bucureştilor, chiar în anul Centenarului a dispărut de pe net, într-o ţară de IT-işti, iar TVR Cultural nu se va mai fi reînfiinţa niciodată. În schimb, se poate comasa Ministerul Culturii cu al Educaţiei.

  • Daca CNA inchide uzinele de fake news A3 and company, ok, le mai dam de lucru. Dar cand singura preocupare a CNA e sa nu arate cineva o tzatza la tv sau vreo injuratura in intervalele cand minorii le pot vedea….bine ca manipularea spectatorilor e permisa.

 2. Aaaa ce „ce fumosssss” cum se gandesc unii cum sa pregateasca trenul pt urmatorul PSD sau PNL sau o forma semi dictatura. Nu vreti voi sa controlati tot? Nu mai avem nevoie de democratie?

 3. Ce să facă și Ministerul Culturii, că doar n-o să combată manelismul sau prostul gust și să lase astfel partidele populiste fără masă de manevră…!?

  • pai ma animalule daca asta sunteti, cocalari si sunteti si majoritari cum sa va combata ? lumea poate numai sa fuga de voi

  • Nea Nelule, d-ta aici?! Ce onoare! Dar Covid 19 te cauta pe acasa, nu ti-au spus de la partid ?Sau poate ca doamna Nina si-o fi gasit un amant tanar si vrea sa scape de d-ta ?

 4. În întrecerea socialist-nazistă declanșată în partidul de guvernământ, fiecare ministru, fiecare secretar de stat, fiecare prefect, fiecare președinte de CJ și fiecare primar trebuie să vină cu propuneri eficiente de menținere în jug a prostimii. Noroc cu divizia de monitorizare a rețelelor de socializare care le mai transmit „șăfilor ăi mari” mulțimea de „urări de bine” culeasă din reacțiile la „scurgerile” din laboratoarele guvernamentale de analiză și decizie.

 5. cna sa inchida toate siturile de jurnalism independent, sa nu afle romanii adevarul

 6. Asta-i prost?!
  N-a auzit ca ne pi*ăm pe cenzura lui cu torBrowser sau cu VPN?

 7. Care CNA ,??? asta care slugareste PSDul , asta trebuia desfintat de mult . O sa ramana numai ‘ Latrinele ‘ cu siturile lor , care aduc osanale hotilor si penalilor . Daca vreti acest lucru , desfintati acest CNA si aduceti persoane oneste in aceasta institutie !

 8. PNL și PSD aceeași mizerie! Uite cum și-au dat usl-istii arama pe fata si și-au torpilat peneleii șansele la alegeri.
  Penele și pesede se bat acum pe același electorat. Oamenii care votează pentru valorile liberale trebuie să găsească alt partid.

  Rușine peneleilor că vor să bage dictatura in casă pe ușa din dos, in timpul pandemiei cand oamenii au ca primă preocupare lupta cu virusul!

  Ludovik e și el un pui de Orbán?

 9. Ce s-a întâmplat cu G4media? Mi se pare că după scandalul cu ungurii, au cam întors armele.

 10. CNA trebuia de foarte mult timp desființat ca și SIIJ
  Aceste instituții complet corupte trebuie reorganizate pe cu totul alte principii.

 11. Inca un tantalau ajuns ministru fara nici un merit. Doar un ins lipsit de orice scrupule care incearca sa impuna reglemantari cu stape de la „interlopis” sparlamentari. Fac pariu ca proiectul era unul comun pnl-pzd!!!

  Apropos, cine-i academician-doctor docent Bogdan Gheorghiu? Si cand a castigat nobelul pentru prostie?

 12. PNL, un PSD colorat cu albastru… Ei ne țin în sărăcie și prostie, la fel ca și securiștii roșii.

 13. Asta nu-i dobitocul ăla care a delegat-o pe Rimes să îl repezinte pe Brâncuși???????

 14. ..Alo !!! Alo !!! ..Liniste va rog !!! Stati la locurile dumneavoastra…Vorbeste tovarasul Gheorghiul…Cum ca care Gheorghiu” ??? Ala de adula pe tovarasul Diaconescu Dan, care impartea averi la populatie si facea investigatii criminalistice…Bai tovarasi…Tovarasul Gheorghiu este un element de baza in structura galben cacanie a partidului Tional Leberal Alinist…Toarasu Gheorghiu a pus umaru’ la infiintare statiei locale OTV si numai arestarea miselesca a bravului patriot domnu” Dan a facut ca ascensiune dumisale sa fie franata pana la momentul PNL – USL ( ia mai dute-n …sondajeeee ) Asa incat „liniste in sala de mese”….

 15. „…Guvernantii au scris in 50 de zile cat n-au scris in 30 de ani. Ordonante peste ordonante in topate limbile pamantului! Foarte interesant va fi sa ne spuna ce au vrut si de ce au acceptat arestarea arbitrara a cetatenilor tarilor lor. Si dupa aceea, si ei vor trebui sa gaseasca solutii pentru a plati. Fara ordonante militare sau stari de alerta, adevaratele investigatii, atat jurnalistice cat si cele judiciare abia dupa aceea vor incepe. Atunci sa te tii!
  Daca-i circ, pai circ sa fie!…”
  Eugen Chiracu

  https://ochr.ro/sesizare-penala-inaintata-catre-50-de-tari/?fbclid=IwAR14hFxOcer3ST7i8RKoWn_D-XveermEPA04rNmBVwgNSAVyWbrVK3n71zI

 16. Ȋncepe să-mi fie dor de guvernul Dăncilă !
  De la ei cel puţin nu aveam pretenţii şi ȋi puteam ȋnjura fără reţineri !

  • Si acum, cand e cazul, de ce m-as retine ?! Sunt si eu socata de unele atitudini dancileze ale guvernarii pnl ! Nu ma autocenzurez in a critica cand e grav ce se intampla !
   Mai cred ca mai multi oameni , mai multi profesionisti in orice, ar trebui sa se implice mai mult in partidele in care cred la un moment dat . Sa-si spuna cuvantul sa faca lucruri , propuneri etc… pentru a cenzura cretinatatile , asa cum e asta !! (Posibil sa fiu idealista daca imi inchipui ca asta e posibil…)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.