G4Media.ro

DOCUMENT La aproape 6 ani de la incendiul din clubul Colectiv, România…

Sursa foto: Pixabay

DOCUMENT La aproape 6 ani de la incendiul din clubul Colectiv, România nu are centre de arși și nici centre de recuperare pentru pacienții care au suferit arsuri grave / Guvernul anunță că în acest an încep șantierele pentru trei centre care vor fi finalizate în 2024

La aproape 6 ani de la incendiul din clubul Colectiv, România nu are centre de arși și nici centre de recuperare pentru pacienții care au suferit arsuri grave, potrivit raportului prezentat în ședința de Guvern de ministrul Sănătății. Guvernul anunță că în acest an încep șantierele pentru trei centre care vor fi finalizate în 2024, printr-un proiect cu Banca Mondială.

„Programul cu Banca Mondială va finanța construirea a trei centre de mari arși, la București (Spitalul „Grigore
Alexandrescu”), Timișoara și Târgu Mureș. Proiectele sunt aprobate, finanțarea este aprobată, licitațiile pentru stabilirea constructorilor și șantierele vor demara în ultimul trimestru al acestui an, având termen de finalizare a construcției în cursul anului 2024”, se arată în raportul remis presei de Guvern.

Costurile pentru construirea celor trei centre de mari arși se ridică la aproape 200 de milioane de euro.

Conform documentului, pentru Programul Acțiuni Prioritare Arsuri, statul român nu a alocat fonduri în anul 2017, iar în anii următori alocările au fost între 7 și 9 milioane de lei. În 2018-2019 au mai fost făcute investiții și au existat cursuri de instruire pentru medici în Franța, tot printr-un program cu Banca Mondială.

Sume finanțate în perioada 2015 – 2021 de Ministerul Sănătății pentru unitățile sanitare publice cu compartimente de arși au ajuns în total la 30 de milioane de lei pentru aparatură medicală, 19 milioane de lei pentru consolidarea clădirilor și 13 mii de lei pentru dotări.

Potrivit documentului, aproximativ 10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate. În jur de 1.400 – 1.500 de pacienți reprezintă cazuri de severitate medie și mare, care necesită îngrijiri spitalicești cu o durată mai mare de două săptămâni și, ulterior, servicii de recuperare medicală specializată. Numărul de decese cauzate de leziuni postcombustionale este de aproximativ 200 pe an.

În spitalele din România există în prezent 26 de paturi destinate tratamentului pacienților critici cu arsuri severe și un număr de aproximativ 300 de paturi în spitalele județene și municipale din întreaga țară pentru pacienții cu arsură de severitate mică spre medie, care „necesită îmbunătățiri”.

„În lipsa unei resurse spitalicești suficiente și cu nivelul necesar de competență pentru numărul foarte mare de cazuri de pacienți cu arsuri severe, până la construirea unui număr suficient de Centre de arși și Unități funcționale de arși, este necesară transferarea în străinătate a pacienților care nu pot fi tratați adecvat sau în timp util în România.

● 40 de transferuri internaționale au fost realizate între 2016 și 2020.
● În perioada ianuarie – iulie 2021 au fost transferați în străinătate, la solicitarea comisiilor întrunite la nivelul spitalelor, 12 pacienți cu arsuri severe”, se arată în document.

În 2 decembrie 2020 a fost emis Ordinul Ministrului Sănătății nr. 2063, care definește mecanismul de transfer rapid în
străinătate al acestor pacienți critici. Mecanismul este în acest moment funcțional, precizează Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății mai precizează că a demarat discuții cu mai multe ambasade ale unor țări cu experiență în tratarea arsurilor grave pentru realizarea unor parteneriate pentru preluarea în regim de urgență a cazurilor grave pe care România nu le poate gestiona și pentru realizarea de programe de educație medicală și schimburi de experiență pentru medicii români (Belgia, Franța, Olanda, Israel). Un protocol de colaborare a fost agreat cu Spitalul Reine Astrid Bruxelles și urmează să fie semnat formal în scurt timp de Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență.

Discuțiile privind necesitatea construirii unor centre de mari arși s-au intensificat după tragedia din clubul Colectiv, însă până în prezent nu a demarat niciun proiect. În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, au murit 64 de persoane, iar răniții care au supraviețuit au nevoie și în prezent de îngrijiri medicale. O parte dintre victimele incendiului au supraviețuit datorită transferului lor la spitale specializate din străinătate.

Raportul integral al Ministerului Sănătății poate fi consultat aici.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Lasă că are Danel decorație și popii de la Athos 1 milion de euro de la Rareș Bogdan ,să știe!!!!

  2. Pe cât de multe biserici, păcănele şi pensionari speciali are românica, pe atât de mare e 💩 din creierii acestui popor de rataţi.

  3. jumatate din tara se caca in panza freatica, dar acum trebuie sa ne ingrijoram de sectia de spital unde vor fi bagati cei cu sanse 0,0001% de supravietuire, si tinuti in geam pana lasa postasul pensia

    cati au scapat in marile sectii germane dintre arsii de la petromidia?

    ca e parandaratul pentru aparatele alea? ceva mai mult decat pentru o campanie de instalare de fose septice si filtre de apa, este?

    cate posturi de profuniv care nu face nimic, conferentiar care nu face nimic, doctorand care o freaca la rece pe banii statului se preconizeaza?

  4. Guvernul anunță minciuni!!!
    Din moment ce în PNRR sunt cuprinse doar niște studii, nici alea finale, despre spitale, să nu mai zic ca trebuiau trecute proiectele finalizate ca proiect și mature, adică numai bune de licitat, cum dracu să puneți botul la asemenea minciuni ordinare translucide?!

  5. O grămadă de fonduri păpăte care nu vor duce la nici un rezultat concret. La kkt cu guvernul, la kkt cu corupția!