G4Media.ro

DOCUMENT Inspecţia Judiciară, încă o anchetă disciplinară pentru delict de opinie împotriva…

DOCUMENT Inspecţia Judiciară, încă o anchetă disciplinară pentru delict de opinie împotriva unui magistrat / Procurorul militar Bogdan Pîrlog, anchetat pentru că a criticat clasarea dosarului 10 August, pe Predoiu, Hosu şi Scutea

Inspectorul judiciar Gheorghe Şpaiuc de la Inspecţia judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva procurorului militar Bogdan Pîrlog de la Parchetul Tribunalului Militar Bucureşti pentru afirmaţiile din cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro după clasarea de către DIICOT a dosarului 10 August.

Pîrlog este anchetat pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu” şi riscă excluderea din procuratură.

În interviul acordat Hotnews.ro în data de 16 iulie 2020, Pîrlog a făcut următoarele afirmaţii pentru care acum este anchetat disciplinar de Inspecţia Judiciară:

 • „Au urmat presiuni pentru a nu ni se pune la dispoziție niciun lucrător de poliție (în dosarul 10 August – n.r.)
 • Ni s-a spus că doamna Carmen Dan s-ar opune delegării de lucrători de poliție, ne-au transmis mai mulți polițiști
 • Nu cunosc materialul de la dosar, dar o acțiune împotriva ordinii constituționale, dacă cumva se întâmplau toate astea și protestatarii intrau în guvern, clădirea era goală, se schimba ordinea constituțională? (despre plângerea Jandarmeriei de la DIICOT pentru infracţiuni împotriva ordinii constituționale – n.r.)
 • E foarte interesant din momentul reunirii dosarului câte acte s-au mai făcut în sensul infracțiunii contra ordinii constituționale, pentru că atunci am putea vorbi de o atragere artificială a competenței
 • Pe actualul ministru al Justiției (Cătălin Predoiu – n.r.), noi l-am prins și în cealaltă perioadă în care a condus ministerul. Să nu uităm că cea mai apropiată colaboratoare a sa și fosta lui secretară de stat a fost Bica (Alina Bica – fosta şefă a DIICOT, condamnată pentru corupţie – n.r.). Noi știam foarte clar ce fel de persoană este, caracterul lui, legăturile lui din justiție, apropierea de Savonea (Lia Savonea, fosta șefă a CSM . n.r.) și de persoanele apropiate acesteia. Deci, ne-am dat seama la momentul numirii lui că asaltul asupra justiției intră într-o nouă etapă, una mult mai insidioasă și mai periculoasă.
 • Legat de persoanele numite la șefia parchetelor (Gabriela Scutea la Parchetul General și Giorgiana Hosu la DIICOT – n.r.), a fost o lovitură dată credibilității demersurilor noastre. Iar faptul că s-a trecut cu bocancii peste opinia Secției pentru procurori a CSM (care a dat aviz negativ pentru cele două numiri – n.r.) a dat un semnal extraordinar atât în interior, cât și în exteriorul țării. A fost un semnal negativ deosebit.
 • Persoanele numite nu au ce căuta în aceste funcții, dar nu asta este problema. Puteau fi cei mai titrați profesioniști din țară, nu așa trebuiau să se facă numirile (în pofida avizului negativ al CSM – n.r. )
 • Fără să încălcăm prezumția de nevinovăție, totusi trimiterea in judecată pentru infracţiuni de corupție creează o fractură gravă. Soțul dumneai (fostul poliţist Dan Hosu – n.r.) este trimis în judecată. Totuși, la cel mai înalt nivel.. Este până la urmă o responsabilitate să nu expui instituția la un potențial dezastru de imagine. Se va da soluția, se va confirma sau nu (Ulterior, în septembrie 2020, soțul şefei DIICOT a fost condamnat cu suspendare, iar Giorgiana Hosu şi-a dat demisia – n.r.). Este ideea strict de imagine și de modul în care se abordează în vestul Europei și de modul în care se abordează la noi” – sunt declaraţiile lui Pîrlog din Hotnews.ro pentru care acum este anchetat de Inspecţia Judiciară.

De notat că inspectorul judiciar Gheorghe Şpaiuc este fostul procuror DIICOT pe care fostul şef al Parchetului anti-crimă organizată, Daniel Horodniceanu, a vrut să îl dea afară pentru că făcuse mai multe greşeli în marele dosar Romgaz. Până la urmă, Şpaiuc a plecat singur din DIICOT.

Inspecția judiciară a întocmit acțiuni disciplinare și împotriva unor judecători pentru delict de opinie. A fost cazul judecătoarei de la Bihor, Crina Muntean, sau al judecătorului Cristi Danileț.

Judecătoarea Muntean a fost suspendată timp de 6 luni din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, ca urmare a unei acțiuni disciplinare demarate de IJ, după ce a dezvăluit într-un interviu rețelele de interese din magistratura din Bihor.

Judecătorul Danileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM cu diminuarea salariului cu 5 la sută, timp de 2 luni, pentru o postare pe Facebook în care denunța atacurile PSD la adresa Justiției. Sancțiunea aplicată de CSM ca urmare a acțiunii disciplinare a IJ a fost menținută însă de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Baka vs Ungaria. CEDO protejează libertatea de exprimare a magistraţilor

Fostul președinte al Curții Supreme a Ungariei, Andras Baka, a reclamat la CEDO că i s-au încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare. Pe 23 iunie 2016, Curtea de la Strasbourg i-a dat câştig de cauză lui Baka şi a condamnat Ungaria la plata către acesta a unor despăgubiri de 100.000 de euro.

Baka s-a plâns de încălcarea libertăţii sale de exprimare (articolul 10 din Convenţie). El a susţinut că a fost înlocuit din funcţie la mijlocul mandatului, în 2012, din pricina atitudinii sale critice față de reforma Justiției din Ungaria după revizuirea Constituţiei de către partidul lui Viktor Orban, FIDESZ.

Vezi detalii aici.

Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR. 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Vor trebui facute noi reforme in justitie, IJ reusind performanta de a fi asociata ca imixtiune in treburile justitiei si cenzor al exprimarii libere, prin metode eminamente comunistoide.

  Cum e posibil ca noi, cetateni ai acestei tari, sa avem greata numai auzind numele acestei institutii? Cum? Zici IJ si te gandesti la Dragnea.

  • Nicio sansa.
   Atata timp cat in fruntea statului se afla infractorul manglitor de case, premierul de la GRIVCO, orice reforma in domeniul judiciar este imposibila.
   Ultima lui isprava: scoterea cu totul a SRI din lupta anticoruptie. Ce v-ati fi asteptat, sa o intareasca chiar acum cand e PNL la butoane?
   Ca si in cazul lui Ceausescu vs primavara de la Praga, tot asa si lupta joiannisului cu PSD privea doar propria persoana.
   Si daca majoritatea forumistilor postati in speranta unei modernizari a institutiilor statului, ei bine, eu postez convins ca asa ceva este peste vointa si putinta acestui popor, cum a fost de fapt de-a lungul intregii sale istorii.

 2. Statutul de magistart militar, servicii secrete, politie, etc …nu iti permite nici macar prezenta neautorizata la un miting, demonstratie…etc…restul sunt povesti..tov procuror, repet militar este intr-o gasca politica…isi da demisia si poate latra cat vea si pe unde vrea!Dar cum sa renunti la un salariu de zeci de mii de lei pe luna si o pensie babana la 45 de ani!!!!!!!!!

  • Te roade ca Romania inca are unii procurori care nu sunt subordonati PSD-ului.

   Cum vezi pe unul ca gandeste liber te roade, faci spume la gura, postac comunist ce esti.

 3. wtf man, just shoot him already…. Ca de fiecare data cand fac dintr-un om o tinta, or sa-l faca doar mai vizibil si mai apreciat. Hm, de fapt, f bine, procurorul Parlog merita mai mult, poate ii fac astfel un serviciu

 4. Oo nenea Costache apare din nou, slugoiul SRI e la post!

  • Predoiu, Scutea, Hosu, Licu sunt perfecti. Dupa ce isi vor termina mandatele trebuie sanctificati. Doru Stoica este doar aproape perfect. Mai slugoilor, nu va este rusine? Catastrofele astea fac de rusine ideea de justitie.

 5. Dupa ce l-am vazut pe Paraschiv aranjat in alb si cu esarfa pentru a dirija ciomagirea diasporenilor la 10 august iar apoi, dupa doi ani am aflat ca Stoica a clasat dosarul pentru ca trebuia intoarsa brazda conform legii, atunci am inteles cat de riguros a fost pregatita actiunea Jandarmeriei.
  Toti organizatorii acestei actiuni sunt acoperiti de lege, manifestantii erau asteptati cu capcana pregatita iar Parlog daca nu poate proba aceasta stare de fapt, isi merita soarta.

 6. Cu Iohannis comandant suprem, mafia lovește și-n armata.

 7. Doar cei care vor sa-si pastreze prin dictatura pozitiile partinitoare si sa-i atace pe cei care se pozitioneaza diferit de ei invoca Art. 99 din Legea nr. 303 / 2004: “Constituie abateri disciplinare:a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu;”
  Si Legea nr. 317 din 1 iulie 2004, Art 45 (5): „În cazul în care se constată că există indiciile săvârșirii unei abateri disciplinare, inspectorul judiciar dispune, prin rezoluție, începerea cercetării disciplinare.”

  Comportamentul domnului Bogdan Pîrlog nu este cu nimic gresit si este protejat de Art. 2 si 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului (https://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/):
  „Art. 19: Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.
  Art. 2 Everyone is entitled to all the rights and freedoms set forth in this Declaration, without distinction of any kind, such as race, colour, sex, language, religion, political or other opinion, national or social origin, property, birth or other status.”

  In EU:
  – the European Convention on Human Rights (Article 10 – Freedom of expression, and Article 14 – Prohibition of discrimination)
  – The EU Human Rights Guidelines on Freedom of Expression Online and Offline, issued by the EU Council on May 2014.
  – The Regulation (EU) No 235/2014 of the European Parliament and of the Council.

  • CEDO a condamnat Romania pentru linsajul judecătorilor CCR in cârdășie cu Președintele Iohannis asupra șefei DNA

 8. Impostorul de rotunjor , cu teza de doctorat plagiata , la o univ. privata, numit a doua oara la IJ , la limita legii sau chiar incalcand legea, vine sa faca ordine cu unii procurori din cei mai buni. Intreb CSM-ul ,alec ui sunt interesele pe care le servesc, folosind servilul sanrtajabil pus la IJ?

  • Unde sunt postacii pnl dintr-o litera??
   Alooo??
   m?c?v?

   Mare om presedintele asta…asa-i?
   Bun partid pnl…asa-i?

   Nu ca psd era mai bun, ne-au mintit galbejitii astia exact la fel ca ciumatii, bravo pnl.

 9. Predoiu un pic mai rau decat Tudorel. Are mecanismele si suportul sa inchida aceasta sectie construita cu scopul de intimidare a magistraților, insa el se face ca ploua. E clar, interesele PNL-ului coincid cu ale PSD-ului in justitie. Nimic surprizator…

  • Confunzi Sectia speciala cu Inspectia judiciara. Prima dispare dar a doua a fost si ramane. Problema e calitatea celor de la IJ. Cu netedul pe creier nu e de asteptat corectitudine

 10. Mai avem timp de citit astfel de știri dezgustătoare sau începem să ne strângem?
  Atrag atenția că în fața tăvălugului PNL-PSD trebuie să venim „accesoriați”. Ăștia și-au înstăpânit țara. Și e de rău.
  Mai hotărât frați români!

 11. SE vrea ca magistrații să fie o castă de nepătruns, doar cu un ocean de beneficii și nici o obligatie și, cumnea …… nici o opinie.
  Fără Răspunderea magistratilor și Confiscarea extinsă nu poate fi stăvilită corupția

 12. Asta e prietenul de pahar al lui Alex și au fost trași în poză de paparazzi. Vorba lui Ion Neculce ,,Măgariu pre măgariu scarpină „Doi securiști
  Se legănau
  Pe o pânză de păianjen
  Și fiindcă ea
  Nu se rupea
  Au mai chemat un securist

 13. Inspectia Judiciara trebuie curatata de bolsevici si trebuie sa inceteze cu practicile staliniste de intimidare!

 14. INFRACTORII CONDUC.
  DE UITI LA DIICOT. ANTIMAFIA. HA HA HA HA HA HA HA!
  TE UITI CINE A CONDUS-O. bica, ….

 15. Gheorghe Şpaiuc a plecat din DIICOT ca sa nu fie data afara si a fost luat de Inspectia judiciara drept care, repetentul e folosit ca ”maciuca”?
  In legatura cu 10 August nu stiu cat mai rezistam sa nu vorbim in strada cu gunoiul din justitie !!
  Nerespectabila ”Justitie”, retineti ca cei care am fost in strada pentru ”apararea Justitiei”(sintagma presei si/sau slogan) :
  1 nu am murit ;
  2 stim ca nu am facut decat sa intarziem, decat sa amanam niste monstruozitati, sa obligam instrumentele mafiei din parlament sa faca ce au de facut in etape, cu mijloace mai insidioase (de ex prin CCR) ;
  3 ca stim ca nu ati schimbat nimic din raul facut de ciumati ;
  4 ca noi aparam atunci PRINCIPII in spiritul ”Coruptia Ucide !” -si mai actual , azi , iar aceasta actiune a Inspectiei judiciare, e o mostra oferita de unul dintre instrumentele mafiei infipte la conducerea Justitiei !

 16. Achitările în lanț, condamnările cu suspendare oare nu aduc prejudicii imaginii judecătorilor????

 17. Solicit o justitie functionala si eficienta , nu un joc de marionete cu relationari obscure, facand diverse jocuri in favoarea unor persoane la fel de obscure si dubioase. Sustin solicitarea d.lui Parlog ,deoarece decizia Ministrului si a celor doi procurori este un act de batjocura la adresa romanilor si a democratiei . In plus , fara IJ a carui sef , este acuzat de plagiat de teza de doctorat sau de furt intelectual,.Chiar atat de jos a coborat justitia in Romania? De 30 de ani , justitia ne-a adus in acest stadiu , de tara devalizata de coruptie .