G4Media.ro

Document desecretizat al CIA, despre jaful resurselor din România: Aurul, argintul și…

Document desecretizat al CIA, despre jaful resurselor din România: Aurul, argintul și uraniul din Apuseni finanțau operațiunile de spionaj și propagandă ale URSS

Un document din arhiva desecretizată a Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA oferă informații inedite despre un ”proiect” româno-sovietic, desfășurat în Munții Apuseni, în anii 50. Este vorba despre modul în care erau jefuite rezervele de aur și argint și despre faptul că acestea finanțau, potrivit americanilor, operațiunile de spionaj și propagandă împotriva țărilor vestice. 

Totul se desfășura în cel mai mare secret, muncitorii erau izolați, iar minele erau păzite de soldaţi sovietici înarmaţi cu „balalaici”, cum erau numite de localnici pistoalele mitralieră, scrie în document.

La începutul anilor 1950, a fost înfiinţată Societatea româno-sovietică „Sovrom Kvartit“ sau „Sovromura” cu scopul de sprijinire a programului nuclear militar sovietic.

Acesta avea ca scop să facă prospecţii de uraniu în Apuseni,  operațiunile începând în primii ani de la instalarea regimului stalinist în România, comandat de sovietici.

 • „Un mare proiect de exploatare a uraniului în Munţii Apuseni este condus de ingineri şi tehnicieni sovietici, asistaţi de muncitori români. Minele sunt păzite îndeaproape de soldaţi sovietici înarmaţi cu „balalaici” (termenul român pentru pistoalele mitralieră sovietice PPsh M41). Muncitorii locuiesc în apropierea satelor, în aşezări coordonate de trupe sovietice şi sunt ţinuţi izolaţi de zonele din împrejurimi. Acest proiect este angajat doar în minerit şi extracţia uraniului, nefiind alte facilităţi locale de procesare şi rafinare. Minereul este încărcat în camioane şi sigilat şi trimis, sub paza armată a sovieticilor, în URSS”, se arată într-un document desecretizat al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), din 27 decembrie 1954.

Cercetătorul Liviu Zgârciu, de la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia, specializat în perioada comunistă, spune că Sovromul care se ocupa de exportul de metale prețioase în Rusia a fost printre ultimele desființate, semn că interesul în această zonă era foarte mare.

În acei ani, inginerii sovieticii au invadat Apusenii încercând, cu ajutorul unor aparate speciale (la acea vreme necunoscute ca tehnologie românilor) să caute uraniu. Rezultatele acelor prospecțiuni nu au fost niciodată împărtășite cu ”partenerii” români. Liviu Zgârciu spune că interesul pentru zona Apusenilor s-a perpetuat și după desființarea „Sovrom Kvartit“: erau mulți ingineri care fuseseră școliți la Moscova și rușii și-au păstrat tentacule în industria românească.

Aurul și argintul din Apuseni plăteau operațiunile de spionaj. Potrivit unui document al CIA, nu doar uraniul ci și alte zăcăminte erau importante pentru ruși. Astfel, două tone de aur și opt tone de argint, majoritatea extrase din Apuseni, luau anual drumul Moscovei.

De fapt, este vorba despre întreaga producție de metale prețioase a României acelor vremuri, care era trimisă în Uniunea Sovietică.

Americanii bănuiau că aurul românesc acoperea, în parte, cheltuielile cu operațiunile de spionaj și propagandă ale Cominformului în țările vestice. Cominform-ul (Biroul Comunist de Informații) reprezintă numele uzual a ceea ce este numit oficial Biroul de Informații al Partidelor comuniste și muncitorești.

Din arhiva desecretizată a CIA mai aflăm că muncitorii români, unii dintre ei recrutați forțat din rândul țăranilor din zonă, lucrau câte 12 ore pe zi.

FOTO: Adolescenți din Apuseni, la muncă în minele de metale prețioase (Muzeul din Lupșa)

România încerca să protejeze informațiile legate de zăcămintele din subteran și impusese măsuri stricte în lucrul cu documentele, dar restricționase și apropierea fizică de exploatări și fabrici.

Foarte interesant este, potrivit documentelor, că americanii inițial au luat drept reale raportările oficiale ale producției industriale ale statelor comuniste, inclusiv ale României. Câțiva ani mai târziu, respectiv în 1958, americanii știau însă că nu se pot baza pe informațiile oficiale.

Într-un memorandum secret dedicat industriei neferoaselor, se precizează că informațiile economice din spațiul sovietic (unde era amplasată și România) ”lasă mult de dorit”. În același document se precizează că CIA a obținut informații de la ”Institutul Românesc al Minelor” și de la ”Antrepriza Gheorghe Doja” din Zlatna despre ”o anumită fabrică” de care era interesată. Numele surselor a fost mascat, chiar și după descretizarea documentului.

Un batalion deplasat de la Cluj Napoca, avea datoria să apere, pe lângă închisoarea de la Aiud și un pod la Alba Iulia, exploatările miniere de la Almașu de Sus (Zlatna) și de la Valea Dosului (aur, mercur și uraniu).

Context. Anii 50 au fost cei în care URSS a avut cea mai mare influență în România comunistă. Toate structurile de putere erau împânzite de agenți ai Moscovei. A fost perioada în care economia țării, în refacere după război, a fost jefuită prin intermediul unor companii româno-sovietice, așa numitele SovRom-uri. Acestea aveau rolul de a regla datoriile de război dintre România și URSS.

 • „Sub acest nume benign, se duc în Rusia cele mai de seamă bogății de tot felul ale țării noastre, cu prețuri derizorii, în timp ce pe piețele noastre lipsesc cele mai necesare articole sau suntem nevoiți să le plătim înzecit mai mult decât plătesc pe ele sovietele” – Onisifor Ghibu (artizan al unirii cu Basarabia și arestat ulterior de comuniști: în 1945 și în 1956).

Cercetătorul Liviu Zgârciu spune că în realitate a fost vorba despre un mare jaf, care a depășit cu mult ”reglarea datoriilor de război”, termenul oficial folosit la momentul respectiv.

”Despăgubirile au fost fixate la 300 de milioane de dolari, la prețul de referință al anului 1938. Rușii au luat petrol, alimente, lemn și diferite mărfuri produse de economia românească. Aurul, argintul și uraniul au reprezentat un bonus care nici măcar nu a fost contabilizat în mod direct”, a spus Liviu Zgârciu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  • 😀 Doar nu cumva credeati ca NATO este gratuit. Romania a inceput prin a plati prin Bechtel 😀 si va plati birul, in continuare. Birul se platea Otomanilor, apoi Sovieticilor, acum Americanilor. S-au schimbat doar stapanii 😉

  • E o mica (mare) diferenta. Americanii nu te obliga sa intri in NATO, nici nu te obliga sa faci afaceri cu Bechtel , nici sa le dai resursele naturale. Ca le dam singuri datorita mentalitatii noastre de iobagi, asta e altceva. Dar pana la urma, daca e asa de bine in Rusia lui Putin, oricine e liber sa plece acolo.

  • Cine a scris, sau cine spune ca e bine la Rusi? Trebuie sa fii complet nebun, sa-ti placa la ei, sau sa doresti sa ramai in sfera lor de influenta. Insa, vremurile s-au schimbat, nu-ti mai pune nimeni pumnul in gura, dai tu singur banii si esti „mandru” de asta.
   Nu-i asa?

  • Rusia a invadat şi anexat Crimeea. Dacă e de ales între SUA şi Rusia, mai bine SUA.

   Du-re acasă la St. Petersburg, troll sovietic ce eşti.

  • Asa, asa, infiereaza cu putere revolutionara 😀 Nu ierta trollul sovietic.

   Vezi, pune bani de-oparte, trebuie sa platesti birul ca deh, asa este cand n-ai minte nici cat o ceapa degerata. Italienii, desi infranti in al 2lea razboi mondial, le au chirie americanilor, de 70 de ani incoace. Romanii, tu adica, tu vajnic aparator, le dau terenurile pe gratis, le ingrijesc si le mai si dau bani sa vina.
   Mortal 😀

  • # kondensatorilor, daca e sa vorbim de CIA si eforturile lor de a penetra ROMANIA iata ceva extrem de interesant

   Two years of attempts by the CIA to form a political organization consisting of

   representatives from the two main Romanian emigre political groups

   as cover for its covert action operations inside the country came to naught, in part because

   the former Romanian monarch,

   King Michael,

   sabotaged all the efforts

   by the CIA to unify the two groups.

   Most of the Rumanian emigres have succeeded in establishing themselves fairly well [in exile] and, except for members of the Iron Guard, who are politically undesirable, practically none of them are interested in engaging in any hazardous activity, preferring to wait for the day when they can reenter behind
   the American armed forces.”

   https://brill.com/fileasset/downloads_products/36813_U.S._Intelligence_on_Europe_background_article.pdf

  • Așa, și? Care e ideea? E o frântură de text fără relevanță, scoasă dintr-un context mai amplu și prezentată „truncheat”, cum zice trolul X-link pentru că e analfabet. Aste e treaba funcționarilor de la luju, oficina securiștilor infiltrați în justitie, să împrăștie numai gunoaie diversioniste.

 1. Pamflet
  Sincer, nu putem avea incredere in nimic din ceea ce desecretizeaza serviciile de spionaj, oricare ar fi ele si ,,oriunde s-ar afla”.
  Nu s-au desecretizat cu adevarat documente de la primul razboi mondial, dar-mi-te de la revolutia romana.
  Nu putem avea incredere in ce scrie pe saituri si in ce se spune la tv, nici mavar la starea vremii, nicidecum in ce spun serviciile de spionaj.
  Revolutia a fost organizata sovietici cu complicitatea americanilor si pusa in practica cu ajutorul securitatii comuniste. Totul pe fondul urii maxime a poporului in urma lipsurilor, brutalitatii si lipsei de omenie a cuplului format din cretinii ceausescu. Dar serviciilw au asteptat o izbucnire populara ca apoi ei sa preia conducetea si sa-si puna in practica planul.
  Iar actuala ,,desecretizarw” face parte din planul de a convinge poporul ca nu au cuplat nici rusii nici americanii la revolutie

  • … povestea ta este chiar tristă!!!
   Da un goagal și vezi ce au fost SovRom–rile.
   Nu e nevoie de nici o ” desecretizare”!
   Dar, na! Titlul e mama informării!
   Click-bait.

  • Corect, acesta a fost dintotdeauna comportamentul marilor puteri- realpolitik- în politica externă contează interesul național. Și nu e vina americanilor că cei care ne reprezintă au comportsment de râme și cumpără scump și vând ieftin. Ne reprezintă niște proști și ticăloși, care în majoritate funcționează pe interes personal, nicidecum național

  • Iar ” de secretizarea” trolilor securiști ai mafiei FSN-USL-PSD, gen pamfletarul ABC, „face parte din planul de a convinge poporul” că Securitatea ceaușistă doar „a ajutat” la „organizarea rușilor și americanilor” pentru a fi șterse cu buretele crimele comise de securiștii lui Vlad Iulian și responsabilitatea capilor Securității care au organizat măcelul de la Timișoara, represiunea din București și Cluj din 21 decembrie, lupta de gherilă din 22 decembrie, de la Sibiu, conform planului de rezistență prin luptă pe teritoriul vremelnic ocupat de inamic, precum și diversiunile cu „teroriștii” care au urmat în toată țara. Că doar nu erau „americani” la Timișoara în 16-22, și dacă erau, securiștii i-ar fi „ajutat” împotriva lui Ceaușescu, așa cum zice trolul ABC că era „organizarea” și nu în favoarea lui. Iar dacă au fost „sovietici” la București, trebuia cineva să le arate subteranele pe unde să intre în Palatul Regal și ăia au fost băieții lui Vlad Iulian, să le dea acces în casele alea conspirative din jurul Televiziunii de unde trăgeau lunetiștii care erau tot ale Securității lui Ceaușescu, nu ale URSS. Și să le mai dea și gloanțele lor care s-au găsit în morți și răniți. Iar dacă au „așteptat izbucnirea populară” , de ce s-au străduit din răsputeri să o înăbușe? Și de ce au ars morții de la Timișoara ca să își șteargă urmele?
   „Sincer, nu putem avea incredere in nimic din ceea ce desecretizeaza serviciile de spionaj” și cu atât mai puțin securiștii interlopi ai mafiei PRO-PSD-ALDE dar putem avea încredere în dovezile și evidențele care demonstrează care a fost situația.

  • „Dar serviciilw au asteptat o izbucnire populara ca apoi ei sa preia conducetea si sa-si puna in practica planul.”
   Hai să vedem și o altă părere:
   https://youtu.be/_VyeUhLBRfo?t=925

 2. exact… iar bolsevicii si urmasii lor, pesedistii, nu fac altceva decat sa fure… fura orice pentru ca ei nu pot altfel: bani, nume, idei. Cat de nenorocit de postac pesedist sa fii, sa furi numele „fara penali” cand toti pesedistii sunt penali si ii si scapa de anchete pe toti colegii lor din parlamentul rusinii, ca sa nu mai zic de puscariasul lor presedinte care a furat pana si de la copii orfani

 3. Nimic nou, intre timp s-au schimbat stapanii coloniei Romanistan.Aurul de la Rosia Montana pe mana cui e? Petrolul, gazele, terenul agricol, apele,padurile ale cui sunt? O colonie model isi da resursele pe degeaba , forta de munca e platita prost si tinuta in saracie.

  • Cui au fost vandute resursele tarii:
   aur – canadieni
   petrol – austrieci si kazahi
   gaz – canadieni
   paduri – austrieci si nemti
   teren agricol – arabi

 4. Este adevărat.
  Știu din poveștile bătrânilor. România trimitea în Rusia vagoane cu grâu la prețul de 1 Leu , ca despăgubiri de război.
  Productia Coombinatului Comtim , mergea aproape în întregime la ruși pe preturi derizorii.
  Ăsta este adevărul motiv pentru care Puțin regretă destrămarea URSS ului.

  • Fratele socrului a fost sef de gara la Albita. Mii de trenuri cu mincare si marfuri industriale treceau la rusi anual. Mii, nu sute. Tiruri cu carne macra mergeau in paduri (similare Scrovistei) si aruncau de-a lungul drumului sa hraneasca animalele ce vor fi impuscate de jmekerii momentului. Si noi rodeam la „adidasi”…

 5. Ce subtirenie de articol!
  Pe bune?
  Ne trebuie ” desecretizari” a ceea ce cunoaște de zeci de ani poporul, sau cel puțin ardelenii?
  Că la Băița și Băița-Plai(bh), s-au mutat cu totul munții, sub formă de rocă, în URSS știe toată lumea! În virtutea SovRom!
  Și aurul, metalele prețioase de la Baia de Arieș…
  Poate dacă era un articol obiectiv, legat de SovRom…
  Dar ” desecretizari”….
  CSF? NCSF!

 6. Haideti dragilor, incepeti: ‘dar Iohannis’, ‘si Iohannis’, ‘si USR-ul’, ‘si PNL-ul’, ‘toti sunt la fel’; variatiunile le stiti voi si mai bine. Ati uitat insa cu desavarsire ca neocomunistii nostri sunt singurii care au reprimat prin violenta, chiar si mortala, conationalii lor. Asta se numeste de fapt mafie la nivel statal, lucru intalnit doar la ei dupa ’89. O Cosa Nostra mult mai extinsa

 7. Am platit si datoriile de razboi, am achitat si datoria externa in aprilie 1989, am facut si revolutia pentru castigarea liberatii, insa pretul rascumpararii a fost insasi LIBERTATEA NOASTRA.

  • Libertatea noastra… de a face… CE ANUME ? Sa crestem nestingheriti productia de mici, bere si zaibar ? Ce nu putem face astazi… numai sa vrem – daca avem bani bine gospodariti (va rog, nu dati raspunsuri tampite de genul „statii spatiale de cercetare”) ?

 8. Rusii ne-au jecmanit mult prin multime de Sovromuri.
  La Iasi un taran venit la oras a vazut mai multe firme Sovrom, il intreaba pe un orasean unde gasesc un sovrom closet ca sa ma sovrom pis.

 9. In ziua de azi chiar noi ne donam ce avem pt nimic. Când a venit unul de stânga și a cerut taxarea multinaționalelor și a băncilor, toți au sărit cu fundul in sus, stați bine merci și lucrați pt străini la voi in tara pe doi lei! Și ascultați mai departe propaganda ieftină de pe B1tv și de pe Facebook…Interesul lor e să aibă sclavi moderni, iar noi când apare unul cat de cat cu o idee naționalistă il aruncam la Rahova. De ce Orban e bun pt unguri deși a întors curul la ce-au zis UE și americanii? N’oi suntem prea pro’aste sa gandim și să ne informam.

  • ala de la Rahova este mafiot acolo ii este locul
   cum sa l consideri patriot cand nesimtitul isi ia o insula
   de la statul roman pentru el?
   apoi femeile ale platite de statul roman pentru el
   sa fie slugile lui ani de zile
   asa da patriot

  • Ia lucreaza tu la paton roman si spune-ne cat de bine este… si in capul tau ai impresia ca multinationalele astea platesc mai putin impozit decat firmele patriotilor romani? ? mai cerceteaza si vezi ce companii pltesc grosul taxelor in Ro…
   deci d’-aia nu gandim, ca nu sunt toate firmele din tara ale rudimentarikor astora din pilitica romaneasca… au ratat cateva ramuri, ocupate de multinationale… ce coca cola, mai bun un Fruti fresh de la fratii Micula… ce OMV, mai misto o benzina de la Patriciu… si tot asa… si chiar asa, ai idee macar ca patrioti romani de genul Patriciu NU virau la stat accizele pe care le luau de la tine prin pretul benzinei? ca asa vroia …. patriotismul lui: lua de la tine pentru Stat, si tinea el…. cam asa cu multinationalele astea…. ai auzit de oameni sa-si doreasca cu ardoare joburi la multinationala (banca, consultanta, industrie, etc) sau la Copos, Micula, Gepa, Elvila si altele…. hai mai dispareti dracu de securisti comunisti cu messjele identice cu alea din 1994: nu ne vindem tara… handicapatii dracu, ati prostit un popor intreg ca sa va imbuibati voi, cu vile, insule, ministere pline de toate parasutele astora ….

  • Amice, taxarea multinationalelor se face oricum, doar ca nu la nivelul poftei de bani „pentru furat” a pesedistilor.

 10. Romanii au luat 500 de tone de aur, austriecii au dus circa 800 de tone. Minunat articol, dar știm deja că sovieticii au furat și ei aur.

  Dar nu cumva articolul vine fix acum tocmai ca să ascundă marele jaf pe care il organizează acum occidentalii? ???

  Austriecii ne iau pădurile și petrolul azi, nu rușii. Aș vrea analize pe tema asta, că de PSD știm. Sau numai dacă fură PSD e rău, dacă fură occidentalii ei sunt buni?

  • E..ce simplu ar fi fost dacă unii dintre voi si-ar fi cunoscut strabunicii…pt. că istoria reală nu a fost niciodată scrisă…poate așa ar fi existat mai puțină ipocrizie.Asa ați fi aflat cum au plătit și câtă suferință au îndurat români de-ai voștri in lagărele siberiene mulți ani după război… sovromul a fost in toată românia nu doar in Apuseni și a ras totul pt. așa zisa datorie de razboi

  • Placa asta cu austriecii care ne iau pădurile e cam zgâriata. Nu austriecii taie, taie boul de roman dornic de înavuțire. La Schweighofer nu au drujbe!!! Si dacă cel ce taie nu plantează nimic in loc, cine e de vină? Austriacul! De Romsilva ai auzit? Aia care „gestionează” pădurile, de fapt facilitează accesul hoților de lemne. Tovarasii Ilici, Nastase, Basescu, Roman, Vacaroiu, Tariceanu, Ponta, Atilla si altii ca ei, au dat pe bani puțini resursele, doar ca lor sa le fie bine si să ne poată invita sa le numărăm oole sau terenurile… Oprește-te sa mai crezi gogoasa cu corporațiile care ne subjuga, cu vestul care ne vrea proști. Conducătorii iubiți ne vor așa.

  • Alinuța!
   Nu dormi?
   De curiozitate: îți citești aburelile după ce le scri, sau vin servite și te conformezi?

 11. Evident, sovieticii au făcut atunci ce și cum au putut pentru a contrabalansa hegemonia occidentală condusă de către „rumegătorii” care și acum se cred și se vor stăpânii lumii ! Totuși, chiar și în acei ani 50, fie și puținul care s-a realizat în industria paralizată de război, a fost cu sprijinul lor, nu al americanilor, da ? Pentru că intrigantii ăștia au trimis România în spațiul sovietic și nu au făcut-Doar prin fluturașii aruncați din avioane, după ce au aruncat bombe și ne-au distrus industria petroliera, fluturași pe care scria : „FRAȚI ROMÂNI UNIȚI VĂ CU RUSIA SOVIETICĂ” ! Și acum, cât plătește România pentru TEMBELELE aderări la N. A. T. O. și la U. E. și cine a avut interesul să se distrugă tot ce a fost bun în tara asta, după 1990 încoace ?

  • Daca citesti mai atent documentele poti sa afli ca sovieticii s-au opus in permanenta industrializarii Romaniei.
   Pe tema asta au fost destule blocaje pentru ca rusii au considerat tot timpul ca romanii nu au capacitatea de a construi nici macar un tractor sau un camion.
   Intr-adevar pana si comunistii romani (cativa) si-au dat seama ca rusii nu vor altceva de la noi decat resursele de materii prime; orice proiect de dezvoltare in industria prelucratoare era interpretat ca un posibil pas catre desprinderea de „protectia parinteasca”.
   Dinspre partea lor romanii trebuiau doar sa zgarme pamantul, sa se manance intre ei si din cand in cand sa ridice osanale marelui frate sovietic care mai dadea cate un tractor gratis la 50 de rable platite ca noi … samd.
   Culmea tupeului din cand in cand se mai iertau niste datorii in timp ce, minereul pretios trecea granita fara nicio evidenta.

 12. Și fără trupe de ocupație pt. că le făceau și fac treaba „patrihoții” noștri cu poziții de top în stat.

 13. Nu inteleg din ce cauza incriminati doar PSD pt toate ,,relele” ce s-au produs in Romania postdecembrista?! Resursele unei tari,fie ele subteane sau supraterane,inclusiv forta de munca A fost si este in totdeauna fb urmarite de catre serviciile functionale ale tarii1 Cui raporteaa aceste servicii si la ale cui ordine actioneaza?Guvernarile au fost ca si presedintiile efectuate si de catre celelalte forte politice ale tarii-forte pe cae cu buna stiinta nu sunt mentionate .Nu cred ca este o simpla …omisiune!! Dorinta de incriminare si de o posibila tragere la raspundere nu este o solutie corecta,este doar una care sa salveze aparentele pt celelalte forte politice si de a induce in eroare -prin omitere- a romanilor!

 14. De ce credeti ca santem numiti ,hoti ,si incapabili de a ne conduce ?

 15. Daca nu ma insel, inclusiv domnitorii de pe vremea birului dadeau tot felul de plati extra si chinuiau iobagii, doar sa isi pastreze scaunul, pentru ca tot turcul decidea si asta.
  Nu s a schimbat chiar nimic, vorba cui amintea de vremea imperiului otoman.

 16. Si-acum e la fel, doar ca e in sens invers.