G4Media.ro

DOCUMENT Cum e legiferată carantina și izolarea în alte țări europene: Rezumatul…

DOCUMENT Cum e legiferată carantina și izolarea în alte țări europene: Rezumatul transmis de Raed Arafat senatorilor din Comisia juridică

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, le-a transmis luni senatorilor din Comisia juridică un document, consultat de G4Media.ro, care conține un rezumat al măsurilor legislative privind carantina și izolarea în alte țări europene în caz de epidemie. Exemplele oferite de Arafat sunt Finlanda, Austria, Irlanda, Marea Britanie, Slovenia și Suedia.

Informațiile au fost solicitate sâmbătă de președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, după ce PSD a suspendat lucrările Comisiei juridice unde era dezbătut proiectul de lege privind izolarea și carantina, adoptat joi seară de Camera Deputaților.

Adoptarea proiectului privind carantina și izolarea a devenit o urgență în condițiile în care, după decizia Curții Constituționale, în România nu mai există bază legală pentru internarea obligatorie și carantinarea celor infectați cu coronavirus sau a celor suspecți.

Mai mult, peste 500 de astfel de persoane au părăsit spitalele și centrele de carantină sau au ieșit din izolarea la domiciliu în lipsa bazei legale. Asta în condițiile în care numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a cunoscut o creștere accelerată în ultimele zile, sâmbătă înregistrându-se un record absolut de 698 de bolnavi.

Documentul transmis de Raed Arafat senatorilor juriști și consultat de G4Media.ro:

Avand în vedere timpul scurt la dispoziție, am reușit obținerea informațiilor despre mai multe țări și textele legislative din Finalnda, Irlanda. Totodată, am obținut regulamentul pentru COVID-19 din Marea Britanie și un raport de control referitor la drepturile fundamentale realizat în Austria.

Datele pot fi rezumate după cum urmează, fiind anexate și actele legilsative în limba engleză:

Finlanda

Communicable Disease Act 1227/2016

Capitol 3: Identificarea persoanelor bolnave și a persoanelor considerate în mod justificabil suspecte de a fi infectate și urmărirea retrospectivă a infecției;

Secțiunea 15: Examinările sanitare țintite (Targetted health examination);

Sectiunea 16: Examinările sanitare obligatorii (Compulsory health examination);

Agenția regională adminstrativă de stat poate ordona participarea obligatorie la un examen de sănătate….. necesar în prevenirea răspândirii unei boli transmisible cu risc generalizat sau a unei boli suspicionate de a fi cu un risc generalizat.

Sectiunea 47: Vaccinarea obligatorie (compulsory vaccination) se impune prin decret al guvernului în cazul necesității prevenirii răspândirii unei boli transmisibile cu risc generalizat ce poate dăuna substanțial vieții și sănătății populației.

Capitol 6: Măsuri de control a răspândirii infecțiilor / Secțiunea 60: Carantina

Alin. 1 prevede carantina ca masură ce poate fi impusă pe o durată de maximum o lună persoanelor suspecte în mod justificabil.

Alin. 2 prevede ca masura carantinării poate fi impusă obligatoriu, împotriva voinței persoanei.

Sectiunea 61: Carantinarea bunurilor pentru maximum 2 luni dacă nu sunt alte mijloace de decontaminare sau dezinfecție a acestora.

Sectiunea 62: Extinderea și terminarea perioadei de carantină

Alin. 1 Medicul poate extinde carantina persoanei pentru încă cel mult o lună și a bunurilor pentru încă cel mult 3 luni

Sectiunea 63: Izolarea

Alin. 1 Medicul responsabil de bolile transmisibile poate ordona ca o persoană să fie izolată într-o unitate sanitară pentru maximum 2 luni dacă există suspiciunea justificabilă că persoana este infectată de o boală infecțioasă cu risc general.

Alin. 2 Medicul poate izola persoana împotriva voinței acesteia.

Sectiunea 65: Tratamentul obligatoriu

Alin.1 Un profesionist al sănătății poate administra medicația prescrisă în pofida obiecțiunilor pacientului în vederea prevenirii răspândirii bolii transmisibile cu risc general.

Alin. 2 Decizia de administrare a medicației în pofida obiecțiilor pacientului se ia de medicul responbsabil de bolile transmisibile…

Sectiunea 66: Extinderea sau terminarea izolării

Alin. 1 Medicul responsabil poate extinde perioada izolării cu câte 6 luni dacă motivele persistă

Alin. 2 Izolarea se termină de indată când motivele care au stat la baza nu mai există.

Sectiunea 67: Carantina și izolarea într-un spațiu închis din afară

Alin. 1 Ușa unei camere de carantină sau izolare poate fi închisă din exterior, când este necesar să se prevină răspândirea unei boli comunicabile care se transmite pe calea aerului sau a particulelor și prin contact…

Alin. 2 Persoanlul trebuie să asigure monitorizarea și să poată intra în contact cu pacientul imediat sau pacientul să intre în contact cu personalul imediat

Alin. 3 Decizia de inchidere din exterior a camerei este luată de medicul responsabil de bolile transmisibile.

Austria

Raport al Agentiei Europene pentru Drepturile Fundamentale, 23 Martie 2020

Raportul analizează măsurile aplicate de guvernul austriac pentru Covid-19

Raportul specifică faptul că, în cazul unui test pozitiv, persoana poate fi obligată să se carantineze la domiciliu sau la spital (după gravitatea cazului).

Irlanda

Legea Sanatatii din 1947

Partea IV, Bolile infecțioase și infectarea

punctul 38 .. deținerea și izolarea persoanei care este probabil sursa de infecție

Alin. 1 Dacă medicul șef este de opinie, după examinarea unei persoane, sau în baza unor informații primite de la un medic înregistrat care a examinat persoana respectivă, ca persoana respectivă este probabil sursa unei infecții, iar izolarea acesteia este necesară pentru oprirea răspândirii infecției, care nu poate fi izolată eficient la domiciliu, medicul poate ordona în scris deținerea și izolarea persoanei într-un spital sau altă locație pânaă se convinge că persoana nu mai este sursa probabilă a infecției.

Marea Britanie

Regulamentele de Protecție Sanitară 2020 (Covid 19)

Punctul 4. referitor la Detenția persoanelor de către Secretarul de Stat sau a unui consultant de sănătate publică prevede:

Alin. 1 Acolo unde condițiile A sau B sunt întrunite în relație cu o persoana “P”, Secretarul de Stat sau un consultant de sănătate publică înregistrat pot, în scopul screeningului, al evaluării și impunerii de orice restricții sau cerințe sub regulamentul 5, impune asupra persoanei cerința de a fi deținută

În regulament, la condiția A, este stabilit faptul că, în baza suspiciunii rezonabile că persoana este sau poate fi infectată sau contaminată cu Coronavirus, sau că exista riscul ca persoana să contamineze pe alții. La conditia B, se referă la persoanele sosite din afara Angliei nepetrecând perioada de 14 zile în carantină înainte de a sosi.

Slovenia

Legislatia permite că în cazuri specifice de boli infecțioase se poate obliga internarea conform informațiilor obținute prin delegația permanenta la UE.

Suedia

Se poate forța o persoană să fie consultată și izolată, iar dacă se izolează forțat trebuie să aibă și plan de tratament, conform informațiilor obținute prin delegația permanentă la UE.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și: Comisia juridică a Senatului reia dezbaterile asupra proiectului de lege privind carantinarea și izolarea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. A vrut boul de Cazanciuc documentare de la guvern si acum isi trage palme ! :)))

 2. Trebuie vazuta si legislatia altor tari din UE nu este suficient doar ce a ales sa prezinte Arafat.

  • cu scuzele de rigoare DOMNUL CAZANCIUC SA CEARA EVENTUALE LAMURIRI ( PRIVIND COVID 19 ) DE LA DOMNUL PUTINICA !

  • Oau! Carantina a bunurile casa tot 2 luni În spitale dezinfecția se face în maxim 2zile cu infecții 100%!Asta este cea mai mare mega afacere , tun monumentala Ce firme fac dezinfecția în tara asta ! Bani de bani! Demențial Ieși din spital și stai pe strada ca unde te duci!
   Domnilor e groasă rău!
   Dacă erau corecți pe vid legislativ Începeau în masă dezinfecția piețelor a benzinăriilor a locurilor de joaca a parcărilor! Sa decontamineaze fuzelajul avioanelor aeroporturi, autogări! Asta trebuiau sa facă și le ieșeau destui bani! Unde sunt măștile alea pentru amărâți Hoție fără margini! Nu poți crede ca pot gândi în halul acesta! Și va fi lege pe durată nedeterminată! Domnilor devine horror!

 3. deci cam peste tot e cu „poate” nu obligatoriu automat ! vezi mai ca nu e batman!

 4. Trebuie ieșit în strada ca la Sârbi; să le iasă din cap definitv carantina și izolarea! Să lase oamenii in pace!!!

  • Te invit sa iesi in strada. Sper sa te infectezi, tu si toti „oamenii de stiinta cu 8 clase” care nu credeti ca exista virusul (parca e religie:))). Sper sa aveti o rata de fatalitate de 99%. Asa scapam si de propagandisti, dar si de idiotii utili.
   La cat mai multe cazuri pentru scursuri ca tine, baiatu’ meu!

  • Pai n ai fost ieri?

 5. Cazaciok, vezi ca asta te manipuleaza, te face sa-ti pierzi inca o saptamana cu informatii false.
  Ia-o la mana si verifica si tu … dupa aia trimite-o la comisia care este si apoi intoarce-o iar din nou la Camera Deputatilor ca de ciolaxu a trecut prea relaxat.
  Hai, baieti ca pana la iarna mai e…!
  Da’, vedeti sa nu va explodeze nucleara in muian, ca incep si romanii de la tara sa afle ca covidul exista si e al dracului.

 6. S-ar putea face cumva sa nu mai apara asa des poza lui Arafat pe prima pagina? Omul asta e ubicuu? Nu are de lucru la covid, acolo? Ce cauta si la toate stirile?

 7. Nu stiam ca Finlanda are asa o lege, interesant. Sa nu uitam, totusi, ca Finlanda ocupa locul al doilea la alfabetizare functionala (dupa Estonia) in timp ce noi suntem pe penultimul loc chiar inainte de Bulgaria. Asta se vede imediat atunci cand incerci sa aplici o lege si de aici si posibilele abuzuri.
  Evident ca seful SMURD „n-a gasit timp” sa arate ce fac Olanda sau Germania ca-si dadea cu stangul in dreptul, probabil ca delegatia permanenta la UE n-a vrut sa-i furnizeze date care l-ar putea incurca.
  Chiar si din exemplele alese de seful SMURD , in Suedia si Austria si nu se pot interna asimptomatici si nici cazurile usoare. In toate tarile prezentate internarea fortata in spital este EXCEPTIA (medicul poate sa dispuna internarea), in timp ce la noi este regula (toti sunt internati).
  Noi avem spitale dedicate Covid19 si spitale suport Covid19 care au stat aproape goale cel putin 4 luni si oamenii astia vor sa le umple cu asimptomatici si forme usoare ale bolii pentru ca „ar putea creste contagiunea”. E ok sa izolati asimptomaticii si formele usoare, daca asa stiu epidemiologii ca-i obligatoriu, dar internarea in spitale se face pentru tratamente medicale. Puteti sa-i izolati in zone special destinate si sa-i supravegheati pana va vine rau. Lasati spitalele pentru suferinzi.
  Nu inteleg batalia asta, nu inteleg incrancenarea lui Arafat si a lui Orban pentru internarea fortata in spitale, incep sa nu mai cred ca-i despre Covid19. In plus, toata situatia de azi nu face decat sa-i ajute pe cei de la PSD sa adune puncte. Uneori am impresia ca in ciuda discutiilor in contradictoriu, colaborarea intre PNL si PSD n-a incetat niciodata.

 8. Pe documentul lui Arafat scrie ca Suedia baga oamenii in carantina cu forta. Care e legatura cu realitatea?

 9. Bai Arafate, de ce nu ai fortat consultarea si carantinarea prostiutelor care sunt focare de infectie? Acele documente se refera cel mai probabil la prostituate care reprezinta un pericol public in alte tari

 10. Vrajeală multă domnule.

 11. Tarile de mai sus trebuie scoase din UE, asta seara o sa ceara Tariceanu la RTV sau Antena 3 sau pe Cotidianul, cum sunt permise asemenea abuzuri de incalcare a Drepturilor si Libertatilor cetatenesti?
  Cum, e posibil, asta e dictatura!!!

 12. Acuma vor legislația din alte țări ? Când e vorba de condamnat infractorii parlamentari nu vor ? Când e vorba despre cum construiesc alte țări autostrăzi cu sutele de km într-un an, iar noi cu sutele de cm, nici atunci nu vor ? Sunt sigur că vor doar să amâne cât pot de mult legea ca să încurce guvernul și apoi să-l arate cu degetul, cum a făcut baronul de Neamț care zice că: ”Guvernul e responsabil…” dar nu-i dă nici o lege prin care să ”guverneze”. Și fac tot jocul ăsta cinic pe spatele și viața românilor, de care-i doare-n cot.

 13. Benchmarking-ul asta este bun, insa trebuie sa recunoașteți ca ati sărit calul cu internarea forțată a asimptomaticilor.

  • O sa vedeti ca vor insista in continuare cu internarea fortata a asimptomaticilor. Nu am idee de ce si renunt la discutiile pe tema asta. Ce cred eu e irelevant.

 14. Acest document este alcatuit in mod neprofesionist si, prin urmare, o bataie de joc.

  O analiza comparativa corecta a legislatiei din mai multe tari ar fi delimitat clar problematica discutata (carantina/izolarea la intrarea pe teritoriul tarii, carantina/izolarea suspectilor, carantina/izolarea celor confirmati, la domiciliu/la spital, strict legat de COVID/alte boli, etc.), ar fi aratat care sunt pachetele de reguli adoptate (nu doar individual ce solutii le convin celor de la DSU) si cum sunt aplicate acele reguli in practica.

  In locul unei asemenea analize, avem o incropeala ieftina pe care daca o facea o societate de avocatura clientului, clientul putea sa ceara refacerea ei.

 15. cu scuzele de rigoare DOMNUL CAZANCIUC SA CEARA EVENTUALE LAMURIRI ( PRIVIND COVID 19 ) DE LA DOMNUL PUTINICA !

 16. pentru ciuma sau ebola erau deja legi. tu vrei arestari la covrig19, care nu intra la categoria aia.
  nicio tara din alea enumerate si nici din restul UE nu a arestat pe nimeni pentru covrig19.

  trebuie sa te controleze cineva psihiatric.

 17. „Poartă mască, te face să te simți în siguranță!”
  Mie îmi sună ca dracu sloganul asta!
  Cum adică purtatul măștii mă „face” să mă simt în siguranță?!
  Sunt în siguranță, sau doar îmi dă o senzație de siguranță cu masca?!

  • Ce mă Marcele, pe vremuri nu dormeai liniștit când „FNI veghea pentru tine”? Așa și cu masca asta: ți-o pui la bot și ești „in siguranță”. 🙂

  • Nu știu cu FNI-ul, că n-am avut treabă!

  • E o prostie de slogan. Mastile uzuale ii protejeaza pe ceilalti, nu pe tine. De la FF2 incep sa te protejeze si alea-s cam 10 lei bucata. FFP3 sunt de la 70-80 de lei bucata.

 18. Nu e parlamentul for legislativ de ce nu fac ei legea, de ce nu își iau nici o răspundere, guvernul e for executiv. Dacă nu sunt in stare sa plece acasă sa nu mai facă gălăgie ca nu pentru asta sunt platiti

 19. Sunt toate speculatii. S-a vazut si cu decesele de covid. Au fost platiti familiarii cu 2000 lei sa spuna ca mortii lor (decedati din alte cauze) au murit de covid. Draga Arafat, daca esti medic ar trebui sa stii ca un coronavirus nu are putere de infectie mmai mult de 60 de zile. Ca gripa. Nu am vazut bolnavi de gripa vara. Sunt mai multe decese de ggripa decat de covid. Dar voi faceti speculatii. Va trebuie bani de la ue. E interesant ca dupa intalnirea din Italia covid a aparut din nou. In toate tarile europene. Ce faceti voi e anticonstitutional. Sau apare dictatura din nou? Romanilor sa nu va fie frica, acest virus dupa atata timp s-a transformat. Nu mai are nici o putere. O spun virologii cei mai afirmati pe plan mondial.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.