G4Media.ro

DOCUMENT Autostrada Unirii lipsește din lista marilor obiective de investiții pentru 2021…

DOCUMENT Autostrada Unirii lipsește din lista marilor obiective de investiții pentru 2021 discutată de Guvern. Orban l-a certat pe secretarul general al guvernului pentru că nu i-a prezentat actul pus în dezbatere publică

UPDATE 18.38: Premierul Ludovic Orban l-a certat în debutul ședinței pe guvern pe secretarul general al instituției, Antonel Tănase, pentru că a postat lista investițiilor pe site-ul guvernului fără să i-o prezinte înainte. Premierul a anunțat că Autostrada Unirii (A8) și Autostrada 7 (Bacău – Ploiești) vor fi introduse în lista investițiilor prioritare pentru 2021.

”Domnule secretar general, ați publicat un memorandum fără să îmi prezentați anterior documentul. Atât Autostrada 7 și cât și Autostrada 8 reprezintă priorități pentru noi și le finanțăm. Vom face azi în ședința de guvern includerea în această listă, mai ales că ele fac parte din masterplanul pe transport”, a spus Ludovic Orban la începerea ședinței.

ARTICOLUL INIȚIAL: Autostrada Unirii (Iași – Târgu Mureș) lipsește din lista proiectelor de investiţii publice semnificative prioritizate pentru bugetarea în 2021, listă discutată la această oră în ședința de guvern.

Lista a fost întocmită de Ministerul Finanțelor și integrează principalele proiecte de investiții transmise de ministerele de linie, potrivit documentului pus în dezbatere pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. E vorba despre 160 de proiecte de investiții publice mari, cu o valoare totală de 216 miliarde de lei, din care ar mai trebui finanțată suma totală de 146 miliarde de lei (restul de bani fiind deja investiți în proiecte aflate în diferite stadii de realizare).

Dacă în lista marilor proiecte apar autostrada București – Brașov, autostrada Sibiu – Pitești și alte zeci de investiții în infrastructura rutieră, din listă lipsește Autostrada Unirii Iași – Târgu Mureș, deși această autostradă e singura care are o lege dedicată, ce obligă guvernul să aloce fonduri și impune termene precise de realiare.

Din totalul de 160 de proiecte propuse pentru finanțare în 2021, doar 17 sunt proiecte noi. Din restul de 143 proiecte, 47 au stadiul fizic de realizare de 100%, ceea ce înseamnă că mai e nevoie de ultimele formalități de preluare, dar și de plata ultimelor tranșe.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor se situează pe primul loc în listă, cu nu mai puțin de 130 proiecte care mai au nevoie de o finanțare de 130 miliarde de lei. Urmează Ministerul Mediului cu 11 proiecte și Ministerul Sănătății, cu 6 proiecte.

De remarcat că printre cele 17 proiecte noi se numără cele trei spitale regionale (Craiova, Cluj, Iași), partea a doua a proiectului de refacere a falezelor de pe litoralul Mării Negre, finalizarea proiectului Laserului de la Măgurele, un centru multimodal la Galați sau drumul expres Galați – Brăila.

Foto: Traseul Autostrăzii A8

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

 1. Asta vreau!
  Secesiune = acțiunea unui grup de a se separa, de a se despărți de o colectivitate, de un teritoriu, de un stat din care a făcut parte, în vederea reunirii cu alt stat sau a întemeierii unui stat nou.

  • „47 au stadiul fizic de realizare de 100%”

   e ca si cum te ai lauda ca faci un copil, dar el e deja nascut

 2. Voi credeti ca PNL da doi bani pe autostrada voastra?

 3. Eu nu vreau nicio autostradă a „unirii”, vreau cât mai puțini sudiști si molodoveni prin Ardeal.Defapt ruperea Ardealului ar fi cea mai bună soluție, proștii de moldoveni și mitici o sa voteze fmmpsd până la sfârșitul timpului, cu ungurii ne descurcăm mai ușor în secolul 21 decât cu frățiorii românași de peste Carpați.

  • Ești prost de-mpungi!

  • G4media,

   Chiar nu luati nicio masura fata de aceasta declaratie. Nu o stergeti? Vi se pare normal? eu zic ca intra sub incidenta codului penal…… Ce site a mai ajuns si asta 🙁

  • Ți-au tras-o ungurii de mic si ai rămas cu sechele,Sau a început să-ți placă?

  • Si eu urasc miticii, cat sunt de rai, ticalosi si prosti, si sunt unul dintre ei!

  • @ Corect,
   Băi, ăsta, cu ce-a greșit? Ce-i așa grav? Și eu gândesc la fel, Ardealul ar avansa cum trebuie fără invazia de paraziți din regat!

  • Alt handicapat mintal!

  • Ești chiar un neg pe scrot.Nimic mai mult!

 4. Prioritare n-ar trebui să fie autostrăzile începute ? Terminați-le odată, să se poată circula pe ele cap-coadă, vorba unei celebre ”duoamne” de la noi, nu pe bucățele. Și apoi începeți altele. Așa face un gospodar. Nu începe 10 și nu termină nici una.

  • @vasile, ar putea sa para o conspiratie dar e posibil ca politicienii sa aiba chiar scopul de a nu avea vreo autostrada cu utilitate. S-au apucat inclusiv de autostrada la Rasnov (A3) si centura Bacaului (A7) chiar daca au doua portiuni lipsa din A1 reprezentand 16% din lungimea totala. Pentru acei 16% din A1 vom mai astepta inca un deceniu, cel putin.

 5. Inca o nefacuta!!
  Bai, ametitilor, am jubilat ca am scapat de analfabetii Veoricai, voi ce naiba faceti acum?!
  O luati pe urmele analfabetilor din PSDragnea?!
  Rusine, ziua si nefacuta sau nefacutele, uneori mai multe!!!
  Lista intocmita de Ministerul Finanterlor si Orban il ceara pe Secretarul general al Guvernului!
  Pai, sa intelgem ca Orban NU a vazut inaintea sedintei Lista asta, habar nu avea de ea, pai ce e mai important pentru viitorul Romaniei, cu ce se lauda ei de dimineata pana seara?!
  Vai, vai, vai, cum zice nepotelul nostru!!!

 6. Autostrada Unirii sugestiv intulata Autostrada Siberiei.

 7. Luati si puneti autostrada in proiecte, daca vreti voturi de la moldoveni. Si asa Moldova e intesata de pesedisti notoriii si de elctoratul lor tinut in ceata si pacalit mereu.

 8. Ieri scria cineva ca Autostrada cu Pricina se va termina 2047.
  Eu spuneam ca autostrăzile sunt pe hartie.
  Doar pe hartie!
  Ce listă, ce obiective?
  😄

 9. Dupa parerea mea nici nu e prioritara. Spre deosebire de autostrada nord-sud prin Moldova si apoi continuata spre Focsani-Buzau Ploiesti.
  Asta, Iasi-Tg. Mures poate ramine pentr 2022 sau 2023 (imi vine un pic sa rid).
  Ma rog, noi vorbim de lucruri sfinte, sa vedem intii ca se misca cu ce e in lucru acum.

 10. Așa-i în România Normală, nu trece o zi fără o nouă bâlbă a celor de la guvernare…

 11. Ar reduce timpul deplasării rușilor de la Moscova la București, de la 24 ore la 12 ore.

  • sigur, daca va place s-o luati de doua ori peste munti!

  • @Emil
   Propun să desființam și drumurile care sunt, ca să creștem timpul la 48 de ore. Pentru un efect garantat se pot otrăvi fântânile, incendia holdele, etc, și se întorc ei din drum că nu mai e nimic de distrus… Te-ai gândit mult?

 12. Am scris că ăla cu negii peste tot e prost de împunge, dar n-a apărut…

 13. Legea cu A8 este precum Legea pensiilor!
  Niște gogorite pentru mestecat de către pulime, de care guvernanții nu țin cont.
  Dacă CăCîțu nu a inclus-o în lista, înseamnă că nu s-a ținut seama de ea pentru că ori nu are bani, ori se știe de toată lumea bună din start ca e o făcătură.

 14. KlauSÂLĂ a greșit formula ,guvernul a greșit autostrada .La retardații ăștia le trebuie implantat un prompter ,la cât spațiu gol au în cap este loc de unul cu diagonala mare .