G4Media.ro

Dobânzile cheie ale BCE au atins vârful, potrivit lui Lagarde

sursa foto: Facebook

Dobânzile cheie ale BCE au atins vârful, potrivit lui Lagarde

Șefa Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat joi că ratele cheie ale dobânzilor în zona euro au atins vârful, după ce anul trecut au crescut în fața inflației ridicate, transmite AFP.

„Cu excepția unor noi șocuri, ratele nu vor continua să crească”, a declarat Lagarde într-un interviu acordat postului de televiziune France 2.

„Cred că și-au atins vârful”, a adăugat ea, dar a evitat să se aventureze în zona unor posibile reduceri ale ratelor dobânzii cheie.

„Dacă vom câștiga bătălia împotriva inflației, adică dacă vom avea certitudinea că inflația va fi într-adevăr de 2%, atunci ratele vor începe să scadă”, a explicat președinta BCE, referindu-se la ținta de inflație de 2%.

„Aceasta este logica”, dar a refuzat să „dea o dată”.

Pentru a combate inflația ridicată, BCE s-a angajat într-un ciclu de înăsprire monetară fără precedent: zece majorări consecutive ale ratelor între iulie 2022 și septembrie 2023.

Ritmul inflației prețurilor de consum a încetinit semnificativ de când a atins un vârf de două cifre la sfârșitul anului 2022, dar rămâne peste ținta de 2% stabilită de BCE.

În decembrie, inflația în zona euro a accelerat ușor la 2,9%, după 2,4% în noiembrie, un salt care fusese anticipat pe scară largă.

La ultima sa ședință de la jumătatea lunii decembrie, BCE a reiterat faptul că lupta împotriva inflației nu s-a încheiat, dar a menținut ratele neschimbate pentru a doua oară consecutiv.

Principala rată a dobânzii cheie la depozite, care reprezintă referința pentru creditare în zona euro, rămâne astfel la nivelul său istoric de 4,00%, atins în septembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...