G4Media.ro

Doar 6 cabinete medicale în şcolile din mediul rural şi 10 stomatologice…

Sursa foto: Pexels

Doar 6 cabinete medicale în şcolile din mediul rural şi 10 stomatologice în tot judeţul Buzău / Se asigură asistenţa medicală pentru 55% din numărul de școlari

În judeţul Buzău 59 de unităţi de învăţământ dispun de cabinete medicale, dintre care şase în mediul rural şi doar zece sunt dotate cu cabinete stomatologice, în situaţia în care numărul unităţilor de învăţământ depăşeşte cifra de 450, anunță Agerpres.

Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, cele mai multe cabinete medicale organizate la nivelul unor instituţii şcolare se regăsesc cu precădere în mediul urban. Doar şase instituţii de învăţământ din mediul rural dispun de cabinet medical pentru elevi şi niciunul nu oferă servicii stomatologice.

„În judeţul Buzău 59 de colectivităţi de copii şi tineri au cabinet medical, 53 în mediul urban şi 6 în mediul rural. Prin cabinetele medicale şcolare, în anul 2022-2023 s-a asigurat asistenţa medicală pentru aproximativ 31.000 preşcolari şi şcolari, ceea ce reprezintă 55% din numărul de copii înregistraţi în unităţile de copii ale judeţului Buzău în anul şcolar precedent. În municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat funcţionează 10 cabinete medicale de stomatologie care asigură asistenţa medicală pentru aproximativ 9.000 de preşcolari şi şcolari”, a transmis, pentru Agerpres, DSP Buzău.

Potrivit datelor recente puse la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, în noul an şcolar 2023-2024 sunt înscrişi 61.586 de elevi, în peste 450 de unităţi de învăţământ. Cabinete şcolare au rolul de a asigura printre altele servicii medicale, inclusiv stomatologice şi de acordare a primului ajutor în caz de urgenţă.

„Potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei nr.2.508/4.493/2023, cabinetele medicale şcolare asigură: servicii profilactice de menţinere a stării de sănătate individuale şi colective prin efectuarea triajului epidemiologic zilnic în unităţile de învăţământ cu grupele de nivel antepreşcolar/preşcolar şi efectuarea triajului epidemiologic în unităţile de învăţământ preuniversitar; servicii de asigurare a unui mediu sănătos prin verificarea respectării reglementărilor de sănătate publică privind învăţământul, alimentaţia şi cazarea colectivă; acţiuni medicale curative gratuite: servicii medicale de asigurare a stării de sănătate, inclusiv a sănătăţii orale, acordarea de consultaţii medicale şi stomatologice, eliberarea de bilete de trimitere către medici de alte specialităţi, eliberarea de reţete gratuite şi acordarea de prim ajutor în caz de urgenţă”, informează DSP Buzău.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...