G4Media.ro

Doar 14.500 de români din străinătate s-au înregistrat pe platforma pentru votul…

Doar 14.500 de români din străinătate s-au înregistrat pe platforma pentru votul prin corespondență în cele două săptămâni de când aceasta este funcțională

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că numărul celor care s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro până astăzi este de 14.510 de alegători români, cu aproape 4. 400 mai mulți față de săptămâna trecută.

În acest interval s-a înregistrat o creștere mai mare a accesărilor votului prin corespondență, arată AEP, care enumeră avantajele înregistrării cu această opțiune:

· posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură;
· evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare;
· evitarea costurilor deplasării la secţia de votare.

AEP recomandă cetățenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondență, a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță.

Pentru exercitarea votului prin corespondență trebuie parcurși următorii pași:

1. ÎNREGISTRAREA – completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).

2. PRIMIREA DOCUMENTELOR – Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores­pondenţă:

două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior

3. VOTAREA

Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat;
Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;
Se completează certificatul de alegător, menţio­nând data şi semnând olograf;
Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;

ATENȚIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

4. EXPEDIEREA – Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său:
– îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă;
– îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
– îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz.

Înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu. Orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală.

Citește și: Doar zece mii de români s-au înregistrat pentru votul în străinătate / Președintele Autorității Electorale Permanente: Ritmul este nesatisfăcător

Foto: Biroul Electoral Central

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. tactica buna sa pui asta exact in luna de concedii, cand tot vestul e plecat in vacanta …

 2. Asta ne spune PSD-ul, dar cine ii mai crede?

 3. Problema e ca foarte multi romani din strainatate au inca adresa de Romania, adica au pasaport (sau act de identitate cu adresa in Romania). A te declara la ambasada pentru vot inseamna sa fii cetatean roman cu domiciliul in strainatate = fara act de identitate cu adresa din Romania, doar pasaport romanesc cu mentiunea „cetatean roman cu domiciliul in strainatate”.

  Si putini din cei instalati in tari EU au astfel de mentinui, cei mai multi inca au act de identitate cu adresa in Romania (chiar daca locuiesc sau muncesc acolo sau chiar cu dubla cetatenie).

 4. Nu ma inscriu la nici o lista, muistii de la PSD au numarul de votanti de la ultimele alegeri deci pot deschide suficiente sectii daca chiar is doresc asta.

  Dar am vazut la europarlamentare cat interes si-au dat, asta dupa ce la prezidentialele trecute au facut aceleasi magarii.

  M.U.I.E PSD!

  • Așa man… in semn de protest față de PSD eu zic să nici nu votezi… poate mai stam 4 ani cu ei!

   Ăștia abia așteaptă să ne dea peste nas că uite, v-am dat vot prin corespondență și nu v-ați înscris!
   Ce te aștepți, să facă PSD un sistem de vot eficient ca să-i zburăm mai ușor de la putere?!

 5. Ca sa ma inscriu pentru votul prin corespondenta (doar pentru presedentie) trebuie sa intocmesc urmatorul dosar pe care sa il trimit la MAE pana pe data 11.09.2019. Dar autoritatile din Franta sunt in vacanta in luna august.
  1. titlu de sejur (modelul electronic şi carte de rezident)
  2. recipisă temporară care înlocuieşte titlul de sejur expirat saupierdut
  3. adeverinţă, certificat şi atestat prin care primarul/funcţionarul primăriei certifică şi semnează faptul că solicitantul
  domiciliază în Franţa
  4. certificat sau adeverinţă de şcolarizare
  5. atestat care conţine numărul naţional de asigurare medicală
  6. ultimul aviz de impozitare
  7. dovadă a calităţii de şomer (cu valabilitate de un an)
  8. permis de conducere
  9. card de asigurare medicală
  10. atestat de domiciliu eliberat de Ministerul de Interne francez’

  Asa ca ce vorbim despre fantasma asta?

 6. Ca sa ma inscriu pentru votul prin corespondenta (doar pentru presedentie) trebuie sa intocmesc urmatorul dosar pe care sa il trimit la MAE pana pe data 11.09.2019. Dar autoritatile din Franta sunt in vacanta in luna august.
  1. titlu de sejur (modelul electronic şi carte de rezident)
  2. recipisă temporară care înlocuieşte titlul de sejur expirat saupierdut
  3. adeverinţă, certificat şi atestat prin care primarul/funcţionarul primăriei certifică şi semnează faptul că solicitantul
  domiciliază în Franţa
  4. certificat sau adeverinţă de şcolarizare
  5. atestat care conţine numărul naţional de asigurare medicală
  6. ultimul aviz de impozitare
  7. dovadă a calităţii de şomer (cu valabilitate de un an)
  8. permis de conducere
  9. card de asigurare medicală
  10. atestat de domiciliu eliberat de Ministerul de Interne francez’

  Asa ca de ce vorbim despre acesata fanstasma ? Ar trebui vorbit despre ingreunarea procedurii de a vota. Asta trebuie sa faceti voi, domnilor jurnalisti.

 7. Toate astea sunt făcute sa te impiedice sa votezi, nu sa te ajute. Cunosc o mulțime de oameni plecați ce aparțin unei anumite clase sociale care nu fac față „cerințelor” enumerate mai sus, am ajutat foarte multi dintre ei cât am locuit in străinătate, acum am revenit acasă.
  Mi se pare o mare magareala sistemul votului prin corespondenta. Multi o sa comentați ca stati în fotolii, nici măcar nu știți cât de greu se obțin anumite hârtii cand nu ești in țara ta.
  O sa se stea din nou la cozi, ca e momentul sa schimbam clasa politica pentru o speranță de viitor mai bun.

 8. Este capcana de care m-am temut:
  Romanii nu sunt prea dispusi sa se conecteze cu statul roman, care de altfel i’ar dori la randul sa facuti disparuti, sa scape de grija lor.
  Rezultatul este acest raspuns destul de slab care va da apa la moara psdului sa ingreuneze si mai mult exercitarea votului din diaspora.
  Deci probabil votul in-line ar trebui promovat mai eficient. La urma urmei s-ar putea asigura un grad de protectie ca si la operatiunile bancare on-line. Fraudele nu reprezinta o cota asa de mare incat sistemul functioneaza bine mersi…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.