G4Media.ro

DNA mai face un pas în ancheta din dosarul Sebastian Vlădescu –…

DNA mai face un pas în ancheta din dosarul Sebastian Vlădescu – CFR: Italianul La Sala Mario, pus sub control judiciar sub acuzația de trafic de influență/

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că l-a pus sub control judiciar sub  acuzația de trafic de influență pe cetățeanul italian La Sala Mario, în dosarul referitor la modernizarea liniei ferate dintre București și Constanța, în care fostul ministru de finanțe, Sebastian Vlădescu, este acuzat de DNA de luare de mită şi trafic de influență în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008 – 2009, Vlădescu a primit de la administratorul austriac suma de aproximativ un milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le controla.

Tot în acest dosar, o fostă consilieră personală a ministrului Transportului, Ovidiu Silaghi, este urmărită penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că a solicitat și a primit o mită de aproape 2 milioane de euro. Mita ar fi fost transferată prin SRL-ul Team Delta Proiect, societate înființată de Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor, în anul 2008. Vlădescu și-a cedat acțiunile în firma contra sumei de 3.000 de lei pe care a primit-o de la Mihaela-Vasilica Szechely, după cum rezultă din datele consultate de G4Media.ro.

Procurorii îl aucuză pe La Sala Mario că în perioada iunie – iulie 2012  a pretins unui reprezentant al companiei de construcții, suma de 1.900.000 euro, promițându-i că, datorită influenței pe care o are asupra ministrului transporturilor, îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei de construcții, legată de plățile scadente și restante ale CFR.

Ministrul Transporturilor în Guvernul Ponta (USL) era la vremea respectivă liberalul Ovidiu Silaghi.

Procurorii mai susțin că din suma totală, inculpatul La Sala Mario a încasat 4.472.141 lei (1.020.550 euro), în perioada 05.11.2012 – 26.08.2013, prin intermediul a 34 de viramente bancare efectuate din contul societății Team Delta Proiect SRL în conturile a două societăți belgiene aflate sub controlul său. În perioada imediat următoare, suma de 600.693 euro a fost virată din conturile societăților belgiene în conturile personale ale inculpatului La Sala Mario.

Redăm mai jos integral comunicatul DNA:

”În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 310 din 08 aprilie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, faţă de inculpatul LA SALA MARIO, cetățean italian, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de trafic de influență.

Cauză are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75 % din fonduri europene și 25 % din bugetul de stat.

În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.

Din ordonanța privind măsura controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada iunie – iulie 2012, inculpatul La Sala Mario a pretins unui reprezentant al companiei de construcții, suma de 1.900.000 euro, promițându-i că, datorită influenței pe care o are asupra ministrului transporturilor, îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei de construcții, legată de plățile scadente și restante ale CFR.

Urma ca banii să fie încasați prin intermediul unor contracte încheiate cu societatea controlată de Favino Roberto Pasquale, Team Delta Proiect SRL.

Activitatea de pretindere a venit în continuarea și susținerea activității de pretindere săvârșită de Favino Roberto Pasquale față de reprezentanții aceleiași companii de construcții, având rolul de a întări faptul că semnarea contractelor (menite să mascheze cumpărarea influenței) constituie unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plățile scadente și restante ale CFR și, totodată, de a asigura plata sumelor de bani restante în contul companiei de construcții.

În perioada 2012 – 2015, inculpatul a primit indirect, pentru sine sau pentru altul, prin intermediul a trei contracte fictive încheiate de compania de construcții, cu societatea Team Delta Proiect SRL, suma de 9.845.937,31 lei (aproximativ 2,1 milioane euro) pentru a-și exercita influența asupra ministrului transporturilor și a-l determina pe acesta să se implice în rezolvarea problemei companiei respective.

Din suma totală, inculpatul La Sala Mario a încasat 4.472.141 lei (1.020.550 euro), în perioada 05.11.2012 – 26.08.2013, prin intermediul a 34 de viramente bancare efectuate din contul societății Team Delta Proiect SRL în conturile a două societăți belgiene aflate sub controlul său. În perioada imediat următoare, suma de 600.693 euro a fost virată din conturile societăților belgiene în conturile personale ale inculpatului La Sala Mario.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul LA SALA MARIO trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit;
d) să nu ia legătura cu persoanele menționate în ordonanța procurorilor şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect pe nicio cale;

Inculpatului La Sala Mario i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Investigația este realizată cu sprijinul OLAF.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Numai calea ferata s-a facut cu italieni? Urmariti si din ce tari sunt firmele care au castigat si castiga in continuare cel mai mare procent din licitatiile ce s-au facut si se fac pt autostrazi

  2. O peltea lungă. E clar, DNA-ul a dormit în cizme 11 ani (din 2008 când au fost primele infracțiuni).

    Din păcate pentru ei și pentru cei care au fost protejați (posibil chiar cu vinovăție) a intervenit OLAF-ul care i-a pus pe treabă.

    În buimăceala lor vinovată procurorii DNA fac o varză de dosar în care amestecă șpăgi din 2008 până-n 2015 pentru care pun un banal control judiciar unei singure persoane.

    Păi să nu ieși în stradă timp de 2 ani pentru a-i apăra (de bandiții ăia care angajează secretare la partid) pe procurorii aștia care tot adaugă la lista eșecurilor pe lângă miliardele anterioare, alte și alte zeci de milioane!?

  3. Domnule Sebastian Vladescu, aveti in noi suporteri entuziasti, care va sustin candidatura la postul de sef de celula. Va dorim casa de piatra, s-o stapaniti sanatos impreuna cu Gheorghe Dinca, din Caracal. Asiguram köfte cu prashtya.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.