G4Media.ro

DNA: GRECO și MONEYVAL își întăresc opinia că nou înființata Secție pentru…

DNA: GRECO și MONEYVAL își întăresc opinia că nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție trebuie desființată

GRECO, Grupul Statelor împotriva Corupției și cel al Comitetului MONEYVAL, Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor, își întăresc opinia că nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție trebuie desființată, se arată într-un comunicat al DNA. Departamentul Național Anticorupție anunță că reprezentanții GRECO susțin că situația creată ca urmare a adoptării Ordonanței 7/2019 ”va fi avută în vedere la următorul raport de evaluare al GRECO ce va fi discutat la reuniunea din 17-21 iunie 2019”.

Redăm mai jos integral comunicatul DNA

”Secretariatul Executiv al GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și cel al Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, susțin că nu au fost consultate ori informate de către autoritățile române asupra adoptării OUG 7/2019 privind modificarea legilor Justiției.

Într-o scrisoare de răspuns adresată conducerii Direcției Naționale Anticorupție, reprezentanții GRECO și MONEYVAL atrag atenția asupra unor recomandări anterioare, în sensul în care numirea judecătorilor și a procurorilor în funcții de conducere trebuie făcută pe baza unor criterii adecvate, clare și obiective, luând în considerare experiența și rezultatele obținute și, de asemenea, își întăresc opinia că nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție trebuie desființată.

În același document, se reafirmă îngrijorarea privind utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanțe de urgentă.

România este membru al GRECO din anul 1999 și începând din 2017 face obiectul unei evaluări ad hoc din partea organizației, ca urmare a modificărilor succesive din ultima perioadă aduse cadrului care reglementează legislația din domeniul justiției.

Reprezentanții GRECO susțin că situația creată ca urmare a adoptării Ordonanței 7/2019 va fi avută în vedere la următorul raport de evaluare al GRECO ce va fi discutat la reuniunea din 17-21 iunie 2019.

Amintim că, urmare a ședinței procurorilor DNA, întruniți în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, în temeiul Hotărârii nr. 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, s-a decis, între altele sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.”

Context. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat marți că guvernul a adoptat în ședința de azi o ordonanță de modificare a OUG 7, fiind vorba despre cinci mari modificări. Guvernul a adoptat acest OUG în ciuda avizului negativ al CSM și în ciuda asigurărilor date de premierul Dăncilă că va ține cont de cerințele magistraților. (Vezi detalii aici)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Ordonanțe fara număr.
  Modificate prin modificare.
  Secția specială -gestapo 2 de reprimare a magistratilir, ramane.
  Ramane si Rudotel.
  Si daca vine Frans ce se va intampla?
  Pune masa in sala tronului si se scoate.
  Problema e la cine pune masa?
  Si ce declarații mai dau.
  Cu aceasta modificare vor sa ia fata lui Frans T.

 2. Nu inseamna nimic pentru conducatorii nostriiopiniile venite din afara tarii. Se usureaza pe noi zilnic iar noi stam si facem haz de necaz, pana o sa ajungem la sapa de lemn. Nu vad cine ne mai poate salva, o sa fim intr.un regres continuu…

 3. Procurorii hyperimbuibati din DNA au hotarat sa schelalaie la Inalta Poarta , dar cand cei din DNA anchetau magistrati era bine , acum nu e bine .
  In asa zisul sistem de justitie din romanica , si matura trebuie schimbata .
  Acesti criminali ticalosi numiti magistrati , trebuie sa raspunda personal pentru toate destinele distruse .

 4. Judecatorii spalatori de talhari trebuia cumva protejati.

 5. Unde ajung parti din dosarele luate de SS (sectia speciala) ? L a A3 si celelalte televiziuni ale partidului ?

 6. O justitie libera si independenta inseamna stat de drept , democratie , libertate , prosperitate . SS-ul justitiei, trebuie sa dispara imediau puteti continua cu astfel de practici puse la cale de cei care jecmanesc Romania.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.