G4Media.ro

DNA a început urmărirea penală împotriva șefului Poliției Alba, Florin Dogaru. El…

Sursa foto: IPJ Sibiu

DNA a început urmărirea penală împotriva șefului Poliției Alba, Florin Dogaru. El e acuzat că e implicat în traficul de lemn din Apuseni

Scandal de proporții la IPJ Alba. Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva șefului Inspectoratului de Poliție Județeană Alba, Florin Dogaru, potrivit unui comunicat de joi al instituției.

Dogaru a fost schimbat anterior din funcție și pus la dispoziție. Este vorba despre un dosar din 2022, legat de traficul de lemne din Apuseni, în care s-ar fi implicat mai mulți șefi din Poliția Alba.

Atunci au avut loc percheziţii la posturi comunale de poliţie din zona Munţilor Apuseni, la domiciliile unor poliţişti, o parte cu funcţii de conducere, precum şi la sedii de firme şi domicilii ale unor oameni de afaceri.

Percheziții au fost în 2022 chiar și la sediul IPJ Alba, la Poliţia Oraşului Câmpeni, posturile de poliţie comunale Vidra, Poiana Vadului, Sohodol şi altele din zona de nord a judeţului.

Dosarul vizează polițiști, oameni de afaceri și firme de transport a materialului lemnos. Potrivit surselor G4Media, fostul șef al IPJ Alba este suspect de abuz în serviciu.

Florin Dogaru a condus IPJ Alba din 2018, anterior fiind șef al Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

DOGARU FLORIN CONSTANTIN, comisar-şef de poliţie și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (I.P.J.) Alba, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu,

TOMA DAN, la data faptelor comisar-șef de poliție și șef al Secției 9 Politie Rurală Câmpeni din cadrul I.P.J. Alba, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită,
-participație improprie la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie,
-compromiterea intereselor justiției,
– influențarea declarațiilor,
– mărturie mincinoasă,

MOȘNEAG IOAN GEORGE, subcomisar de poliție în cadrul I.P.J. Alba – Biroul control intern, pentru comiterea infracțiunilor de:
– divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,
– abuz în serviciu,

CIUCUR ILIE DAN, ofițer în cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Alba, pentru comiterea infracțiunii de complicitate morală la ultraj,

CREȚ ALEXANDRA IOANA, la data faptei agent de poliție în cadrul I.P.J. Alba – Secția 9 Politie Rurală Câmpeni, pentru comiterea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,

Ș.I., om de afaceri , pentru comiterea infracțiunilor de:
– cumpărare de influență,
– trafic de influență,
– complicitate morală la ultraj,
– instigare la ultraj,
– inducere în eroare a organelor judiciare,
– instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată,

F.M.I., la data faptelor persoană ce desfășoară activități de exploatare material lemnos, pentru comiterea infracțiunilor de:
– cumpărare de influență (2 fapte),
– divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată,

N.C.G., administrator al SC VLAD&ANDREI FOREST SRL, societate care desfășoară activități in domeniul exploatării materialului lemnos, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită,
– cumpărare de influență,
– ultraj (2 fapte),
– furt de arbori,
– mărturie mincinoasă,
– braconaj (2 fapte din care una în formă continuată),
– participație improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate,
– furt material lemnos,

SC VLAD&ANDREI FOREST SRL, pentru comiterea infracțiunilor de:
– tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate,
– furt de arbori.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2022, inculpații polițiști, menționați mai sus, ar fi „protejat” interesele celorlalți inculpați cercetați (la vremea respectivă marea majoritate desfășurau activități de exploatare material lemnos), prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu în ceea ce-i privește pe doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliție desfășurată, cu cea a oamenilor de afaceri.

Concret, în urma unor controale efectuate de cei doi agenți în zonele în care se desfășurau activități de exploatare a lemnului, la insistențele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite (în cazul inculpatului Toma Dan), inculpații polițiști ar fi desfășurat mai multe activități nelegale, concretizate în:

– propuneri/presiuni repetate de schimbare a locului de muncă,
– transmiterea către oamenii de afaceri a programului de lucru al unuia dintre agenți,

-efectuarea asupra unuia dintre agenți a două cercetări disciplinare cu încălcarea dispozițiilor legale,

– sancționarea abuzivă a unuia dintre agenți cu diminuarea salariului cu 10 % pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care obiectul cercetării prealabile care s-a finalizat cu măsura menționată anterior era același cu cel al unui dosar penal, în care procurorii au dispus, ulterior soluționării cercetării prealabile, soluția clasării constatând că faptele reținute în sarcina agentului nu există,

– detașarea nelegală la un post de poliție situat la distanță mare de locul de muncă, de la acea dată, și apoi efectuarea de presiuni pentru acceptarea mutării definitive a aceluiași agent de poliție de la postul de poliție pe raza căruia oamenii de afaceri își desfășurau activitatea

Totodată, în scopul intimidării, inculpatul N.C.G. i-ar fi urmărit, supravegheat, fotografiat/filmat fără drept și fără vreun interes legitim, pe cei doi agenți de poliție atât la domiciliu, la locul de muncă, cât și în alte locuri pe care aceștia le-au frecventat.

În contextul de mai sus, inculpații Ș.I., F.M.I., și N.C.G., i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-și trafica o presupusă influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari din conducerea I.G.P.R., și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliție.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Context

Potrivit surselor G4Media, la dosar există zeci de ore de înregistrări telefonice între suspecți și foarte multe documente, care par a indica o relație complexă între cei implicați.

Modul de funcționare al mafiei lemnului a fost urmărit pe parcursul mai multor luni de organele de anchetă, care au reușit să documenteze relațiile care duceau până la vârful IPJ Alba și presiunile pentru pedepsirea polițiștilor care împiedicau mecanismul să funcționeze.

Procurorii suspectează chiar că un ”influencer” local a fost plătit pentru a denigra într-un live pe Facebook, un polițist care încurca afacerile locale. De asemenea, în ordonanța de inculpare consultată de G4Media se vorbește despre cel puțin un articol plătit într-un ziar local pentru denigrarea acetuia.

Concret, mașinile transportau lemn mai gros decât cel din acte și în cantități mult mai mari. Afacerea nu trebuia deranjată de nimeni, însă un polițist din zonă ar fi refuzat să intre în sistem.

Așa s-a ajuns la o anchetă amplă a DNA. Potrivit anchetatorilor, se pare că mafia lemnului ar fi apelat la conducerea IPJ Alba.

Potrivit ordonanței de inculpare, consultate de G4Media, un episod s-a consumtat în data de 5 noiembrie 2021.

În data de 05.11.2021 agentul de poliție L. a oprit pentru control un autocamion care transporta material lemnos pentru N.C.G, despre care existau date că transportă o cantitate mai mare de material lemnos decât cel menționat în documente.

În momentul opririi N.C.G. i-a cerut polițistului să nu verifice transportul lăsând să se înțeleagă că va ”face să fie bine”.

Polițistul a refuzat propunerea și a condus transportul pentru a fi inventariat. Materialul lemnos încărcat pe transport provinea din zona Valea Ierii, județul Cluj, unde ulterior ca urmare a unor verificări efectuate de specialiști din cadrul Ministerului Mediului s-a constatat că societatea administrată de NCG a realizat tăieri ilegale de arbori, fiind reținut un prejudiciu în valoare de 90.000 lei.

La inventarierea transportului de material lemnos, în sprijinul polițistului alți doi agenți, cărora însă șeful lor de la Poliția Câmpeni le-ar fi cerut să nu intervină pentru a-l calma pe transportator, să stea deoparte și să nu semneze documente referitoare la o eventuală sanctiune.

În timpul controlului transportatorul a creat o presiune constantă asupra polițistului, făcând scandal, aducând acuze referitoare la presupuse fapte penale și disciplinare care ar fi fost săvârșite de către polițist, astfel încât să distragă atentia acestuia de la verificări.

Ceilalți doi polițiști au asistat fără a-și ajuta colegul. Au urmat mai multe activități de intimidare a polițistului și în zilele următoare. Materiale video din timpul controlului au ajuns la un controversat om de afaceri din zonă, care le-a transmis șefului IPJ Alba, Florin Dogaru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...