G4Media.ro

DNA a demarat un control intern și a sesizat Inspecția Judiciară după…

DNA a demarat un control intern și a sesizat Inspecția Judiciară după apariția în spațiul public a înregistrărilor de la Oradea, în care procurorii vorbeau de trimiterea în instanță a unor judecători ca să ”intre frica” în ei

Șeful interimar al DNA, Călin Nistor, a dispus joi un control la Oradea și a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica posibile abateri disciplinare în urma publicării, săptămâna trecută, a unei înregistrării audio dintr-o şedinţă a procurorilor din Bihor, potrivit căreia aceștia discută de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”.

”Procurorul șef adjunct, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA, domnul Nistor Călin, a dispus efectuarea unui control la Serviciul teritorial Oradea, având ca obiect activitatea de urmărire penală desfășurată de procurorii din cadrul acestei unități de Parchet în cauzele despre care se face vorbire în înregistrările apărute în spațiul public. Precizăm că, după finalizarea acestei activități, se vor dispune măsuri în funcție rezultatele cuprinse în raportul de control ce se va întocmi cu această ocazie. Totodată, a fost sesizată și Inspecția Judiciară din cadrul CSM pentru a verifica posibile abateri disciplinare săvârșite de  procurorii din cadrul Serviciul teritorial Oradea”, se arată într-un comunicat transmis de DNA.

Cinci procurori de la DNA Oradea s-au prezentat miercuri la Parchetul General pentru a fi audiaţi în dosarul deschis de Secţia pentru investigare a magistraţilor în legătură cu înregistrarea audio în care se discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.

Conducerea DNA a anunțat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților și a precizat că a solicitat note explicative Serviciului Teritorial Oradea în urma publicării înregistrării audio.

”Cu privire la activitatea Serviciului teritorial Oradea, din dispoziția conducerii DNA, în cursul anului 2018, procurorul șef adjunct, care coordonează această subunitate, a efectuat două controale (în martie și decembrie 2018), iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul-șef al acestui Serviciu, propunere care a fost însușită și materializată prin delegarea unui alt magistrat în această funcție de conducere, începând cu data de 01 aprilie 2018”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, conducerea Direcției Anticorupție a preluat de la DNA Oradea două cauze care vizau magistrați și în care ulterior s-a dispus soluția clasării.

”În cursul aceluiași an, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea reținând deficiențe manageriale în sarcina celor doi procurori șefi care au îndeplinit funcții de șefi în ultimii ani. În același raport s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură și instanțele de judecată”, se mai arată în comunicat.

Luni, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să deruleze cercetări, identificând potenţiale practici de intimidare, după apariția în spațiul public a respectivei înregistrări.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, cu maximă îngrijorare, de conţinutul înregistrărilor recent apărute în spaţiul public, care relevă, la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiţiei”, se precizează într-un comunicat al Secţiei pentru judecători a CSM.

În acest sens, arată sursa citată, Secţia identifică potenţiale practici de intimidare, de presiune asupra judecătorilor prin ticluirea de dosare, inclusiv prin investigarea relaţiilor personale ori profesionale dintre aceştia, în vederea obţinerii unor soluţii favorabile în cauzele instrumentate de respectiva unitate de parchet.

„Dată fiind gravitatea afirmaţiilor din înregistrările menţionate, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie să deruleze, cu maximă operativitate, cercetările care se impun, absolut necesare pentru protejarea efectivă a independenţei judecătorilor şi pentru garantarea respectării drepturilor cetăţenilor la o justiţie dreaptă”, subliniază CSM.

Miercuri, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) a cerut judecătorilor care susțin că sunt victimele unor ”abuzuri abominabile” ale procurorilor din cadrul DNA Oradea să nominalizeze dosarele în care au fost anchetați și soluțiile pronunțate, de achitare sau de condamnare, pentru ca opinia publică să poată aprecia ”dacă ne aflăm în prezența unor abuzuri, a incompetenței procurorilor sau a unor manipulări constând în campanii de presă ce vizează direct reprezentanții Ministerului Public”.

AMASP a mai solicitat Inspecției Judiciare să verifice Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, după ce în presă au apărut informații despre citarea procurorilor de la DNA Oradea la audieri. AMASP consideră necesară declanșarea unei investigații privind modalitatea și autorii efectuării înregistrării cu procurorii DNA.

Foto: Călin Nistor, procurorul-șef adjunct, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Fereasca-ne Dumnezeu de razbunarea onoratelor golance…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.