G4Media.ro

Dmitro Kuleba: Rusia trebuie să se retragă din fiecare metru pătrat al…

Sursa foto: Gints Ivuskans / AFP

Dmitro Kuleba: Rusia trebuie să se retragă din fiecare metru pătrat al teritoriului ucrainean. Nu poate exista vreo neînţelegere cu privire la semnificaţia cuvântului retragere

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut marţi ca Moscova să se retragă „din fiecare metru pătrat” al Ucrainei, subliniind că nu poate exista pace cu Rusia „cu orice preţ”, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

„Vreau să fiu foarte clar, Rusia trebuie să se retragă din fiecare metru pătrat al teritoriului ucrainean. Nu poate exista vreo neînţelegere cu privire la semnificaţia cuvântului retragere”, a afirmat Kuleba, adresându-se online unui forum de discuţii asupra „păcii în Ucraina” sub auspiciile SUA.

„În acest război, noi apărăm lumea democratică în ansamblul său”, a adăugat el. „Nicio altă ţară nu vrea mai mult pacea decât Ucraina. Dar pacea cu orice preţ este o iluzie”, a subliniat Kuleba.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuia să participe la acest forum organizat în marja Summitului pentru democraţie, dar şi-a cerut scuze şi a fost înlocuit de ministrul său de externe.

China a prezentat recent propuneri pentru a se pune capăt războiului în Ucraina, primite cu răceală de Occident, care insistă asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Gazdă a reuniunii în format de videoconferinţă, secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat împotriva unei „capcane cinice” pe care o întind unele iniţiative de pace, fără a le numi.

„Cred că trebuie să ne ferim de ceea ce ar putea părea la suprafaţă ca o liniştire, dar care s-ar putea dovedi de fapt o capcană cinică”, a afirmat Blinken, menţionând ca exemplu o eventuală încetare a focului care nu ar face decât „să îngheţe conflictul” şi să permită Rusiei „să-şi consolideze câştigurile şi să se regrupeze”.

La rândul său, ministrul francez de externe Catherine Colonna a insistat asupra faptului că „justiţia trebuie să prevaleze” şi a subliniat în acest sens că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin reprezintă „un pas major” în lupta împotriva impunităţii.

Ea a invitat de asemenea ţările europene să-şi respecte obligaţiile în acest cadru şi să-l predea pe preşedintele rus CPI dacă acesta va pune piciorul pe teritoriul Uniunii Europene. Ungaria a declarat deja că ea nu-l va preda pe Vladimir Putin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...