G4Media.ro

Dispozitivele de identificare biometrică ale armatei SUA au fost confiscate de talibani.…

sursa foto: NATO

Dispozitivele de identificare biometrică ale armatei SUA au fost confiscate de talibani. Acestea ar putea ajuta la identificarea afganilor care au lucrat cu forțele coaliției

Dispozitivele de colectare și identificare biometrică cunoscute sub numele de HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment) au fost confiscate săptămâna trecută de talibani, în timpul ofensivei acestora, susține un oficial al Comandamentului Operațiunilor Speciale Comune și trei foști militari americani, conform publicației The Intercept.

Specialiști citați de site-ul de investigații spun că se tem că talibanii ar putea folosi datele sensibile pe care acestea le conțin. Dispozitivele HIIDE conțin date biometrice digitale de identificare, cum ar fi scanarea digitală a irisului ochiului uman și a amprentelor degetelor de la mâini, precum și informațiile biografice ale persoanelor, și sunt utilizate pentru a accesa baze de date centralizate mari. Nu este clar cât de mult din baza de date biometrice a armatei SUA privind populația afgană a fost compromisă.

Datele ar putea fi decodificate cu ajutor pakistanez

Deși au fost catalogate de armata SUA ca mijloace de urmărire a teroriștilor și a altor insurgenți, au fost colectate date la scară largă, au spus sursele The Intercept. „Procesam mii de localnici pe zi, trebuia să-i putem identifica, în căutarea <vestelor sinucigașe>, armelor, strângerea de informații etc” a explicat un antreprenor militar american. „[HIIDE] a fost folosit ca instrument de identificare biometrică digitală pentru a identifica localnicii care lucrează pentru coaliție.”

Un purtător de cuvânt al Agenției de Informații pentru Apărare a cerut clarificări de la Biroul Ministerului Apărării, dar nu a primit niciun răspuns.

Un veteran al Operațiunilor Speciale ale Armatei a spus că este posibil ca talibanii să aibă nevoie de instrumente suplimentare pentru a prelucra datele din HIIDE, dar și-a exprimat îngrijorarea că Pakistanul ar putea ajuta cu asta. „Talibanii nu au echipamentele necesare pentru a utiliza datele, dar ISI au”, a spus fostul oficial al operațiunilor speciale, făcând referință la agenția de spionaj din Pakistan, Inter-Services Intelligence. Se știe despre ISI lucrează îndeaproape cu talibanii, susține publicația.

Armata SUA a folosit din plin dispozitivele HIIDE în războiul global împotriva terorisumului și a folosit biometria digitală pentru a ajuta la identificarea lui Osama bin Laden în timpul raidului din 2011 în ascunzătoarea sa din Pakistan. Potrivit reporterului de investigație Annie Jacobsen, Pentagonul a avut scopul de a aduna datele biometrice a peste 80% din populația afgană, pentru a putea localiza teroriști și criminali. „Nu cred că cineva s-a gândit vreodată la confidențialitatea datelor sau la ce ar trebui să se facă în cazul în care sistemul [HIIDE] ar cădea în mâinile răufăcătorilor”, a spus Welton Chang, ofițer șef de tehnologie pentru Human Rights First (Drepturile Omului cu Prioritate), el însuși fost ofițer de informații al armatei.

Bugetul SUA pe 2022: 11 milioane de dolari pentru a achiziționa 95 de dispozitive mobile noi de colectarea datelor biometrice digitale

Departamentul Apărării a urmărit să împărtășească datele biometrice colectate de HIIDE si cu alte agenții guvernamentale, cum ar fi Biroul Federal de Investigații și Departamentul pentru Securitate Internă. În 2011, Biroul de Responsabilitate al Guvernului a criticat Pentagonul pentru că nu a făcut suficient pentru a se asigura că aceste alte agenții de supraveghere au acces ușor la informații, avertizând că armata „limitează capacitatea partenerilor săi federali de a identifica potențiali criminali sau teroriști”.

Dar SUA nu au colectat doar informații biometrice despre criminali și teroriști; ci și de la afganii care au ajutat armata. De exemplu, un contractant al Departamentului de Stat a căutat să recruteze un tehnician cu experiență în utilizarea HIIDE, și a altor echipamente similare, pentru a ajuta la înscrierea localnicilor afgani care au aplicat pentru un loc de muncă la ambasadele și consulatele SUA, scrie The Intercept.

sursa foto: NATO

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. OK, inteleg ca au vrut sa plece, dar chiar asa sa abandoneze echipamente critice? Au stat 20 de ani si brusc mai contau o zi sau 2 cat le-ar fi luat sa stranga tot inainte sa plece. Asta e, prostia se plateste.

  2. Totul pare o regie pr0asta: fie este cu dedicatie fie americanii sunt la fel de pr0sti ca noi

  3. Datele alea erau stocate undeva, departe. Degeaba au pu mîna pe terminale…

  4. Perfect! Le-au semnat condamnarea la moarte.

  5. cind te retragi lasi pîrjol in urma

  6. Prea multa nelijenta, stiau de cateva luni ca vor pleca.

  7. Câteva mii de fanatici religioși au pus mana pe o națiune căre i-a fost frică să lupte. Cifre cu armata numeroasă de talibani si organizare bună e exagerată. Frică armatei la primul glonț tras a făcut sa dezerteze.